Манакова кућа

Стална поставка у Манаковој кући


Манакова кућа, чију сталну поставку чини етнографска спомен- збирка Христифора Црниловића представља својеврстан музеј и једна је од оних које привлаче посебну пажњу наше културне јавности. Од 1967. године смештена је у Манаковој кући  и предата на старање, проучавање и излагање Етнографском музеју у Београду. Збирка обухвата 2 600 предмета велике културне вредности. 1 617 негатив-плоча објеката снимљених на терену, 22 000 листова рукописне грађе забележене на терену и из литературе. Приручну библиотеку историјско- етнографског садржаја са више од 700 књига и часописа. Такође, извор је за проучавање нематеријалног културног наслеђа кроз програме школа и радионица старих и уметничких заната које кустоси и сарадници Етнографског музеја организују у Манаковој кући.

Стална изложба Народне ношње и накит централнобалканског подручја из 19. и првих деценија 20. века отворена је 17. новембра 1968. године. Она приказује основне елементе Црниловићевог етнографско-истраживачког рада на терену, претежно у подручјима јужне Србије, Косова и Метохије и Македоније, у периоду између два светска рата. Основна начела Црниловићевог истраживања су географске, етничке и дијалектолошке особености становништва , и на основу њих приказана су  три “комплекса“ народних ношњи: шопски, моравски и вардарски.

( Манакова кућа, Гаврила Принципа 5)

Посебни програми

 

Прича о Нини

Откако је у Манаковој кући 1968. године отворена стална поставка „Народне ношње и накит централнобалканског подручја с краја 19. и почетком 20. века“, кустоси збирке Христифора Црниловића били су пред сталним изазовом чувања заоставштине једног од највећих колекционара на овим просторима и осмишљавања програма којим ће институција кроз простор у Савамали и амбијент градске куће комуницирати са публиком.

Кустос Етнографског музеја задужен за руковање збирком Христифора Црниловића и оживљавање програма у Манаковој кући од 1984. до 1989. године била је Нина Сеферовић (1947‒1991). У овом  кратком периоду остварила је узлет на културној сцени града  ауторским изложбама и изложбама својих колега. Иза себе има низ међународних сарадњи и атрактивних предавања. Изложбом „Прича о Нини“ у знак сећања на Нину Сеферовић,  Етнографски музеј одаје признање колегиници ванредног ентузијазма, смелости и истрајности чије су изложбе имале велику посећеност.

Нина је на темељу Етнографске спомен-збирке Христифора Црниловића у Манаковој кући створила оазу културних исходишта, која се обраћала различитим групама посетилаца. Импресивни резултати за само шест година рада обавезују нас да се овом изложбом, кроз плакате, каталоге фотографија, рукописе и припреме, оним што нам је остало после ње, призовемо у сећање године када је започета ова прича…

( Манакова кућа, Гаврила Принципа 5)

Logo Etnografskog muzeja u Beogradu

Радно време:

  • oд уторка до суботе од 10 до 17 часова,
  • понедељком музеј не ради.

Адреса:

  • Манакова кућа – Гаврила Принципа 5

Сајт: Манакова кућа