Галерија слика Сава Шумановић у Шиду

Стална поставка Галерије слика Сава Шумановић у Шиду


Галерија слика Сава Шумановић у Шиду – Вођење кроз сталну поставку сваког дана у 13.00 у периоду од 09. – 15. 11. 2020.                                                 

Галерија слика „Сава Шумановић“ у Шиду основана је 1952.године на темељу даровног уговора којим је сликарева мајка, Персида Шумановић поклонила граду легат од 417 слика свог сина Саве. Према одредбама уговора легат је смештен у њихову породичну кућу у којој се до тада налазио Срески суд. Првобитна зграда је дограђена и адаптирана 1980.године тако да Галерија данас има 600м2 изложбеног простора. Највећи број слика у оквиру уметничког фонда, 350 слика,  урађен је техником уље на платну, док је 67 скица у разним техникама : цртеж, пастел, акварел, разблажена темпера.

Стална поставка у Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду пружа репрезентативан увид у последњу деценију стваралаштва Саве Шумановића. У оквиру сталне поставке доминирају омиљене теме Саве Шумановића, пејзаж и акт, али је кроз поставку могуће сагледати највише домете уметника и у оквиру других тема. Поштујући метод стварања у циклусима, у сталној поставци су увек изложена дела из циклуса Шидијанке, Пролеће у шидским баштама, Дечији ликови као и најзначајнија дела из последње деценије стваралаштва Саве Шумановића: Шидска црква, Липова алеја, Илочки друм зими и Триптих Берачице.

Galerija slika "Sava Šumanović" u Šidu
Галерија слика „ Сава Шумановић“ у Шиду

Вођење кроз сталну поставку организовано је сваки дан у 13.00 сати, са могућношћу заказивања за организоване посете.

Посебни програми

 

Инклузивна радионица „У свету слика“

Понедељак 09.11.2020, 11.00

Edukativna radionica u Galeriji slika "Sava Šumanović" u Šidu
Едукативна радионица

Креативно драмска радионица за ученике Основне школе за децу са сметњама у развоју „ Јован Јовановић Змај“ део је планираног пројекта за текућу школску годину. Ученици ће разговарати о Триптиху Берачице, одглумити догађај који је представљен и заједничким радом показати свој доживљај једне сцене са Триптиха Берачице.

Кустоска прича „Пред портретом Русинка у народној ношњи“

Уторак 10.11. 2020, 11.00

Током 1934. и 1935. године Сава Шумановић је насликао пет портрета Русинки у традиционалној народној ношњи, од којих су три део уметничког фонда Галерије слика „Сава Шумановић“. О Русинки у народној ношњи, али и о томе шта је заједничко портретима Русинки, на који начин је уметник обрадио фигуре, које карактеристике русинске народне ношње је нагласио само су нека од питања која ће бити подстакнута у кустоској причи Анђелке Радосављевић, кустоса.

Пројекција документарног филма „ Сава Шумановић“ аутора Владимира Томчића

Среда 11.11.2020, 11.00

Изложба слика дечијих радова

Среда 11. 11. 2020, 14.00

Изложба слика дечијих радова насталих у оквиру едукативних радионица у Галерији слика „Сава Шумановић“.

Manifestacija "Muzeji za 10", Galerija slika "Sava Šumanović u Šidu, 2019. godine"
Манифестација „Музеји за 10“ 2019. године у Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду

Кустоска прича „ Сцене свакодневице на Шумановићевим платнима“

Четвртак 12.11.2020, 11.00

Сава Шумановић почиње да ради жанр- сцене на тему сеоских радова у периоду између 1938 – 1941.године. Уметничка дела са сценама свакодневице обухватају неколико целина. Жанр сцене на тему радови у винограду,у воћњаку, радови у пољу и послови у шидским домаћинствима су део целине призори сеоских радова. У кустоској причи Поле Марка, кустоса, биће речи о сценама радова у винограду, бербе грожђа, берачицама и свакодневним пословима људи тог времена.

Едукативна радионица „ Прича о сликама“

Петак 13.11. 2020, 11.00

Радионица је намењена ученицима средњих школа током које ће  разговарати о уметничким делима у оквиру сталне поставке уз инструкције кустоса педагога, о утицају уметникове личности на уметничко дело и препознавати пределе у свом граду које је Шумановић овековечио на својим платнима.

Radionice u Galeriji slikarstva "Sava Šumanović" u Šidu
Радионице у Галерији сликарства „Сава Шумановић“ у Шиду

Кустоска прича „Последњи пут у Паризу“

Субота 14.11.2020, 11.00

У периоду од 1928- 1930. године Сава Шумановић слика париске мотиве, пределе, актове, међу којима и светски познат модел, Кики. Током тих последњих година боравка у Паризу, Сава Шумановић је урадио много слика међу којима и неколико ремек- дела. У кустоској причи Весне Буројевић, вишег кустоса и директорке Галерије слика „ Сава Шумановић“ биће речи о томе које правце је антиципирао, са ким се дружио, како се потписивао и која антологијска дела је насликао у том периоду.

Радно време:

  • Радним данима од 08 до 16 часова
  • Субота од 09 до 15 часова

Адреса:

  • Светог Саве 7


Сајт: Галерија слика Сава Шумановић у Шиду