Спомен-збирка Павла Бељанског


Стална поставка Спомен-збирке Павла Бељанског

 

Спомен-збирка Павла Бељанског представља дела југословенске модерне уметности прве половине XX века, у јединственој поставци чији је концепт осмислио сам Павле Бељански.

Zgrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog
Спомен-збирка Павла Бељанског

Ремек-дела попут Црвене терасе (1920) Милана Миловановића, Купачице (1929) Јована Бијелића, Доручка на трави (1927) Саве Шумановића, Старог Бара (1949) Пеђе Милосављевића или Жетве (1930) Милана Коњовића, само су мали део богатства изложеног у првој наменски саграђеној музејској згради за збирку једног колекционара, према пројекту Иве Куртовића.

Spomen-zbirka Pavle Beljanski, stalna postavka
Стална поставка Спомен-збирке Павла Бељанског

Осим дела из легата Павла Бељанског, изложбену целину употпуњују још два сегмента: Меморијал Павла Бељанског и Меморијал уметника.

Izložbena celina upotpunjena Memorijalom Pavla Beljanskog
Меморијал Павла Бељанског

Посебне целине сталне поставке чине и садржаји намењени слепима и слабовидима „Додирни и осети“, и глувим и наглувим особама, са апликацијом на знаковном језику „Музеј за све“.

Aplikacija na znakovnom jeziku "Muzej za sve"
Музеј за све

Публици је такође доступна поставка кратких филмова, уз 10 дела из колекције (пројекат Музеј младих).

Postavka kratkih filmova, iz projekta Muzej mladih
Музеј младих, Време је да упознаш баштину – кратки филмови

Изложба: „Делатност групе „Живот“ на уметничкој и политичкој сцени Краљевине Југославије током четврте деценије 20. века

(изложба према награђеном раду)

Изложба реализована према мастер раду Маријане Вашчић, лауреата Награде Спомен-збирке Павла Бељанског за 2019. годину, приказује делатност уметничког колектива који је својом политичком опредељеношћу уздрмао ликовну сцену четврте деценије и постао стожер социјалне уметности код нас.

Главни сегмент поставке чине графичке мапе које су као специфичан вид уметничког изражавања обележиле овај период и изнеле графику као доминантан и најпогоднији медиј за ширење идеологије „борбене палете.“

Изложена дела из збирки Музеја Југославије, Народног музеја у Београду, Народне библиотеке Србије, Музеја савремене уметности и Фондације Вујичић колекције, доносе дела кључних чланова групе „Живот“ која представљају најдоследније примере социјалне уметности четврте деценије 20. века.

Izložba prema nagrađenom radu

 

Видео изложба: „Много јак лого знак“

(видео-изложба ученика Школе за дизајн „Богдан Шупут“)

Видео изложба Много јак лого знак реализована у сарадњи са ученицима и професорима Школе за дизајн „Богдан Шупут“ у Новом Саду, бави се истраживањем савременог дизајна и нуди решења логотипа за програме музеја у 2021. години. Акценат је на припреми промо материјала за обележавање два јубилеја Спомен-збирке Павла Бељанског: 60 година од отварања музеја и 50 година од оснивања Меморијала уметника.

(Спомен-збирка Павла Бељанског, Трг галерија 2, Нови Сад)

Посебни програми Спомен-збирке Павла Бељанског

О делима и уметницима – избор кустоса

10. и 12. новембар у 11 и 18 часова

Приче из сталне поставке за вас бирају кустоси Спомен-збирке Павла Бељанског.

Priče iz stalne postavke koje biraju kustosi
Кустоске приче

Случај групе „Живот“

11. и 13. новембар у 11 и 18 часова

(ауторско видео-тумачење изложбе, са преводом на знаковном језику)

Мср Маријана Вашчић и Друштво тумача и преводилаца за знаковни језик

Ауторка изложбе Маријана Вашчић је у сарадњи са Нином Барановски тумачем за знаковни језик, приредила видео предавање Социјална уметност четврте деценије 20. века: случај групе Живот, које ће бити приказивано у предвиђеним терминима.

Ауторка говори о специфичностима колектива који у четвртој деценији 20. века помера границе ликовно-политичког деловања, позиционирајући се као стожер социјалне уметности у том тренутку.

Autorsko video tumačenje izložbe, Slučaj grupe "Život"
Случај групе „Живот“

Радионица: „Шта је то лого-знак

12. новембар од 10 до 11.30 часова

Дечја радионица инспирисана радовима ученика из Школе за дизајн „Богдан Шупут“, у оквиру видео-изложбе „Много јак лого знак“, деца ће сазнати улогу и значај дизајна и лого-знака у свакодневном животу и различитим видовима комуникације. У практичном делу радионице у заједничком раду са кустосима Спомен-збирке Павла Бељанског, креираће свој „много јак лого знак“.

Dečja radionica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

 

 

 

Концерт Триа ФЛАРТ: „Сновиђења“ – вече музике за флауту Хермана Бифтинка

12. новембар у 19 часова

Трио „ФЛАРТ“, који сачињавају Маријана Јосиповић Мирковић – флаута, Јелена Крмпотић-Борбељ – флаута и  Филип Милисављевић – клавир, заједно са гостима концерта, ученицама Наташом Петковић и Катарином Сладојевић, наступиће у оквиру манифестације Музеји за 10. На програму су дела композитора Хермана Бифтинка посвећена флаути.

ЕВРОПСКА НОЋ МУЗЕЈА

14. новембар, од 10 до 22 часа

Дечја радионица: „Шта је то лого-знак

од 12,30 до 14 часова

Инспирисана радовима ученика из Школе за дизајн „Богдан Шупут“, у оквиру видео-изложбе „Много јак лого знак“, деца ће сазнати улогу и значај дизајна и лого-знака у свакодневном животу и различитим видовима комуникације. У практичном делу радионице у заједничком раду са кустосима Спомен-збирке Павла Бељанског, креираће свој „много јак лого знак“.

Radionica, "Šta je to logo-znak'"

Представа: „Шест портрета Павла Бељанског

у 15 и 18 часова

Театар младих „Мишоловка“, пројекат Музеј младих

Поводом обележавања Европске ноћи музеја, у Спомен-збирци Павла Бељанског ће, у два термина (у 15 и 18 часова), бити одржанa нова извођења представе Шест портрета Павла Бељанског у организацији Театра младих „Мишоловка“ из Новог Сада.

Представа је реализована као део пројекта „Музеј младих“, у оквиру програма Омладинске престонице Европе Нови Сад 2019 – ОПЕНС, а уз подршку Фондације „Нови Сад  – Европска престоница културе“ и Управе за културу града Новог Сада.

*Улаз је бесплатан, уз обавезно пријављивање, због ограниченог броја места. Присуство можете пријавити позивом на бројеве телефона: 021 528 185 и 021 472 99 66.

Teatar mladih "Mišolovka" i predstava "Šest portreta Pavla Beljanskog"
Представа: „Шест портрета Павла Бељанског“

Ноћ књига

од 17 до 22 часа

музејски каталози, плакати, разгледнице и сувенири у понуди.

 

Дечја радионица: „Мој црно-бели свет“

15. новембар од 11 до 12.30 часова

Слушајући приче о настанку групе „Живот“ и жељама њених чланова да у складу са историјским тренутком графичким радовима укажу на тежак положај радника у свету, деца ће имати прилике да се опробају у техници графике и опонашају је у другом материјалу и на тај начин створе свој „црно-бели свет“ по узору на покретаче ове групе.

(Спомен-збирка Павла Бељанског, Трг галерија 2, Нови Сад)

* За потребе особа са инвалидитетом на улазу у музеј постављена је прилазна рампа.

Vođenje najmlađih kroz postavku Spomen-zbirke Pavla Beljaskog

 

 

 Радно време у току Манифестације:

  • од 09. до 13. новембра од 10 до 22 часа,
  • 14. новембар од 10 до 22 часа,
  • 15. новембар од 11 до 18 часова.


Адреса:

  • Трг галерија 2, Нови Сад


Сајт: Спомен-збирка Павла Бељанског