Kuća legata u Beogradu

Kuća legata

Stalna postavka Kuće legata


Kuća legata, institucija od značaja za grad Beograd, osnovana je 2004. godine od strane Skupštine grada Beograda. Sedište ustanove je Knez Mihailova ulica broj 46. Nastala kao plod višedecenijske inicijative umetnika, intelektualca, stručnjaka i darodavace. Kuća legata će preuzeti stalnu brigu o legatima radeći kako na pravnoj regulativi u oblasti legatorstva uz poštovanje volje legatora, tako i na poboljšanju uslova staranja, čuvanja i zaštite legata, njihovom otvaranju za javnost, njihovoj popularizaciji, i na prezentaciji predmeta iz legata u skladu sa savremenim muzeološkim standardima. Kao ustanova, Kuća legata posvećena je stimulisanju i restauraciji institucije darodavstva. Još jedan bitan cilj njenog osnivanja je prijem novih legata i poklona.

(Knez Mihailova 46)

Legat Petra Lubarde


Petar Lubarda je od 1959. godine, zajedno sa suprugom Verom, živeo i stvarao u vili u Ilićevoj ulici broj 1, u elitnoj beogradskoj četvrti Dedinje. Po slikarevoj želji a nakon njegove smrti, Vera Lubarda je 1974. godine poklonila gradu Beogradu Lubardine slike, crteže, nameštaj i slikarski pribor iz njegovog ateljea u Ilićevoj ulici. Legat Petra Lubarde je nakon potpune rekonstrukcije i sanacije otvoren za javnost od decembra 2014. godine i kao takav predstavlja jedan od najlepših i najsavremenijih izložbenih prostora na teritoriji grada Beograda koji čuva sećanje na jednog od najvećih srpskih umetnika XX veka.

Posebno kreiranim programima Legat Petra Lubarde se pridružuje manifestaciji „ Muzeji za 10 “ sa željom da predstavi stvaralaštvo ovog umetnika.

Pažljivo osmišljenim stručnim vođenjem približićemo slikarstvo ovog umetnika.

Stručna vođenja su svake subote i nedelje u 11, 13 i 15 časova.

Kuća legata će se tokom narednog perioda preseliti iz galerijskog i u virtuelni prostor i ponuditi posetiocima pristup muzeju i na ovaj način.

Virtuelna tura je nadgradnja klasičnoj poseti muzeju i namenjena je pre svega osobama sa posebnim potebama, pošto im arhitektonska struktura Legata Petra Lubarde ne omogućava prilaz spratnom delu. Naravno, turu mogu posetiti i sve druge zainteresovane osobe.

Pristup virtuelnoj turi potražite na sajtu Kuće legata.

Navedeni programi se održavaju u okviru manifestacije „Muzeji za 10“ su besplatni, kao i ulaz u Legat Petra Lubarde tokom celokupnog trajanja manifestacije.

(Legat Petra Lubarde, Iličićeva 1)

Kuća Legata u Beogradu

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • Od 10. do 15. novembra od 10 do 17 časova


Adresa:

  • Legat Petra Lubarde, Iličićeva 1
  • Kuća legata, Knez Mihailova 46


Sajt: Kuća legata