Kuća legata u Beogradu

Кућа легата

Стална поставка Куће легата


Кућа легата, институција од значаја за град Београд, основана је 2004. године од стране Скупштине града Београда. Седиште установе је Кнез Михаилова улица број 46. Настала као плод вишедеценијске иницијативе уметника, интелектуалца, стручњака и дародаваце. Кућа легата ће преузети сталну бригу о легатима радећи како на правној регулативи у области легаторства уз поштовање воље легатора, тако и на побољшању услова старања, чувања и заштите легата, њиховом отварању за јавност, њиховој популаризацији, и на презентацији предмета из легата у складу са савременим музеолошким стандардима. Као установа, Кућа легата посвећена је стимулисању и рестаурацији институције дародавства. Још један битан циљ њеног оснивања је пријем нових легата и поклона.

(Кнез Михаилова 46)

Легат Петра Лубарде


Петар Лубарда је од 1959. године, заједно са супругом Вером, живео и стварао у вили у Илићевој улици број 1, у елитној београдској четврти Дедиње. По сликаревој жељи а након његове смрти, Вера Лубарда је 1974. године поклонила граду Београду Лубардине слике, цртеже, намештај и сликарски прибор из његовог атељеа у Илићевој улици. Легат Петра Лубарде је након потпуне реконструкције и санације отворен за јавност од децембра 2014. године и као такав представља један од најлепших и најсавременијих изложбених простора на територији града Београда који чува сећање на једног од највећих српских уметника XX века.

Посебно креираним програмима Легат Петра Лубарде се придружује манифестацији „ Музеји за 10 “ са жељом да представи стваралаштво овог уметника.

Пажљиво осмишљеним стручним вођењем приближићемо сликарство овог уметника.

Стручна вођења су сваке суботе и недеље у 11, 13 и 15 часова.

Кућа легата ће се током наредног периода преселити из галеријског и у виртуелни простор и понудити посетиоцима приступ музеју и на овај начин.

Виртуелна тура је надградња класичној посети музеју и намењена је пре свега особама са посебним потебама, пошто им архитектонска структура Легата Петра Лубарде не омогућава прилаз спратном делу. Наравно, туру могу посетити и све друге заинтересоване особе.

Приступ виртуелној тури потражите на сајту Куће легата.

Наведени програми се одржавају у оквиру манифестације „Музеји за 10“ су бесплатни, као и улаз у Легат Петра Лубарде током целокупног трајања манифестације.

(Легат Петра Лубарде, Иличићева 1)

Kuća Legata u Beogradu

Радно време у току Манифестације:

  • Од 10. до 15. новембра од 10 до 17 часова


Адреса:

  • Легат Петра Лубарде, Иличићева 1
  • Кућа легата, Кнез Михаилова 46


Сајт: Кућа легата