Градски музеј Врбас – Културни центар Врбаса


Стална поставка Градског музеја ВрбасГрадски музеј Врбас представља сталну поставку „Врбас, човек и природа – склад суживота“ која је конципирана тако да проведе посетиоца кроз период дуг осам миленијума. Овај дуг период у коме су се смењивале различите културе представљен је презентовањем археолошке и историјске збирке.

Тема асоцира на Црну бару, водоток захваљујући којем је у давна времена човек застао на свом путу и нашавши идеалне услове за живот формирао прво насеље, баш овде. Данас, миленијумима касније, Црна бара „утопила“ се у Велики бачки канал и сада је заиста и црна и бара. Склад који је трајао негде се загубио, човек је престао да се прилагођава природи са жељом да је потчини, искористи, а за узврат не да ништа. И сада смо ту.

Тема покушава да заинтригира и натера на размишљање о нашој улози у развоју свести о очувању наслеђа, како природног тако и културног, о неопходности да се појединачно да допринос и очувању и унапређењу наслеђеног.

(Градски музеј Врбас, Маршала Тита 88, Врбас)

Arheološka i istorijska zbirka muzeja koja prikazuje period dug osam milenijuma
Стална поставка: „Врбас, човек и природа – склад суживота“

 

Посебни програми Градског музеја Врбас

Промоција заставе ДВД Стари Врбас из 1913. године.

09. новембар у 12 часова

Застава представља изузетан експонат и репрезент је културног наслеђа Врбаса. На њој се налази грб Старог Врбаса с једне стране и грб Друштва с друге стране. Грб Врбаса нас упућује на главне делатности и основу на којој је формирано насеље. То је представљено симболима: срп, класје жита, виногради и брод на реци.

 

 

Zastava - reprezent kulturnog nasleđa Vrbasa

 

Након завршене конзервације и рестаурације застава ће бити изложена у сталној поставци, а снимићемо и видео материјал о историјату Друштва, симболима на застави и процесу конзервације. Снимци ће бити доступни на нашим друштвеним мрежама.

(Градски музеј Врбас, Маршала Тита 88, Врбас)

Изложба Градског музеја Врбас: „Главним шором“

10. новембар у 12 часова

Изложба се састоји од 28 прича о важним објектимa у главној улици у Врбасу  која се заиста тако и звала пре 2. светског рата. То су угоститељски, знатски, привредни, медицински објекти и др.

Панои су израђени тако да могу да буду изложени на отвореном што задовољава критеријуме везане за тренутну ситуацију и немогућност окупљања великог броја људи у затвореном простору.

Građevine i simboli Vrbasa - Glavna ulica u Vrbasu pre rata
Изложба Градског музеја Врбас: „Главним шором“

Такође, у склопу изложбе снимићемо и краће видео-записе о сваком објекту појединчно, на лицу места.

(Градски музеј Врбас, Маршала Тита 88, Врбас)

 

 

Промоција пројекта: „Дигитализација документације са археолошких истраживања „Шуваков салаш – Клиса“ 1984-1991, 2014-2018.

12. новембар у 12 часова

Пројекат финансиран од стране Министарства културе 2019. године.

(Градски музеј Врбас, Маршала Тита 88, Врбас)

Digitalizacija dokumentacije sa arheoloških istraživanja "Šuvakov salaš - Klisa"
„Шуваков салаш – Клиса“ 1984-1991, 2014-2018.

Изложба: „Саградићу шајку“

12. новембар у 12 часова

Изложба се састоји од петнаест прича које су обједињене мотивом Црне баре – Великог бачког канала на чијим је обалама, пре осам хиљада година, формирано прво насеље – претеча данашњег Врбаса.

Izložba "Sagradiću šajku"
Изложба Градског музеја Врбаc: „Саградићу шајку“

У складу са сталном поставком прича о водотоку нас упознаје са културно-историјским богатством подручја али и опомиње на улогу човека у очувању наслеђа, а самим тим и животне средине.  Изложба ће бити постављена у главном објекту музеја.

(Градски музеј Врбас, Маршала Тита 88, Врбас)Адреса:

Маршала Тита 88, Врбас


Сајт: Градски музеј Врбас