Центар за културу, образовање и информисање Градац Рашка

Стална поставка Центра за културу, образовање и информисање Градац Рашка


МеморијалРашка – ратна престоница Краљевине Србије 1915″ 

од 07 до 20 часова.

Центар за културу, образовање и информисање Градац Рашка: Стална поставка „Рашка – ратна престоница Краљевине Србије“ је меморијал који је оформљен како би трајно био обележен догађај из Првог светског рата када је Рашка тринаест дана била неформална престоница Краљевине Србије. Поставку чине три, међусобно повезана, сегмента:

  1. фотографије, документа, униформе, војне заставе, фототипско издање Мирослављевог јеванђеља који оживају боравак Владе и њена заседања у кући Курсулића;
  2. кутак Милунке Савић – хероине Великог рата родом са подручја Рашке. У Спомем соби су изложене њене фотографије и фотографија њеног ордења, медаља и споменица којима је била одликована;
  3. Омаж породици Курсулић која је уступила свој дом за седиште Владе и Државни трезор од 31. октобра до 12. новембра 1915. године. Угледна предузетничка породица дала је велики допринос развоју Рашке с краја 19. и у првој половини 20. века.  Формиран је мали салон варошке куће са фотографијама чланова породице.
Меморијал „Рашка – ратна престоница Краљевине Србије 1915“

(Центар за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка, Ибарска 6 )

Меморијална соба Милунке Савић у Јошаничкој Бањи

Од 10 до 14 часова.

Меморијална соба Милунке Савић је интерактивна, мултимедијална поставка посвећена хероини Милунки Савић. Централно место изложбе заузима интерактивни мозаик који чине бројне Милункине фотографије које иза себе крију аутентичне филмове из Великог рата. Филмове путем таблет рачунара покреће специјално креирана апликација. Други сегмент су два, импровизована, војна рова – српски и аустроугарски којим се тежи да посетиоцу буду дочарани услови у којим је Милунка ратовала. Трећи део поставке представља изложба: предмета из периода Првог светског рата (војне униформе, заставе, оружје…), фотографија, докумената и насловница француског дневног листа Le Petit Journal.

Поставка

(Јошаничка Бања)

Посебни програми

 

Изложба: „Од додира до спектакла“ – вођење и радионица

09. новембар од 11 часова.

Изложба ауторке Марије Јевтић Дајић „Од додира до спектакла“ настала је у жељи да се уметност приближи слепим и слабовидим корисницима. Осмишљена је тако да уз слике у просторијама галерија буду изложени и 3Д модели – слике, који су настали на основу ауторкиних 2Д слика, које су скениране и пребачене у програм за 3Д моделовање (AutoCad) те иштампане на 3Д штампачу од стране архитекте Миливоја Дајића.

Идеја водиља у раду и размишљању Марије Јевтић Дајић била је помисао на то како изгледа тај унутрашњи свет слепих и да ли би они додиром могли да осете облике и контекст слике (модела који додирују)?

У току вођења кроз изложбу биће обухваћено упућивање слепих и слабовидих у основне идеје и значења изложених дела. Биће им приближено дело од симболике па до саме фактуре. Кроз материјале који слепи и слабовиди буду додиривали имаће прилику да до детаља разазнају и онај визуелни део јер ће ти материјали бити правилно и промишљено подељени по масама које се налазе на оригиналној слици.

Радионица, која ће уследити одмах по завршетку вођења кроз изложбу, обухватиће принцип ,,цртања по моделу’’ где ће учесници цртати оно што осете и додирну на 3Д моделима Марије Јевтић Дајић. Радионица је намењена слепим и слабовидим особама, али и свим заинтересованим који хоће да завире у свет без светлости. Након радионице ће уследити разговор уметнице са учесницима о њиховим импресијама током рада.

Заинтересовани за учешће на радионици се могу пријавити на број 061/3110983.

Радионицу и кроз изложбу води: Марија Јевтић Дајић, ауторка.

(Центар за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка, Ибарска 6)

Posetioci centar za kulturu obrazovanje i informisanje Gradac
Посетиоци Галерије

Стручно вођење кроз изложбу „Милунка Савић“

10. новембар од 10 часова.

Стручно вођење кроз сталну поставку посвећену Милунки Савић аутора др Душана Јововића и коауторке Данијела Матовић биће организовано са циљем да се заинтересовани детаљно упознају са првом сталном поставком посвећеном Милунки Савић, али и са најважнијим сегментима Великог рата.

Групу ће кроз изложбу водити Данијела Матовић. Због ограничавања броја лица истовремено присутних у затвореном простору, у циљу заштите од вируса Ковид 19, присуство на вођењу је потребно пријавити на број 061/3110983.

(Меморијална соба Милунке Савић у Јошаничкој Бањи)

Предавање: „Представи свој музеј“

11 новембар од 11 часова.

Stalna muzejska postavka, Centar za kulturu obrazovanje i informisanje Gradac
Стална музејска поставка

Онлајн представљање видео материјала на тему „Представи свој музеј“, на итернет страницама Центра за културу „Градац“.

Стручно вођење на знаковном језику: „Упознај локални музеј“

12. новембар у Спомен соби „Рашка – ратна престоница Краљевине Србије“ –од 10:00 часова; Меморијална соба Милунке Савић у Јошаничкој Бањи –од 13:30 часова.

„Упознај локални музеј“ – вођење на знаковном језику  је програм намењен глувим и наглувим особама. Циљ је да се омогући и поменутим лицима са инвалидитетом да упознају садржај сталних изложбених поставки Центра за културу „Градац“. Преводилац на знаковни језик је Амела Аливодић. Снимљени видео материјал ће и у будућем периоду бити коришћен када особе са оштећеним чулом слуха буду посетиле наведене изложбе.

(Центар за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка, Ибарска 6; Меморијална соба Милунке Савић у Јошаничкој Бањи)

Излпожбена поставка, Цentar za kulturu obrazovanje i informisanje Гradac
Изложбена поставка

Предавање: „Култура сефардских Јевреја на Балкану“

13. новембар од 19 часова.

Предавање на тему „Култура сефардских Јевреја на Балкану“ размотриће улогу и значај сефардске културе за регион Балкана. Јеврејске избеглице након изгона из Шпаније крајем 16. века населиле су бројне балканске градове. Њихово присуство у Османском царству снажно утиче на привреду и визуелну културу градова. Сефарди и њихово сећање на шпанску постојбину и саживот са муслиманима названо „La Convivencia“ концептуално се надовезују на заједнички живот са османлијама. Насељени у градовима сефардски Јевреји су били препознатљива балканска мањина. Бројни артефакти материјалне културе сведоче о њиховој заоставштини као и сакрална архитектура Београда, Сарајева, Солуна и Истанбула. Након националних револуција у 19. веку јеврејска популација тражила је начине за укључивање у стварност нових националних хришћанских држава. Трагичан нестанак већине балканских Јевреја страдалих у Холокаусту трајно су изменили културну слику Балкана.

Предавач: Вук Даутовић, Филозофски факултет у Београду – одељење за историју уметности.

(Центар за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка, Ибарска 6)

Промоција књиге Љиљане Дугалић „На обали“

14. новембар од 19:30 часова.

Роман са темом инклузије, какав је роман „На обали“, реткост је у српској књижевности. По речима ауторке, сусрет са децом са „посебним благословом“ и њиховим породицама био је инспирација да причу свог дела посвети судбини једне мајке и детета.

            „Љиљана Дугалић овом књигом и ликом мајке отвара ретко отворљиву тему у нашој књижевности. Главна јунакиња њене књиге, докторка Ана, на неки чудесан начин у себе обједињује бројне ликове мајки из књижевних дела, а много више мајки из свакодневног живота. Неке од њих, неописане у књигама, свакодневно сусрећемо. Ослепљени од гледања у ништа, не видимо њихову унутрашњу битку која је и наша битка. Не учествујемо у њој или учествујемо сажаљењем које је потребније нама него њима. И тако се догађа да су оне на обали, а ми плутамо у сопственој каљузи, чак и кад је у питању сопствено дете.“ (Милоје Радовић, писац за децу и библиотекар)

На промоци књиге „На обали“ биће говора о самом делу и бројним занимљивим детаљима, у сведочењу љубави према ближњима, из ауторкиног стваралачког опуса. Гости: Љиљана Дугалић – књижевница из Београда, писац за децу и хуманиста и Милоје Радовић – библиотекар.

(Центар за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка, Ибарска 6)

centar za kulturu obrazovanje i informisanje gradac
Центар за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка

Стручно вођење кроз сталну изложбу „Рашка – ратна престоница Краљевине Србије“

15. новембар од 10 часова.

Стручна вођења кроз сталну поставку „Рашка ратна престоница Краљевине Србије 1915. године“биће организована са циљем да се заинтересовани детаљно упознају са сталном поставком рашчанског меморијала. Посебан акценат ће бити стављен на долазак Владе Краљевине Србије у Рашку, на фототипско издање Мирослављевог јеванђеље, Милунку Савић и стару рашчанску породицу Курсулић.

Групу ће кроз изложбу водити Данијела Матовић, организатор музејских активности у Центру за културу „Градац“. Због ограничавања броја лица истовремено присутних у затвореном простору, у циљу заштите од вируса Ковид 19, присуство на вођењу је потребно пријавити на број 061/3110983.

(Центар за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка, Ибарска 6)

 

Радно време:

  • Спомен соба „Рашка – ратна престоница Краљевине Србије“ – од 07 до 20 часова
  • Меморијална соба Милунке Савић у Јошаничкој Бањи – од 10 до 14 часова

Адреса:

  • Центар за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка, Ибарска 6
  • Јошаничка Бања


Сајт: Центар за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка