Rančićeva kuća - Centar za kulturu Grocka

Центар за културу Гроцка

Стална поставка Центра за културу Гроцка


Центар за културу Гроцка: Легат др Александра Костића, свестраног  научника и првог српског сексолога, изложен је у оквиру сталне поставке у галерији која се налази у самом улазу библиотеке „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, у срцу старе вароши и заштићеној амбијенталној целини Грочанска чаршија.  Стална поставка обухвата археолошке и палеонтолошке налазе са терена Гроцке, уз личне предмете који су поклон професоровог сина Војислава Вокија Костића, познатог композитора и гастронома.  Др Костић је градећи летњиковац у Дубочају 1932. године открио богат археолошки локалитет и иницирао његово проучавање. Своје налазе је 1978. године оставио Гроцкој „као подстицај за даља истраживања“, а збирка из некадашњег „Завичајног музеја Гроцке“ у Ранчићевој кући је након више деценија  заборава од 2018. године поново пред очима јавности.

(Галерија у Библиотеци „Илија Гарашанин” у Гроцкој, Булевар ослобођења 11 (Грочанска чаршија))

Посебни програми

 

Изложба: „Меморија детињства“

Од 06. до 24. новембра.

Изложбена поставка слика дипл. примењеног графичара Невене Црногорац са серијом радова под називом „Меморија детињства“ у техници уље на платну. Реч уметнице: „У потрази заправом лепотом нашла сам се првобитно на прагу свог детињства. Призор је био једнак сећањима у сликама који остављају утисак негде између јаве и сна. Јер таква су заправо и наша сећања, искуства која су се догодила и која су имала извесно трајање на крају остају забележена само као једна не сасвим јасна слика испуњена набојем емоција које су нам остале урезане у памћењу као асоцијација на догађај”.

(Центар за културу Гроцка, Ранчићева кућа, Мајевичка бр. 9)

Дигитална диван-трибина „Београд за почетнике“ и Центра за културу Гроцка у част 11. новембра,Дана примирја у Првом светском рату.

11. новембар од 18 часова.

Дигитална трибина у сарадњи са Смиљаном Попов, „Београд за почетнике“ у част 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату одржава се у Центру за културу Гроцка и прати се уживо онлајн у складу са здравственим препорукама. Уважени гост је редитељ Милош Шкундрић, а након трибине биће ексклузивно приказан његов документарни филм „Дуго путовање у рат“. Уместо у студију, овај иновативни коцепт дигиталних трибина одржава се у Ранчићевој кући, и помера границе двоструко уживо – „лајв“ путем дигиталне трибине, и такође уживо за публику присутну у Ранчићевој кући, заштићеном културном добру од великог значаја за нашу земљу, познатом по чаробно лепом амбијенту.

Организатори: Центар за културу Гроцка и Смиљана Попов „Београд за почетнике“ ; техничка платформа: „OCOLO“ digital, студио за дигиталне технологије

(Центар за културу Гроцка, Ранчићева кућа, Мајевичка бр. 9)

Виртуелне 3Д презентације културних добара општине Гроцка

дигитална е-промоција петком током трајања Манифестације

Уколико поседујете ВР наочаре, виртуелну туру можете да доживите, осетите и крећете се кроз простор као да сте у реалном свету. Виртуелна тура је урађена уз помоћ Matterport Pro2 3D, што је последња генерација хардвера намењеног за снимање 3Д Виртуелних тура, који представља златни стандард када је у питању професионално снимање ентеријера.

Дигитални 3Д садржај биће доступан на сајту Центра за културу Гроцка, и страницама на друштвеним мрежама, са пропратним едукативним објашњењима, фотографијама и сл.

Виртуелне 3д презентације културних добара општине Гроцка, и то Ранчићеве куће, Легата др Александра Костића, Касно-римске гробнице у Брестовику.

*Напомена: За Ноћ музеја 14. новембра биће представљена Касноримска гробница у Брестовику.

Организатор: Центар за културу Гроцка у сарадњи са Центром за урбани развој и „OCOLO digital“ студијом за дигиталне технологије

Стручно вођење Ранчићевом кућом за најављене групе/ посетиоце

Лепотица народног неимарства Гроцке и Србије бележи више од два века трајања и око четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Грађена је од материјала са поднебља крајем 18. и почетком 19. века, без иједног ексера. Широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства. Кућа је заштићена као културно добро од великог значаја 1966. године и „домаћин“ је установи Центар за културу општине Гроцка од 2008. године. 

Grocka na Dunavu
Гроцка на Дунаву

(Центар за културу Гроцка, Ранчићева кућа, Мајевичка бр. 9)

Logo Centra za kulturu Grocka

Радно време у току Манифестације:

Центар за културу Гроцка

  • од понедељка до петка од 08 до 16 часова
  • субота 14. новембар од 11 до 18 часова

Библиотека „Илија Гарашанин”

  • од понедељка до петка од 08 до 20 часова
  • субота од 08 до 14 часова


Адреса: 

  • Библиотека „Илија Гарашанин” у Гроцкој, Булевар ослобођења 11
  • Центар за културу Гроцка, Ранчићева кућа, Мајевичка бр. 9


Сајт: Центар за културу Гроцка