Muzej Ive Andrića

Stalna postavka Muzeja Ive Andrića


Spomen-muzej Ive Andrića: Stalna postavka otvorena je 1976. godine u stanu u kojem je Andrić živeo sa suprugom Milicom Babić, kostimografom Narodnog pozorišta, od 1958. godine. S obzirom da je Andrić od 1919. do 1941. godine proveo u diplomatskoj službi Kraljevine Jugoslavije u prestonicama  širom Evrope, ovaj stan je bio prvi koji je sebi uredio za život  i u njemu ostao do smrti 1975.

Muzej grada Beograda, Muzej Ive Andrića
Muzej Ive Andrića

Prostor nekadašnje dve spavaće sobe adaptiran je za potrebe stalne muzejske postavke, dok je drugi deo stana (ulazni hol, salon i radna soba) sačuvao u autentičan izgled  kakav  je bio nekada.

Stalna postavka u Muzeju Ive Andrića
Stalna postavka

Stalna postavka prati biografiju pisca i dobitnika Nobelove nagrade za književnost za 1961, i do danas jedinog laureata ove najviše nagrade sa prostora nekadašnjih jugoslovenskih republika.

Tematski je podeljena na nekoliko segmenata, rođenje, školovanje, povezanost sa Mladom Bosnom i boravak u zatvoru u vremenu pre Prvog svetskog rata. Paralelno, u Zagrebu i Beogradu objavljuje prve radove. Godine 1919. stupa u diplomatsku službu i u njoj ostaje do 1941. kada je penzionisan. Za vreme okupacije u Beogradu, završava rad na romanima „Na Drini ćuprija“, „Travnička hronika“ i „Gospođica“. Posle rata nastavlja intenzivno da piše i objavljuje zbirke pripovedaka, eseje, kritike, zapise o životu, umetnosti, slikarima i piscima, knjigama i čitanju, sudbini ljudi, svojevrsne „znakove pored puta“. Njegova lična biblioteka od oko 4 hiljade knjiga na svim velikim jezicima metafora je i samog Muzeja Ive Andrića.

Lik i delo Ive Andrića, Muzej grada Beograda
Lik i delo Ive Andrića

Radno vreme:

  • Ponedeljkom zatvoreno
  • Utorak, sreda, četvrtak i subota od 10 do 17 časova
  • Petak od 10 do 18 časova
  • Nedelja od 10 do 14 časova


Adresa: Andrićev venac 8/I


Sajt:Muzej Ive Andrića