Музеј Иве Андрића

Стална поставка Музеја Иве Андрића


Спомен-музеј Иве Андрића: Стална поставка отворена је 1976. године у стану у којем је Андрић живео са супругом Милицом Бабић, костимографом Народног позоришта, од 1958. године. С обзиром да је Андрић од 1919. до 1941. године провео у дипломатској служби Краљевине Југославије у престоницама  широм Европе, овај стан је био први који је себи уредио за живот  и у њему остао до смрти 1975.

Muzej grada Beograda, Muzej Ive Andrića
Музеј Иве Андрића

Простор некадашње две спаваће собе адаптиран је за потребе сталне музејске поставке, док је други део стана (улазни хол, салон и радна соба) сачувао у аутентичан изглед  какав  је био некада.

Stalna postavka u Muzeju Ive Andrića
Стална поставка

Стална поставка прати биографију писца и добитника Нобелове награде за књижевност за 1961, и до данас јединог лауреата ове највише награде са простора некадашњих југословенских република.

Тематски је подељена на неколико сегмената, рођење, школовање, повезаност са Младом Босном и боравак у затвору у времену пре Првог светског рата. Паралелно, у Загребу и Београду објављује прве радове. Године 1919. ступа у дипломатску службу и у њој остаје до 1941. када је пензионисан. За време окупације у Београду, завршава рад на романима „На Дрини ћуприја“, „Травничка хроника“ и „Госпођица“. После рата наставља интензивно да пише и објављује збирке приповедака, есеје, критике, записе о животу, уметности, сликарима и писцима, књигама и читању, судбини људи, својеврсне „знакове поред пута“. Његова лична библиотека од око 4 хиљаде књига на свим великим језицима метафора је и самог Музеја Иве Андрића.

Lik i delo Ive Andrića, Muzej grada Beograda
Лик и дело Иве Андрића

Радно време:

  • Понедељком затворено
  • Уторак, среда, четвртак и субота од 10 до 17 часова
  • Петак од 10 до 18 часова
  • Недеља од 10 до 14 часова


Адреса: Андрићев венац 8/I


Сајт: Музеј Иве Андрића