Konak kneginje Ljubice, Muzej grada Beograda

Конак кнегиње Љубице

Стална поставка Конака кнегиње Љубице


Стална поставка: „Ентеријер  београдских  кућа  XIX века“ -Конак кнегиње Љубице убраја се у ред најзначајнијих и најрепрезентативнијих споменичких објеката у Београду. Грађен је од 1829. до 1831. године и један је од малобројних данас сачуваних  меморијала српске владајуће династије Обреновић. У конаку кнегиње Љубице налази се стална музејска поставка која представља  начин живота и становање у деветнаестовековном Београду. Место:Конак  Кнегиње  Љубице, Кнеза Симе Марковића.

Посебни програми

 

Изложба: „Бијенале керамике Београд у Конаку кнегиње Љубице

Од 02. до 15.новембра.

У време када се уметничка удружења и асоцијације, културне институције, организатори различитих уметничких фестивала и манифестација боре за опстанак својих програма у новонасталим тржишним условима на уметничкој сцени, Секција за уметност и дизајн керамике и стакла УЛУПУДС успела је да очува и успешно организује традиционалну изложбу Бијенале керамике Београд.

Izložba u Konaku kneginje Ljubice, Muzej grada Beograda
Изложба у Конаку кнегиње Љубице

Ово 20-о Бијенале керамике одржава се у Конаку Кнегиње Љубице, у простору у коме јасно долазе до изражаја квалитет, свежина и експресивност свих експоната и где је лако сагледати целу поставку. Публика има јединствену прилику да ужива у креативним и маштовито израђеним радовима наших уметника, од којих је немали број њих већ заузео високо место на савременој светској сцени уникатне уметничке керамике. Куриозитет ове поставке је што публика поред радова домаћих уметника, може да погледа и експонате колега из региона и иностранства ( Словенија, Хрватска, Црна Гора, САД, Јапан… )

Postavka u Konaku kneginje Ljubice kao deo Muzeja grada Beograda
Бијенале керамике Београд у Конаку кнегиње Љубице

Бијенале керамике Београд је манифестација која се одржава преко четири деценије и једна је од ретких изложби Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС) која је опстала са својом првобитном концепцијом, на којој се представљају уметници свих генерација, различитих ауторских рукописа, са радовима насталим у предходне две године. Поједине радове је публика имала прилику да види на самосталним и колективним поставкама које организује УЛУПУДС у својим галеријама (галерија СИНГИДУНУМ и Мала галерија УЛУПУДС ) и другим изложбеним просторима. Стручна публика и јавност се слажу да је свака наредна изложба боља и да је квалитет представљених дела увек на завидном нивоу.

Konak kneginje Ljubice, Muzej grada Beograda
Конак кнегиње Љубице

Савет 20. Бијенала керамике Београд се као организатор веома поноси што и ове године поставка предсатвља скуп различитих креативних, успешно реализованих идеја и решења. Поред монументалних композиција, зидних, подних и просторних инсталација, подједнако важно место на овогодишњој поставци заузимају керамоскулптуре ( фигурација, геометријска и лирска апстракција ) , декоративне форме и посудна керамика. Основни материјал- керамика( каменина, порцелан, мајолика, теракота…) је на појединим експонатима  оплемењен и неким другим материјалима ( стакло, метал, дрво, песак, жица, камен…). Хетерогеност ове изложбе је база на којој се темељи Бијенале керамике, а инвентивност, свежина идеја, позитивна стваралачка енергија, ентузијазам, слобода уметничког изражавања, истраживачки дух, креативност и машта доприносе да сви радови чине једну јединсвену импресивну целину.

Маја Шкаљац Станошевић, историчар уметности

Радно време у току Манифестације:

  • уторак, среда, четвртак и субота од 10 до 17 часова
  • петак од 10 до 18 часова
  • недеља од 10 до 14 часова


Адреса: Кнеза Симе Марковића 8


Сајт: Конак кнегиње Љубице