Narodni muzej Užice

Stalne postavke

„Užice – nastanak i razvoj“ postavka otvorena 10. aprila 1995. godine u drugoj zgradi Muzeja, u prizemnoj i suterenskoj sali, prezentuje nastanak i razvoj užičkog kraja od praistorije, antike, srednjeg i novog veka, do savremene istorije. Izloženo je preko 1400 eksponata iz svih muzejskih zbirki (arheologije, etnologije, istorije i istorije umetnosti).

Legat slikara Mihaila Milovanovića (Gostinica, 1879 – Užice, 1941), otvoren je 2003. godine u Narodnom muzeju Užice. Fond Legata stvoren je otkupom i poklonom umetnikovog sina Momčila Milovanovića i drugih darodavaca, a deo predmeta je iz zbirki Narodnog muzeja Užice. Legat prezentuje umetničku i ličnu zaostavštinu Mihaila Milovanovića, prvog akademskog slikara iz užičkog kraja, ratnog slikara u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912 – 1918. godine i skulptora. Milovanovićev realizam, sa elementima impresionizma, secesije, ekspresionizma i simbolizma čini stilski i žanrovski raznorodan opus. Mihaila Milovanovića pogubili su partizani 1941. god, nakon što je neosnovano optužen da je petokolonaš i izdajnik. Legat je formiran nakon višedecenijskog zalaganja Momčila Milovanovića za rehabilitaciju imena i dela svog oca Mihaila i sakupljanja umetnikove zaostavštine.

U Lapidarijumu antičkih spomenika predstavljeni su antički spomenici i arhitektonska plastika koji  pripadaju drugoj polovini  2. veka i 3. veku, kao i prvoj polovini 4. veka. Izloženi spomenici potiču sa terena  iz okoline  Kosjerića, Požege, Užica, Nove Varoši i Prijepolja. U antičkom periodu teritorija na kojoj su nađeni ovi antički spomenici ulazila je u granice Istočne provincije Dalmacije.

Stalna postavka

Izložba „Užička republika“ – Krajem septembra i početkom oktobra 1941, na području zapadne Srbije, Šumadije i Pomoravlja, stvorena je veća slobodna teritorija, kao baza za širenje ustanka. Veći deo naseljenih mesta oslobodile su partizanske i četničke jedinice samostalno ili u sadejstvu. Na ovoj teritoriji, nazvanoj Užička republika, živelo je blizu milion stanovnika. To je bila prva veća slobodna teritorija u okupiranoj Evropi 1941. godine.

Memorijalni kompleks „Kadinjača“

U sastavu Muzeja nalaze se i:
– Spomen kompleks „Kadinjača“: Radnički bataljon i borba na Kadinjači, Užički kraj u NATO agresiji na SRJ.
– Jokanovića kuća: Gradska kuća u Užicu u XIX i početkom XH veka.
– Zavičajni muzej Nova Varoš: Novovaroški kraj kroz istoriju, Spomen-soba vojvode Petra Bojovića i novovaroški kraj u Velikom ratu.
– Hidroelektrana „Pod gradom“.

Jokanovića kuća

Posebni programi

13. maj u 19 časova: Otvaranje izložbe„Crtež grafika kolaž“ – Izložba dela akademskog umetnika Riste Antunovića.

18. maj u 19 časova: Otvaranje izložbe „Užice, HH vek“ Izložba umetničkih dela i predmeta primenjene umetnosti koji su ukrašavali domove Užičana u prošlom veku.

Adresa: Dimitrija Tucovića 18
Sajt: Narodni muzej Užice