Народни музеј Ужице

Сталне поставке

„Ужице – настанак и развој“ поставка отворена 10. априла 1995. године у другој згради Музеја, у приземној и сутеренској сали, презентује настанак и развој ужичког краја од праисторије, антике, средњег и новог века, до савремене историје. Изложено је преко 1400 експоната из свих музејских збирки (археологије, етнологије, историје и историје уметности).

Легат сликара Михаила Миловановића (Гостиница, 1879 – Ужице, 1941), отворен је 2003. године у Народном музеју Ужице. Фонд Легата створен је откупом и поклоном уметниковог сина Момчила Миловановића и других дародаваца, a део предмета је из збирки Народног музеја Ужице. Легат презентује уметничку и личну заоставштину Михаила Миловановића, првог академског сликара из ужичког краја, ратног сликара у ослободилачким ратовима Србије 1912 – 1918. године и скулптора. Миловановићев реализам, са елементима импресионизма, сецесије, експресионизма и симболизма чини стилски и жанровски разнородан опус. Михаила Миловановића погубили су партизани 1941. год, након што је неосновано оптужен да је петоколонаш и издајник. Легат је формиран након вишедеценијског залагања Момчила Миловановића за рехабилитацију имена и дела свог оца Михаила и сакупљања уметникове заоставштине.

У Лапидаријуму античких споменика представљени су антички споменици и архитектонска пластика који  припадају другој половини  2. века и 3. веку, као и првој половини 4. века. Изложени споменици потичу са терена  из околине  Косјерића, Пожеге, Ужица, Нове Вароши и Пријепоља. У античком периоду територија на којој су нађени ови антички споменици улазила је у границе Источне провинције Далмације.

Стална поставка

Изложба „Ужичка република“ – Крајем септембра и почетком октобра 1941, на подручју западне Србије, Шумадије и Поморавља, створена је већа слободна територија, као база за ширење устанка. Већи део насељених места ослободиле су партизанске и четничке јединице самостално или у садејству. На овој територији, названој Ужичка република, живело је близу милион становника. То је била прва већа слободна територија у окупираној Европи 1941. године.

Меморијални комплекс „Кадињача“

У саставу Музеја налазе се и:
– Спомен комплекс „Кадињача“: Раднички батаљон и борба на Кадињачи, Ужички крај у НАТО агресији на СРЈ.
– Jокановића кућа: Градска кућа у Ужицу у XIX и почeтком XХ века.
– Завичајни музеј Нова Варош: Нововарошки крај кроз историју, Спомен-соба војводе Петра Бојовића и нововарошки крај у Великом рату.
– Хидроелектрана „Под градом“.

Јокановића кућа

Посебни програми

13. мај у 19 часова: Отварање изложбе „Цртеж графика колаж“ – Изложба дела академског уметника Ристе Антуновића.

18. мај у 19 часова: Отварање изложбе „Ужице, ХХ век“ Изложба уметничких дела и предмета примењене уметности који су украшавали домове Ужичана у прошлом веку.

Адреса: Димитрија Туцовића 18
Сајт: Народни музеј Ужице