Народни музеј у Београду


Посебни програми Народног музеја у Београду

Ретпоспективна изложба: „Дамњан на искуствима Дамњана – избир дела из Поклон збирке Драгослава Дамњановића

 

Народни музеј у Београду, током јесени 2020. године отворио је ретроспективну изложбу „Дамњан на искуствима Дамњана, радови из Поклон – збирке Драгослава Дамњановића“.

У оквиру Поклон-збирке коју чине дела домаћих и страних уметника из друге половине 20. века, Народни музеј у Београду чува више од 160 радова Радомира Дамњановића Дамњана, а за потребе ове изложбе ауторка, музејски саветник Гордана Станишић, начинила је избор који представља плодни уметников опус настајао током више од шест деценија друге половине 20.  века, све до савременог тренутка.

Radomir Damnjanović Damnjan u Narodnom muzeju u Beogradu
Вођење кроз изложбу: „Дамњан на искуствима Дамњана“

Дамњановић је један од најмаркантнијих и најинтригантнијих уметника номада, изражени индивидуалиста који је својим ванинституционалним ангажовањима и експерименталним истраживањима, иницирао различите алтернативне поетике и учествовао у формирању актуелне југословенске савремене сцене.

Вођење кроз поставку 10. новембра у 12 часова и 14. новембра у 17 часова

 

(Народни музеј у Београду, Трг Републике 1)

Izložba: "Damnjan na iskustvima Damnjana" u Narodnom muzeju u Beogradu
Изложба Радомира Дамњановића Дамњана

Тематска изложба Народног музеја у Београду: „Неприхваћени уметници – национално сликарство“

Тематско вођење 10. новембра у 13 часова

Тематска вођења изложбе „Неприхваћени уметници“ осмишљена су у складу са овогодишњом темом манифестације са фокусом на једнакости, односно разноликости и инклузије. Многи уметници били су приморани да напусте свој родни крај, на повлачење, егзил, одбачени од стране елите или народа, обележени и неприхваћени.

Шта је то што је одређивало њихово прихватање и славу у друштву у ком су живели? Пођите са нама кроз обилаак и причу о одабарним радовима у оквиру сталне музејске поставке и биографијама уметника попут Катарине Ивановић, Ђуре Јакшића, Надежде Петровић, Малише Глишића и других сликара који су често трновитим стазама стизали до трајне афирмације.

(Народни музеј у Београду, Трг Републике 1)

Тематска изложба: „Неприхваћени уметници – европско сликарство“

Тематско вођење 12. новембра у 18

Тематска вођења „Неприхваћени уметници“ осмишљена у складу са овогодишњом темом манифестације са фокусом на једнакости, односно разноликости и инклузије. Многи уметници били су приморани да напусте свој родни крај, на повлачење, егзил, одбачени од стране елите или народа, обележени и неприхваћени. Ипак, данас се дела тих уметника налазе у галеријама и музејима широм света.

У оквиру вођења кроз Галерију европске уметности сталне поставке, подсетићемо се великане попут Ван Гога и Гогена, фовиста, као и уметника који су у сиромаштву истрајавали у борби за своју уметност. Открићемо колико је танка нит која води од одбачености ка прихватању.

Slika Van Goga "Seljanka u sobi" u Narodnom muzeju u Beogradu
Ван Гог „Сељанка у соби“

Београдска мумија – Народни музеј у Београду

Тематско вођење 14. новембра у 12

Купљена у Луксору 1888. године и послата за будућа покољења у Народни музеј, мумија свештеника Несмина и данас је један од експоната сталне поставке Народног музеја у Београду. Током вођења може се видети и сазнати доста занимљивих појединости о јединој староегипатској мумији у Србији.

Mumija sveštenika Nesmina kupljena u Luksoru - Beogradska mumija
Београдска мумија

Радионица Народног музеја у Београду: „Звук тачке“

14. новембра у 13 часова

Радионица за децу узраста од 10 до 14 година организује се у оквиру пратећих програма изложбе: „Дамњан на искуствима Дамњана. Избор из Поклон-збирке Драгослава Дамњановића“. Посматрајући Дамњанове слике и повезујући их са музиком, као што су то чинили и први аутори апстрактних слика, покушаћемо да откријемо како нам оне звуче, коју бисмо музичку подлогу одабрали за њих. У томе ће нам помоћи Александра Прадал, дипломирани етномузиколог и сарадница Народног музеја у Београду.

Radionica za decu "Zvuk tačke" u Narodnom muzeju u Beogradu
Радионица: „Звук тачке“

 

У креативном делу радионице, инспирисани музиком и звуком, ствараћемо своје апстрактне композиције. Обавезно је пријављивање на адресу radionice@narodnimuzej.rs 

Верска толеранција –  антика

Тематско вођење 14. новембра у 18 часова

Обилазећи сталну поставку Народног музеја у Београду говорићемо о примерима верске толеранције али и нетоларанције у прошлости. Грчки и римски пантеон, Митра, Кибела, Подунавски коњаник, двоколица из Станичења, Диоклецијан и прогон хришћана, Константин и Лициније – прихватање хришћанства, Космај, Царичин град, Стоби – хришћанство и јудаизам.

Верска толеранција –  средњи век

Кроз теме које ће вођења обухватити, говорићемо о толеранцији, али и нетолеранцији у религији. Стефан Немања – хришћанство и јерес, ктиторска дјелатност Јелене Анжујске, угроженост српског културног наслеђа на Косову и Метохији (Грачаница), Душанов законик, витез Палман, проглашење Патријаршије, Ново Брдо – вјерски живот у граду, обнова Патријаршије.

(Народни музеј у Београду, Трг Републике 1)

Stručni tim Narodnog muzeja u Beogradu
Одељење Народног музеја у Београду за рад са публиком и односе са јавношћу

Онлајн образовни програм Народног музеја у Београду за школе и друге заинтересоване групе


Народни музеј у Београду на часу

Бесплатни програм је намењен школама, а у складу са образовном мисијом и потенцијалом музеја. Програм је осмишљен за измењене околности условљене пандемијом, са циљем да се омогући организовано упознавање ученика са културном баштином коју наш највећи и најстарији музеј чува.

Пријављиваље заинтересованих на edukacija@narodnimuzej.rs

Напомена за наставнике: Програм се изводи онлајн, користећи платформу Zoom. Осмишљен је у складу са актуелним скраћеним трајањем часовима, тако да траје 20 минута.  Из музеја се укључује кустос, а активностима у учионици координира наставник.

Препорука је да ученици у учионици прате видео вођење преко рачунара или пројектног платна или екрана, уз обавезно искључен микрофон. Кустос комуницира директно са наставником, који по потреби омогућава укључење некога од ученика, а све са циљем да се комуникација технички води несметано и да омогућимо свим ученицима да прате видео вођење и уживају у причама из Народног музеја и Музеја Вука и Доситеја.

Музеј из школске клупе

Изводи се уз Power Point презентацију са репродукцијама и фотографијама уз директна усмена објашњења кустоса који ће ученике провести кроз причу. На крају, ученици ће моћи да поставе додатна питања.

Трајање: 20 минута

Видео радионице Народног музеја у Београду

Изводе се уз директно приказивање експоната и објашњавање задатака. Ученици ће пратити видео радионицу, а по њеном завршетку могу да приступе изради цртежа, скулптуре или другог производа радионице.

Трајање: 20 минута

Заказивање термина врши се слањем упита на електронску адресу edukacija@narodnimuzej.rs

Стојимо вам на располагању за сва питања, предлоге и сугестије.


 

Музеј из школске клупе 1 – 4. разред

Упознајте Народни музеј у Београду

Шта је то музеј? Како је настао и шта се све у њему налази? Видећемо ко све ради у музеју и шта су музејски експонати. Заједно ћемо разговарти о овим али и другим питањима. 

Предмети: Свет око нас, природа и друштво, грађанско васпитање, ликовна култура

Трагови прошлости

На који начин може да се упозна прошлост у музеју, како су живели људи у далекој прошлости, које материјале су користили и каква је била њихова употреба, који све трагови прошлости постоје и шта се на основу њих може закључити само су неке од тема која обухвата предавање.

Предмет: Свет око нас

Србија у средњем веку

Некада давно, Србијом су владали краљеви и краљице. Виртуелним проласком кроз нашу збирку средњег века, видећемо предмете који су повезани са српским краљевима и краљицама. Причаћемо о томе како су људи у средњем веку живели и шта су нам оставили за собом.

Предмети: Природа и друштво, ликовна култура

Деца на сликама

Посматраћемо одабрана дела из колекција Народног музеја у Београду на којима су представљена деца. Потом ћемо разговарати о њиховој одећи, предметима са којима су насликани, као и томе да ли би можда ови портрети желели нешто да нам кажу.

Предмети: Ликовна култура, народна традиција

Видео радионица: „Откривамо античку Грчку

Откривајући које су све богове поштовали у старој Грчкој, ученици ће моћи да погледају и копију  Фидијине колосалне статуе Атине Партенос. Сазнаће и какве су то црнофигуралне и црвенофигуралне грчке вазе.

Предмети: Природа и друштво, ликовна култура

Видео радионица: „Шашаве слике

Посматраћемо одабрана дела са сталне поставке Народног музеја у Београду на којима су приказани људи, животиње и цвеће. Сликари и сликарке су се трудили да они изгледају као на фотографијама. На радионици ћемо заједно истражити необичне слике које се у музеју налазе, а потом дати машти на вољу и стварато своје шашаве слике.

Предмет: Ликовна култура, свет око нас


 

Музеј из школске клупе 5 – 8. разред

Шта чувамо у Народном музеју у Београду?

Помоћу чега сазнајемо о прошлости људи? Које све врсте историјских извора постоје и где се они чувају? Током виртуелне шетње кроз нашу поставку одговорићемо на ова питања и говорићемо о томе шта све музејски експонати могу да нам испричају.

Предмет: Историја

Narodni muzej u Beogradu organizuje i online nastavu za škole
Програм: Народни музеј на часу

Религија и уметност

Каква су била веровања људи у праисторији и антици? Разговараћемо о уметности која је настала у служби религије и о томе у коликој мери је у прошлости религија утицала на животе људи.

Предмети: Историја, ликовна култура

Наслеђе Немањића

Средњи век се обично сматра најславнијим периодом у српској историји, а причу о њему не можемо да замислимо без приче о Немањићима. Вођење ћемо илустровати одабраним предметима који се налазе у Народном музеју у Београду, а припадали су члановима династије Немањића или су на други начин са њима повезани.

Предмет: Историја

Бисери српског сликарства 19. века

Током вођења кроз галерију слика насталих у 19. веку, причаћемо о српској култури, уметности, али и историји. Издвојићемо наше најзначајније уметнике и њихова најпознатија дела.

Предмети: Ликовна култура, историја


Видео радионица: „Читамо и пишемо староегипатске хијероглифе

Деца ће моћи да се упознају са староегипатском збирком Народног музеја у Београду, са посебним акцентом на хијероглифском писму. У практичном делу учесници ће имати прилику да пишу и читају на једном од најстаријих писама Старог света.

Предмет: Историја

Видео радионица: „Модерна уметност

Захваљујући великој збирци страног и домаћег сликарства из 20. века, ђаци ће се упознати са модним трендовима који су били присутни у том раздобљу. Ђаци ће имати могућност да се искажу креативност кроз прављење њима најзанимљивије репродукције техником колажа.

Предмет: Ликовна култура

 


Музеј из школске клупе – средња школа

Религија у Римском царству

Приликом вођења разговараћемо о римском синкретизму, периоду пре и након 313. године. Посматрајући предмете са сталне поставке музеја, видећемо које су све религије постојале у Царству и какву промену је донео Милански едикт.

Предмети: Историја, социологија

Знаци моћи

Посматрајући одабране предмете из средњовековне збирке Народног музеја у Београду, ученици ће се упознати са начином показивања моћи. Посматрајући средњовековне задужбине, ктиторске портрете, печатнике, новац на јасан начин ћемо увидети како је конципирана политика и шта су били знаци моћи. 

Предмети: Историја, ликовна култура

Српска историја 19. века кроз уметност

Посматрајући одабрана дела српског сликарства 19. века ученици ће имати прилику да виде портрете истакнутих личости 19. века, као и историјске композиције које су одговарале духу времена. 

Предмети: Историја, ликовна култура, српски језик и књижевност

Модерна уметност

Пред крај 19. века сликари су желели да унесу промене у уметност, а све је почело у Француској са импресионизмом. На који начин су југословенски уметници схватили модерне идеје видећемо током вођења које обухвата део збирке стране уметности и збирку југословенског сликарства Народног музеја у Београду.

Предмет: Ликовна култура


Видео радионица: „Староегипатска божанства

Учествовањем у радионици ученици ће се упознати са делом сталне поставке Народног музеја у Београду, староегипатском збирком. Посебна пажња биће усмерена на божанства која су се поштовала у старом Египту. У практичном делу учесници ће имати прилику да праве маске староегипатских божанстава. 

Предмет: Историја

Видео радионица: „Улога мушкарца и жене у средњем веку

Током радионице учесници ће се упознати са питањем друштвеног положаја жене и мушкарца. Сазнаће и какви су били односи између ова два пола током средњег века и колико су се мењали до данас. Заокружићемо ово историјско путовање заједничким уметничким освртом на развој родних улога.

Предмет: Историја, ликовна култура, социологија

Видео радионица: „Направи најлуђи спој

Учесници радионице имаће прилику да виде одабрана дела сталне поставке Народног музеја у Београду у збиркама стране уметности и југословенског сликарству 20. века, а након тога ће имати прилику да изразе своју уметничку концепцију слика које су видели користећи колаж.

Предмет: Ликовна култура

Адреса:

  • Народни музеј, Трг Републике 1, Београд

 

Сајт: Народни музеј у Београду