Завичајни музеј „Параћин“


Стална поставка Завичајног музеја Параћин

 

Завичајни музеј Параћин има сталну поставку коју чине предмети који сведоче насељима земљорадничким заједницама млађег неолита, међу којима су најзначајнија Мотел Слатина код Параћина и Турска чесма, Слатина код села Дреновца.

Бронзано доба је представљено каменим, металним и керамичким налазима из бронзанодопске некрополе са спаљеним покојницима ,,Глождак” која је припада носиоцима Параћинске културне групе.

Из периода старијег гвозденог доба изложени су керамички и метални предмети за свакодневну употребу. Један део сталне поставке чине предмети млађегвозденодопске културе Скордиска.

Период римске доминације заступљен је налазима, који су иза себе оставили становници античког насеља Sarmates-a, које је вероватно било подигнуто на месту данашњег Параћина.

Период византијске доминације представљен је налазима са утврђења Момчилов град, подигнуто у VI веку на обронцима Јухора. Утврђење је било саставни део унутрашњег византијског система утврђења које је истовремено имало функцију рефугијума, контроле и заштите путне мреже.

Период средњевековне српске државе документован је налазима са војног утврђења Петрус и манастирских комплекса Намасија и Св. Јован Главосек.

Посебан део сталне поставке Завичајног музеја Параћин чине остаци фосилне флоре и фауне који одсликавају геоморфолошке и климатолошке промене на овом делу Балкана.

Део сталне поставке чине употребни предмети који одсликавају градски живот Параћина с краја XIX и првих деценија XX века.

Од 9. до 15. новембра од 8 до 20 часова

(Завичајни музеј Параћин, Томе Живановића 17, Параћин)

 

Посебни програми Завичајног музеја Параћин

 

Изложба Завичајног музеја Параћин : „Леонардо да Винчи – научник и проналазач“

14. новембра у 19:00 часова

На изложби ће посетиоци бити у прилици да упознају  мање познату страну Леонардове личности – инжењерску и научничку, с обзиром на то да је он као уметник одавно откривен и проучен. Леонардо је био инжењер несвакидашњих способности и за то време широког образовања.

У дубини свог духа био је научник – истраживач природе, тражио је суштину ствари, непрекидно проверовао све што се сматрало познатим, покушавајући да одгонетне и открије непознато.

Аутор поставке је музејски саветник Ања Радаковић, Музеј науке и технике

(Галерија новог Културног центра, Параћин)

Изложба фотографија Завичајног музеја Параћин: „Боје села – Беле покладе“

09. новембра у 19 часова

Аутор изложбе Маја Стошић – прва жена мајстор фотографије, највишег звања Фото савеза Србије, представиће своју колекцију фотографија насталих на прославама празника Беле покладе.

(Завичајни музеј Параћин, Томе Живановића 17, Параћин)

Радионица: „Мали археолози“

14. новембра од 19:00 часова

У оквиру манифестације посетиоцима ће бити доступна радионица за децу „Мали археолози“ где ће се деца на креативан и занимљив начин упознати са занимањем археолога и палеонтолога.

Организоване групе предшколских установа ће долазити у Музеј а радионица ће бити доступна и за индивидуалне посете за време трајања манифестације.

(Завичајни музеј Параћин, Томе Живановића 17, Параћин)

Етнолошка радионица за децу: „Преплетаји – радионица ткања“

14. новембра од 19:00 часова

У оквиру манифестације посетиоци ће моћи да се упознају са основним техникама ткања.

(Завичајни музеј Параћин, Томе Живановића 17, Параћин)

Керамичка радионица за децу Завичајног музеја Параћин

14. новембра од 19:00 часова

У оквиру Манифестације „Музеји за 10“ посетиоци ће моћи да се упознају са основним техникама вајања и израдом посуда од глине.

(Завичајни музеј Параћин, Томе Живановића 17, Параћин)

 

Радно време у току Манифестације:

  • од 09. до 15. новембра од 08 до 20 часова


Адреса: 

  • Томе Живановића 17, Параћин


Сајт: Завичајни музеј Параћин