Музеј примењене уметности

Стална поставка Музеја примењене уметности


Изложба: „На први (п)оглед: Музеј примењене уметности“

Изложба је „огледна“ поставка заједничког рада кустоса историјског сектора Музеја и представља прву етапу у формирању будућих изложбених поставки Музеја. Изложене експонате повезује припадност „малим световима свакодневице“ нововековног грађанског миљеа с циљем да се поглед посетиоца усмери на саме предмете и да се укаже на њихове међусобне комуникацијске и интеракцијске потенцијале из којих ће се развијати наративи будућих музејских изложби. Музеј примењене уметности значајан део артефаката представља премијерно, а један број је поново изложен после више деценија.

Margaret Tačer na otvaranju izložbe "Englesko srebro", Muzej primenjene umetnosti u Beogradu
Премијер Уједињеног Краљевства Маргарет Тачер на отварању изложбе Енглеско сребро, Музеј примењене уметности, Београд, 24. септембар 1980.

Посебни програми

 

Изложба: 70 – 70 година Музеја примењене уметности у Београду

Од 12. новембара 2020 –до 31. јануара 2020.

Реализација: Одељење уметничких збирки у сарадњи са Одсеком за централну документацију Музеја примењене уметности

Музеј примењене уметности у Београду обележава 6. новембра 2020. године 70 година од оснивања. Првобитна концепција изложбе посвећене обележавању овог датума била је конципирана као рад на првој фази у дефинисању и презентацији нове сталне поставке Музеја, као једне од примарних стратешких оријентација. 

Услед промењених услова узрокованим пандемијом вируса COVID-19 дошло је до промене и сажимања првобитног концепта изложбе.

Mis Jugoslavije 1966. godine na modnoj reviji Centrotekstila, fotografija se nalazi u Beogradu u Muzeju primenjene umetnosti
Мис Југославије Никица Мариновић на модној ревији креатора Александра Јоксимовића и куће Центротекстил, Музеј примењене уметности, Београд, 22. децембар 1966.
Редефинисани концепт изложбе 70 – 70 година Музеја примењене уметности

Базиран је превасходно на документарном материјалу преко кога се документује и историзује рад Музеја од оснивања 1950. године све до краја друге деценије 21. века. Као и многи други домаћи и светски музеји, Музеј примењене уметности је прошао кроз различите етапе развоја и деловања. Кроз одређени дискурс Музеја, свака од етапа је  одражавала сложене односе променљивих реалних пракси примењене уметности и дизајна, а у фону провокација из сфере културе, друштва и политике. На изложби ће се кроз документарну грађу показати историја Музеја (концепција, организација, програмска политика, стална поставка), као и шири музеолошки и историјско-уметнички аспекти његовог деловања.

Изложба се састоји од два сегмента, документарног, под називом Документа и илустративног, под називом Музејски плакат. Први сегмент изложбе Документа приказаује историјат и хронологију деловања Музеја. Кроз докуметновање негованог програмског идентитета и континуитета деловања Музеја током 70 година, показаће се широк дијапазон делатности, разнородност колекција, као и различите манифестације,  изложбе, личности и догађаји. Други сегмент изложбе, Музејски плакат,  састоји се од изабраних музејских плаката који, као веома индикативан и комуникативан вид графичког дизајна, уверљиво илуструју разнородну и разнолику делатност Музеја током 70 година постојања и рада.

Током трајања изложбе планиран је и посебан Догађај – концепт у оквиру концепта – презентација дизајнера недеље и предмета недеље на вебсајту Музеја и на изложби.

Радно време:

  • Од уторка до суботе од 11 до 19 часова.

Адреса: 

  • Вука Караџића 18

Сајт: Музеј примењене уметности

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.