Medija centar Odbrana

Медија центар Одбрана


Посебни програми Медија центра Одбрана

Изложба: „Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941-1945.“

Медија центар Одбрана је у време обележавања 75 година од победе над фашизмом и нацизмом у Другом светском рату, са групом аутора из Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра Одбрана, под покровитељством Министарства одбране Републике Србије и Града Пожаревца, приредила изложбу „Ратна слика Србије у Другом светском рату“, 1941-1945″.

Unutrašnjost Galerije Doma Vojske Srbije

 

 

 

Изложба је настала као резултат истраживања архивске грађе као примарног историјског извора, првенствено у фондовима и збиркама Историјског архива Пожаревац, Војног архива и Војног музеја.

Применом методологије научне историографије ауторке су одабрале и презентовале 160 архивских фотографија и 80 докумената из 30 фондова и збирки који се чувају у 13 културних институција из седам градова Републике Србије.

 

 

 

Употпуњена је предметима из фундуса Војног музеја у Београду: одликовањима, ратним заставама јединица Народноослободилачке војске Југославије, војним наоружањем и опремом, деловима ратних униформи и одеће.

 

 

Додатак изложби представља део под називом „Пропагандна уметност у деценијама после рата“, који чине експонати из уметничке збирке Дома Војске Србије у Београду – тематски ангажовани радови уметника који су стварали после Другог светског рата, као што су: Ђорђе Андрејевић Кун, Ангелина Гаталица, Душан Гаковић, Нандор Глид, Стеван Дукић, Ото Лого, Мира Сандић, Сава Сандић, Милан Четник и Аранка Мојак.

 

Изложба ће имати и  3Д приказ  на нашем сајту

од 09. до 15. новембра 2020. године, од 11.00 до 19.00 часова

(Галерија Дома Војске Србије „Београд“ – Медија центар „Одбрана“, Браће Југовића 19, Београд)

 

 

 

 

Радно време у току Манифестације:

  • од 9. до 15. новембра од 11 до 19 часова

Адреса:

  • Браће Југовића 19, Београд

Сајт: Медија центар „Одбрана“