Izložbeni prostor Galerije "Haos" iz Beograda

Галерија „Хаос“ – Фондација за цртеж


Посебни програми Галерије „Хаос“

 

Ретроспективна изложба цртежа нашег угледног сценографа и костимографа  – Миодрага Табачког по избору Борке Божовић

 

Галерија „Хаос“ представља изложбу коју 27. октобра отвара др Милена Драгићевић Шешић.

Реч је о цртежима намењеним многим позоришним, балетским и оперским представама. Одабрани су радови са изразитим цртачким карактеристикама. То су ликовне комбинације изведене оловком, тушем, акварелом, пастелом, понегде и уљем, у којима се суочава маштовитост, култура аутора и смелост у померању граница могућег и задатог.

Наш а светски познат сценограф и костимограф, поред бројних угледних награда, 2018. је овенчан и звањем почасног доктора Универзитета уметности у Београду.

 

Галерија Хаос наставља јесењи програм презентацијом цртежа нашег угледног и светски познатог сценографа – Миодрага Табачког. Реч је о ретроспективној поставци радова из петодеценијског рада. Реч је о цртежима намењеним многим позоришним, балетским и оперским представама.

Galerija Haos - Fondacija za crtež
Поставка Галерије „Хаос“ – Фондација за цртеж

Радови са изразитим цртачким карактеристикама су заправо ликовне комбинације изведене оловком, тушем, акварелом, пастелима, понегде и уљем, у којима се уочава маштовитост, култура аутора и смелост у померању граница могућег и задатог.

У свом тексту о овим радовима, Гордана Поповић Васић истиче да су то цртежи изразите имагинације, богатства ликовног језика, често сложених замисли а увек адекватних средстава изражавања и да је поетика цртежа Миодрага Табачког настала у сукобу линије маште и материје. Заправо је сублимација исконског сусрета имагинације и функције у чину неке представе.

Конференцију за штампу и разговор са Миодрагом Табачким организујемо у понедељак, 26. октобра у 12. сати.

Ко је Миодраг Табачки?

Миодраг Табачки је дипломирао на Архитектонском факултету у Београду 1972, а 1974. године на Одсеку за сценографију Академије примењених уметности у Београду.

Од 1978. до 2014. професор је на Факултету драмских уметности у Београду и гостујући професор на разним универзитетима у свету. Године 2018. стиче звање доктора на Универзитету уметности у Београду.

За репертоарска позоришта, фестивале и неформалне групе урадио је више од 200 сценографија, као и костиме за преко 100 драмских, оперских, балетских и луткарских представа. Као сценограф и костимограф радио је, као гост, у већини југословенских позоришта, као и у Белгији, Бугарској, Чешкој, Словачкој, Италији и Немачкој.

За свој рад награђиван је бројним наградама, некима и по више пута, за поједине своје креације и за животно дело.

од 27. октобра до 27. новембра 2020. године

14. новембра од 12 до 22 часа

(Галерија „ХАОС“ – Фондација за цртеж, Доситејева 3, Београд)

 

Радно време у току Манифестације:

  • сваког радног дана од 12 до 20 часова,
  • 14. новембра од 12 до 22 часова

 

Адреса:

  • Доситејева 3, Београд

Сајт: Галерија „Хаос“ – Фондација за цртеж