Galerija nauke i tehnike SANU

Галерија науке и технике САНУ


Галерија науке и технике САНУ почела је са радом 1997. године, у оквиру зграде Српске академије наука и уметности, у улици Ђуре Јакшића бр. 2. Главни задатак Галерије је популаризација и промоција научно-техничких достигнућа и баштине, путем организовања изложби из поменутих области, са нагласком на историјат развоја науке и технике на нашем простору.

Осим тога, Галерија науке и технике САНУ приређује стручна предавања, трибине, презентације, промоције књига, дечје радионице и друге едукативне програме.

(Галерија науке и технике САНУ, Ђуре Јакшића 2)

Посебни програми

 

Изложба: „Кандилис, Јосић, Вудс: структуре заједничког; документи из архиве породице Јосић

Oд 02. do 26. новембра.

Izložba povodom Manifestacije "Muzeji za 10" u Galeriji nauke i tehnike Sanu u Beogradu, 2020.godine
Архива породице Јосић

У Галерији науке и технике САНУ одржаће се изложба „Кандилис, Јосић, Вудс: структуре заједничког; документи из архиве породице Јосић “, у организацији Удружења Колектив Архитеката. Изложба ће по први пут домаћој јавности представити најважније пројекте архитектонског триа и бироа Кандилис, Јосић, Вудс, једне од најзначајнијих архитектонских пракси педесетих и шездесетих година прошлог века.

Изложба ће својим садржајем упутити на идеје критичког узмицања од канонизованог модернистичког схватања појмова архитектуре и урбанизма, око којих је била окупљена генерација архитеката педесетих година прошлог века. Тежња ка дефинисању нових парадигми кроз разумевање појмова животног окружења, шире људске заједнице и могућности другачијих облика организовања друштва, карактерише импресиван опус бироа Кандилис, Јосић, Вудс, који својим дометима у области пројектовања, дизајна и теоријског рада, архитектуру јасно именују као инструмент у модерацији друштвених односа.

Izložbena postavka u toku Manifestacije 2020. godine "Muzeji za 10" u Galeriji nauke i tehnike SANU u Beogradu
Поставка изложбе

Кроз низ цртежа, видео записа и планова пројеката насталих између 1953. и 1968. публика ће моћи да се упозна са праксом и испрати стваралачку и идеолошку еволуцију поменутог бироа, почев од првих урбанистичко стамбених пројеката све до пројеката значајних за успоредбу са Београдском школом становања.

Изложба „Кандилис, Јосић, Вудс: структуре заједничког; документи из архиве породице Јосић“ је наставак рада који је тим Колектив архитеката започео изложбом у Српском културном центру у Паризу, у децембру 2018. године.

Logo Galerije nauke i tehnike SANU

Радно време у току Mанифестације:

  • понедељак-петак:од 10 до 20 часова,
  • 14. новембра од 10 до 20 часова.

Адреса:

  • Ђуре Јакшића 2

Сајт: Галерија науке и технике САНУ