Природњачки музеј у Београду


Поставка Природњачког музеја у Галерији на Калемегдану

 

Изложба: „Зов даљине – сеобе у царству животиња“

Природњачки музеј у Београду свим посетиоцима приказује колико значајну улогу имају сеобе у животињском свету и колико су од суштинске важности за одржавање здраве Планете. Селећи се са једног на друго место организми су у стању да користе друге ресурсе, неопходне за опстанак, и избегну неповољне услове средине.

Bela roda - Seobe u životinjskom carstvu, Prirodnjački muzej Beograd

Бела рода, фото П. Костин

Изложба објашњава феномен сеоба животиња на Земљи. Представљено је 87 врста животиња, за које је карактеристичан селидбени начин живота, односно 119 таксидермијских препарата инсеката, гмизаваца, риба, птица и сисара из богатих збирки музеја. Посебно су занимљиви експонати неких врста инсеката (лептир монарх, стричковац, вештица, путнички скакавац, вилински коњиц), гмизаваца, риба, слепих мишева и неких копнених сисара (гну).

Селидбе су, ипак, најпознатије међу птицама, које се крећу летењем и прелазе велике удаљености, тако да је највећи део изложбе посвећен птицама.

Представљено је какве технике и стратегије летења користе: обична чигра, сеоска ласта, чворак, галеб, зимовка, белоглави суп, ждрал, као и друге врсте птица, које се оријентишу на разне начине и проналазе свој пут током сеобе.

(Галерија Природњачког музеја, Мали Калемегдан 5, Београд)

Радно време у току Mанифестације:

  • од 10. до 15. новембра од 10 до 18 часова
  • у суботу, 14. новембра од 10 до 22 часа.


Адреса:

  • Галерија Природњачког музеја – Мали Калемегдан 5, Београд
  • Његошева 51, Београд


Сајт: Природњачки музеј у Београду