Покрајински завод за заштиту природе


Стална поставка Покрајинског завода за заштиту природе

Покрајински завод за заштиту природе је на површини од 850 m² сместио сталну природњачку изложбу у којој се приказује богатство биолошке и геолошке разноврсности наше земље, а у току године смењују се различите тематске поставке.

Природњачком изложбом доминира лобања са кљовама рунастог мамута (Mammuthus primigenius),  извађена 1947. године из корита реке Тисе код Новог Бечеја. Лобања је импозантне величине, те се на основу тога сматра да је јединствен примерак не само на територији наше замље већ и у Европи.

Jedinstveni primerak lobanje sa kljovama runastog mamuta u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode

Лобања са кљовама рунастог мамута (Mammuthus primigenius)

На изложби се може видети и лобања европског бизона, џиновског јелена, фосили шкољака, корала, морских јежева, амонита и риба из Панонског мора, затим препарати разних савремених заштићених животиња: мрки медвед, вук, европски јелен, орао крсташ, белорепан, белоглави суп, велика дропља, разне птице мочварице, риба моруна – дуга преко 2 метра и још много тога.

Наша природњачка изложба у Покрајинском заводу за заштиту природе, отвара врата свим заинтересованим посетиоцима и пружа им могућност да боље упознају вредности, карактеристике, као и активности у заштити и очувању наше природне баштине.

(Покрајински завод за заштиту природе, Радничка 20а, Нови Сад)

Србија је изузетно богата великим бројем старих, аутохтоних сорти воћа најразноврснијих облика, боја, укуса и мириса, које су се гајиле на нашем подручју стотинама година уназад, а које данас нестају без повратка готово незабележене.

Посебни програми Покрајинског завода за заштиту природе

Изложба: „Старо и нестало воће Србије“

У сеоским окућницама и воћњацима, али и на пијацама данас је тешко видети сорте воћа које су наши преци вековима користили за исхрану. Иако ретке, старе сорте јабука, крушака, шљива, трешања и др. још увек се могу пронаћи на нашем подручју.

Bogatstvo i raznovrsnost velikog broja sorti
autohtonog voća naših prostora na izložbi "Staro i nestalo voće Srbije" u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode

Изложба: „Старо и нестало воће Србије“ у Покрајинском заводу за заштиту природе

Циљ изложбе је да се представи богатство и разноврсност великог броја сорти аутохтоног воћа наших простора, које је потребно истражити, забележити, али и сачувати, као и промоција руралне баштине и афирмација традиционалних вредности које су од значаја за нашу средину и њено памћење.

Promocija tradicionalnih vrednosti koje su od značaja za našu sredinu i njeno pamćenje.
Експонати на изложби у Покрајинском заводу за заштиту природе

Изложбу је Завод реализовао у сарадњи са Природњачким музејом у Београду уз подршку Етнолошког одељења Музеја Војводине, а аутор изложбе је Александра Савић, музејски саветник Природњачког музеја у Београду.

(Покрајински завод за заштиту природе, Радничка 20а, Нови Сад)

Радно време у току Манифестације:

  • од 09. до 13. новембра од 08 до 16 часова,
  • 14. новембра од 08 до 22 часа.

Адреса:

Радничка 20а, Нови Сад

Сајт: Покрајински завод за заштиту природе