Огранак САНУ у Новом Саду


Посебни програми – Огранак САНУ у Новом Саду:

Поставка Гaлерије „Mилан Коњовић“из Сомбора

Од 09. до 15. новембра од 08 до 20 часова.

У савременој ликовној уметности прве половине ХХ века, Коњовић је неспорно један од најистакнутијих стваралаца који је својим особеним делом, изузетне уметничке вредности дао огроман допринос развоју и афирмацији српске модерне ликовне уметности и културе. Стварао је непрекидно скоро осам деценија и за собом оставио величанствен опус, који броји до шест хиљада дела различитих ликовних техника и дисциплина, (уља, цртежа,пастела,темпера,акварела итд). Неисцрпно врело инспирације и покретачку енергију пролалазио је у снажној интеракцији са природом, у блиском окружењу и у љубави према човеку, који је пројектовао у свој аутентични доживљај.

Slika "Djura Voštar", autor Milan Konjović, 1945. godina, Sombor
Ђура Воштар, 1945. Сомбор

Ова изложба под називом „Ликови Милана Коњовића“, посвећена је веома значајном корпусу Коњовићевих слика са мотивима људи, аутентичних и живописних ликова, који су  снажно инспирисали уметника да их трајно овековечи својим особеним ликовним језиком. Сликање људи и људске фигуре,  била је стално присутна у дугогодишњем уметничком раду М.Коњовића.

"Krčmarica" 1959, Bačka Topola, autor Milan Konjović
Крчмарица,1959 Бачка Топола

Дела  која неспорно представљају окосницу у пребогатом и веома сложеном стваралачком опусу уметника. Повод за ову интересантну изложбу одабиром од 19.слика, ликова, који су описани у монографији „Насамо са Миланом Коњовићем“, аутора, Мира Вуксановића[1]. У  садржају ове изузетне монографије, господин Вуксановић је описао многе ликове, њихова имена, надимке и разне животне невоље и судбине на основу драгоцених казивања Милана Коњовића, који је поменуте ликове трајно забележио на својим сликарским платнима.

"Partija karata". 1969., Sombor, od autora Milana Konjovica
Партија карата,1969 Сомбор
Изложба: „Ликови Милана Коњовића“

У својој монографији господин Вуксановић пише следеће: „Врло често док сам проматрао портрете непознатих особа, пожелео бих да о њима дознам више но што је сликар „рекао“. Занимао ме је живот тих људи, јер сам га наслућивао као литерарну подлогу слике.

"Poštar Mato" od autora Milana Konjovića, Cavtat.
Поштар Мато,1935 сликано у Цавтату

У разгледању фигуралног сликарства Милана Коњовића, питао сам се још: да ли је већина тих унакажених чељади заиста постојала или је све то резултат сликареве чудне маштовитости.То су били разлози због којих сам са Коњовићем често разговарао о ликовима на његовим сликама и цртежима. Пре неколико година, децембра 1979, када сам за Летопис Матице српске спремао Коњовићево казивање о цртежима, био сам изненеђен сликаревим живим сећањима на настанак, а посебно чињеницом што је одмах препознао све људске прилике на својим арабескама.

Осим тога, о њима, тим људским приликама, казивао је занимљиве податке, знао њихова права имена, надимке и разне животне невоље. Том приликом сам први пут забележио и таква Коњовићева сећања.[2]

Slika autora Milana Konjovića "Ždera", 1959. godina, Senta
Ждера,1958 Сента

У целокупном уметничком раду Милана Коњовића од настанка првих слика, људска фигура је стално присутно, чак и ако не слика човека он се увек њему обраћа. Невероватна упорност и жеља за стварањем, праћена великом енергијом и посвећеном раду донела је Коњовићу успех и признање као мало којем нашем сликару, који са разлогом заузима заслужено најистакнутије место у нашем савременом сликарству. Својим моћним и ипозантним делом Коњовић је обележио скоро читав ХХ-и век.

                                                                                                                                                                                                                                               Небојша Васић

[1] Миро Вуксановић, НАСАМО СА МИЛАНОМ КОЊОВИЋЕМ, Издавач: Православна реч, 2018.

[2] Миро Вуксановић, НАСАМО СА МИЛАНОМ КОЊОВИЋЕМ, Издавач: Православна реч, 2018.стр. 213.

Галерија Огранка САНУ у Новом Саду

Радно време у току Манифестације:

  • од 08 до 20 часова

Адреса:

  • Огранак САНУ, Николе Пашића 6, Нови Сад

Сајт: Српска академија наука и уметности, Огранак САНУ у Новом Саду