Музеј Војводине

Стална поставка Музеја Војводине „Војводина од праисторије до средине 19. века“


Археологија

Музеј Војводине, путем презентације највреднијих археолошких експоната допуњених савременим музеолошким принципима (реконструкције насеља и појединих објеката, фотографије, мапе, легенде) приказао је период од палеолита до касног средњег века како би се дочарао начина живота становништва, њиховог економског развоја, начина, сахрањивања, уметности и религије, од почетка насељавања човека на овим просторима.

Историја

Историјски део сталне поставке приказује период од средњег века до друге половине 19. века.

Етнологија

Етнолошки део сталне поставке приказује вишевековна преплитања словенских, угро-финских и германских народа на подручју Панонске низије и Подунавља које је довело до заједничког живота бројних етничких група на данашњој територији Војводине.

Muzej Vojvodine u Novom Sadu na adresi Dunavska 35
Зграда Музеја Војводине

Музеј присаједињења 1918.

Аустријско-турски ратови који су се водили на Балканском полуострву, покренули су масовне сеобе Срба са Косова и Метохије, односно Старе Србије према северу и западу у аустријско царство, где су населили просторе у којима су од давнина живели њихови сународници. У позиву на борбу против Турака, аустријски цар Леополд I обећао je Србима заштиту и посебне привилегије.

Борба Срба за привилегије, тј. за име и веру, временом се проширила на захтев за политичко-територијалном аутономијом. На самом почетку српског народног покрета, на Мајској скупштини у Сремским Карловцима (15. маја 1848), проглашена је Српска Војводовина, изабран патријарх и војвода.

У револуционарним догађајима који су захватили Аустријско царство избио је рат Аустријанаца и Мађара. Срби су стали на страну аустријског цара, који их је после окончања ратног сукоба „наградио“ са територијалном круновином у оквиру Хабзуршког царства коју је назвао Војводство Србија и Тамишки Банат.

сваког радног дана од 09 до 19 часова

(Музеј Војводине, Дунавска 35, Нови Сад)

Стална поставка Музеја Војводине „Војводина у првој половини 20. века“

Стална изложба која приказује политичку, привредну и војну историју Војводине од 1918. до 1945. године.

Izložba "Nevidljivi frontovi - Prvi svetski rat i Vojvodina" prikazuje političku i vojnu istoriju Vojvodine od 1918. do 1945. godine
Стална поставка Музеја Војводине – изложба „Невидљиви фронтови – Први светски рат и Војводина“

Први светски рат представљен је изложбом „Невидљиви фронтови – Први светски рат и Војводина“ путем бројних оригиналних предмета – докумената, војничких униформи и опреме, одликовања, плаката и других експоната, као и различитог илустративног материјала кроз тематске целине: политичке прилике у Војводини  уочи рата, Сарајевски атентат, почетак рата и балканско ратиште 1914, Солунски фронт, репресија у Војводини, аустроугарска пропаганда, позадинска дешавања, добровољци у српској војсци, Велика народна скупштина у Новом Саду, односно дани присаједињења Војводине новој држави.

Периодом између два светска рата, на сталној поставци, доминирају политички догађаји и личности, привредни развој, колонизација и изградња инфраструктуре.

Антифашистичка борба нашег народа и учешће Црвене армије у борбама на нашем тлу, представљена је на сталној поставци детаљније и разноврсније, тако да даје једну незаобилазну едукативну форму и поуку о Другом светском рату.

(Музеј Војводине, Дунавска 37, Нови Сад)

Muzej Vojvodine - muzej kompleksnog tipa nalazi se u Dunavskoj ulici broj 35-37 u Novom Sadu
Музеј Војводине у Дунавској 37

Тематске изложбе

Изложба: „Ја носим вас, ви носите мене“ – обућа из етнолошке збирке Музеја Војводине

На овој изложби представљамо колекцију обуће, која се налази у Етнолошкој збирци Музеја Војводине и приказујемо основне врсте обуће које су ношене у Војводини, првенствено на селу.

Предмети из ове збирке потичу углавном са краја 19. и из 20. века. Међу њима има примерака архаичних форми обуће, које припадају европском и азијском културном наслеђу, али и оних који упућују на то да су страни утицаји константно пристизали са Истока и Запада и огледали се у усвајању нових врста обуће и начина њихове израде и украшавања.

Muzej Vojvodine - ručno izrađene cipele
Ципеле – Музеј Војводине

Као карактеристични делови ношње, биће представљене чарапе и обојци, као и начини њиховог ношења у прошлости. Биће изложени и предмети који су били повезани са употребом појединих врста обуће, као што су помагала за изување чизама. Посебан део изложбе посветићемо обућарским занатима и изради различитих врста обуће.

Највећи део колекције представљају различити производи домаће радиности и локалних занатских радионица. Ручно и занатски израђена обућа и данас, као и у ближој прошлости, има посебна значења за оне који је носе.

(Музеј Војводине, Дунавска 35, Нови Сад)

Изложба у Музеју Војводине: „Лица од жица

(радови са реализоване креативне радионице за децу)

Стари занати увек привлаче интересовање публике, посебно најмлађих посетилаца. Постављају разна питања о радовима вештих руку занатлија. Овај пут и они су својим вештим прстима и вредним рукама  покушали да се опробају у изради предмета од жица.

На овој изложби имаћете прилику видите шта су те вредне руке направиле. Приказани су  радови ученика нижих разреда основних школа која су учествовала на радионицама под називом „Лица од жица“. Музеј Војводине је реализовао радионице у сарадњи са Средњом машинском школом.

У току Ноћи музеја припремите своје руке и направите Лица од жица.

(Музеј Војводине, Дунавска 35, Нови Сад)

Изложба Музеја Војводине: „Нумизматичке приче“

из нумизматичке збирке музеја Војводине

Нумизматичка збирка Музеја Војводине – метални и папирни новац, поседује поред различитог папирног и металног новца и одликовања из различитог периода. На изложби публика ће моћи да виде занимљиве новчанице и део одликовања.

Након завршетка Првог светског рата Краљевина СХС, нашла се пред великим задатком. У тренутку њеног уједињења, на територији нове државе у оптицају је било пет различитих валута – српски динар, аустроугарска круна, бугарски лев, црногорски перпер и немачка марка. Највећи задатак државе био је унификација новца.

Прве мере монетарне политике уследиле су већ 12. децембра 1918. године, када је донета одлука о забрани уноса круна из иностранства у већим апоенима од хиљаду. Истога дана приступило се жигосању аустроугарских круна. Новчанице су верификоване печатима које су наносиле цивилне и војне власти, министарство финансија, банке и други.

Numizmatička zbirka Muzeja Vojvodine
Нумизматика – Музеј Војводине

Печати су се разликовали по натпису, стилу, боји, облику и месту на коме је печат наношен, што је довело и до лаког фалсификовања. Поред свих мера жигосања у промету су се и даље појављивале круне без жига. Тада је влада одлучила да се изврши маркирање свих крунских апоена, налепљивањем посебних маркица (од 26. новембра 1919. до 11. јануара 1920.).

Замена већих апоена нострификованих новчаница за динар завршена је 3. јуна 1920, док су мањи апоени од 1, 2 и 10 круна остали у оптицају све до краја првог тромесечја 1922, када су замењени државним новчаницама од ¼ динара.

Током 1922. године крунско–динарске новчанице су замењене новом динарском Народне банке Краљевине СХС, чиме је окончан поступак валутне реформе, а динар је од 1. јануара 1923. постао једино средство плаћања у земљи.

На изложби публика ће моћи да виде један поред жигосаних новчаница мали део одликовња која су додељивана српским војницима учесницима првог светског рата, Орден св. Саве, Орден Карађорђрве звезде, Албанска споменица…

Војна одликовања се додељују војним лицима и јединицама захраброст у рату и савесну службу у миру. Одликовања се додељују и цивилима за заслуге током ратних дејстава.

(Музеј Војводине, Дунавска 35, Нови Сад)

Изложба Музеја Војводине: „Др Адолф Хемпт и др Петар Шварц – оснивачи микробиологије у Новом Саду“

од 14 до 16 часова

Влада краљевине СХС одмах по ослобођењу, од 1919. године оснива низ превентивно-медицинских установа широм земље укључујући и новоослобођене крајеве. Под надзором Здравственог одсека за БББ Министарства народног здравља, чији је шеф био др Лаза Марковић, уз помоћ начелника Министарства др Андрије Штампара, зида се нова зграда за Пастеров завод и поставља се др Адолф Хемпт за првог директора.

У нову зграду се усељава и Бактериолошки завод под управом др Петра Шварца и почињу заједнички плодоносан рад на увођењу микробиолошких анализа и производњи вакцине против беснила.

Посебно је детаљно биће приказан живот и рад оснивача завода др Адолфа Хемпта (1874-1943.), рођеног Новосађана и творца најбоље модификације Пастерове антирабичне вакцине.

Веома важну улогу имао је и др Петар Шварц (1890-1981), као оснивач савремене микробиолошке, серолошке и биохемијске лабораторије.

(Изложба о оснивачима микробиологије у Новом Саду, др Адолфу Хемпту и др Петру Шварцу биће део сталне поставке Медицинске музејске збирке – Пастеров завод, депанданса Музеја Војводине)

(КБЦ Војводине, Хајдук Вељкова 1, Нови Сад)

 

Muzej Vojvodine organizuje edukativne radionice za decu

Посебни програми Музеја Војводине

Радионица: „Слатки занати, радост их је знати“

уторак, 10. новембар у 17 часова

Без муке упосли своје руке. Сазнајте зашто се каже „Занат је златан“.

Радионица за децу узраста од 5 до 10 година. Присуство можете пријавити на: pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

Радионица: „Бонтон на балу“

среда, 11. новембар у 17 часова

Како су се млади некада забављали и дружили. Научите кораке валцера.

Радионица за децу узраста од 5 до 10 година. Присуство можете пријавити на: pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

Радионица: „Правим јунацима довољна су два точка“

четвртак, 12. новембар у 17 часова

Да ли знате како је настао први бицикл и да ли су сви могли да га возе?

Радионица за децу узраста од 5 до 10 година. Присуство можете пријавити на: pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

Радионица: „Наш је солитер весело здање“

петак, 13. новембар у 17 часова

Сазнаћете који народи живе у Војводини и коју храну они воле да једу.

Радионица за децу узраста од 5 до 10 година. Присуство можете пријавити на: pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

Prostorije Muzeja Vojvodine sa stalnom postavkom
Поставка Музеја Војводине

Европска Ноћ музеја

14. новембар од 12 до 22 часа

Стручна вођења током „Ноћи музеја“

20 часова

Сталне поставке:

  • Стручно вођење: Војводина од праисторије до средине 19. века (Дунавска 35);
  • Стручно вођење: Војводина у првој половини 20. века (Дунавска 37);
  • Стручно вођење: Музеј Присаједињења 1918. (Дунавска 35).

16 часова

  • Стручно вођење на знаковном језику и представљање водича за глуве Музеј за све (Дунавска 35).

17 часова

  • Стручно вођење: Нумизматичке приче (Дунавска 35).

18 часова

  • Стручно вођење: Ја носим вас, ви носите мене (Дунавска 35).

Стручна вођења ће бити реализована током „Ноћи музеја“

 

Радионица: „Презентација израде ципела

Aутор: Александар Брачер, Bratscher Custom Shoes

  • Дунавска 35 у 20 часова

Лица од жица

Аутор: Ивана Влајков, професорка Средње машинске школе

  • Дунавска 35, 18 часова

Присуство на посебне програме можете пријавити на: pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

 

 

 

 

 

Радно време у току Манифестације:

  • у суботу 14. новембра од 10 до 22 часа

Адреса: Дунавска 35-37, Нови Сад


Сајт: Музеј Војводине