Etnografski muzej u Beogradu zgrada

Етнографски музеј у Београду

Стална поставка Етнографског музеја у Београду


Етнографски музеј у Београду је основан 1901. издвајањем Етнографског одељења из оквира Народног музеја. Предлог и идејно-теоријску основу за стварање музеја у коме ће се изучавати народни живот саставио је историчар Стојан Новаковић, редовни члан Српског ученог друштва. Свечано отварање прве сталне изложбе Етнографског музеја уприличено је 20. септембра 1904. поводом прославе стогодишњице Првог српског устанка.

Од оснивања Музеја до данас стручно се прикупљају и проучавају музејски предмети и етногенетски процеси, традиционална материјална култура, друштвени односи и породични живот, обичаји, веровања и народно стваралаштво. Проучавају се обележја српске културе, али и обележја других етничких заједница које живе у суседству. Стална поставка Народна култура Срба у 19. и 20. веку отворена је 2001. и дочарава сцену народног саборовања Срба, карактеристичног за простор на коме су живели. Делови изложбе су посвећени најважнијим обичајима у нашој култури, традиционалним занатима и становању.

( Етнографски музеј у Београду, Студентски трг 13 )

Посебни програми

 

Изложба: „Свирале Етнографског музеја“

Аутор Мирослав Митровић. Овом изложбом обележава се 119 година самосталног рада Етнографског музеја.

Поставком изложбе Свирале посетиоцима се пружа увид у део блага којим Музеј располаже и указује са на јединственост материјала који чувамо. Музички инструменти који се налазе у Збирци сакупљани су више од 150 година. У колекцији музичких инструмената има око 350 предмета, а овом изложбом Музеј представља најбројније инструменте ове своје збирке – свирале.

У Збирци се налази око 280 свирала. Део тог материјала, допуњен јединственим старим фотографијама и видео и аудио снимцима, приказан је на начин да пружи свеобухватан приказ културног наслеђа које чувамо и које нас одређује. Приказани дувачки инструменти се деле на лабијалне свирале, свирале са језичком и свирале код којих се тон добија треперењем усана. Свирале су распоређене у неколико целина зависно од рода којем припадају, етнографским областима, а ту су и занимљиви и необични инструменти попут свирале од орлове кости, дечје трубице „борије“ израђене од младе коре, рикала, свирала од трна, од гране, затим дудуци, шупељке, цеваре, кавали, зурле, гајде итд. Порекло инструмената у Збирци је различито, тако да можемо говорити о инструментима који су овде донесени путем многих миграција или онима за које можемо рећи да су самоникли.

( Етнографски музеј у Београду, Студентски трг 13 )

 

 

Logo Etnografskog muzeja u Beogradu

Радно време:

  • Oд уторка до суботе од 10 до 17 часова,
  • недељом од 9 до 14 часова,
  • понедељком музеј не ради,

Адреса:

  • Етнографски музеј у Београду – Студентски трг 13
  • Манакова кућа – Гаврила Принципа 5

Сајт: Етнографски музеј у Београду