Galerija Milan Konjović u Somboru

Галерија „Милан Коњовић“ у Сомбору

Стална поставка Галерије „Милан Коњовић“


Галерија „Милан Коњовић“ тренутно представља 14. сталну ретроспективну поставку која ће трајати до фебруара 2021. године.

Renovirana fasada Galerije Milan Konjović u Somboru
Зграда Галерије Милан Коњовић у Сомбору

Посебни програми Галерије „Милан Коњовић“

Изложба Галерије Милан Коњовић: „Академизам у Прагу“ – изложба академских цртежа 1919 – 1920. година

Ова изложба под називом „Академизам у Прагу“, посвећена је првом значајнијем корпусу Коњовићевих цртежа. Одбир од петнаест цртежа представља типичне школске теме (портрет, акт, фигура), рађене у духу академизма.

Коњовић је инсистирао на испуњавању класичних студентских задатака. Таква посвећеност и опсесивно цртачко школовање младом Коњовићу је итекако била потребна у стицању сигурности, свестан значаја чињенице да је цртеж основа ликовног изражавања.

Милан Коњовић у Прагу

У Прагу 1919. године, полаже пријемни испит и уписује се на Академију ликовних као ванредни студент. Током пријемног испита подучава га Лоукота, код кога први пут озбиљније учи цртање, а касније у јесењем семестру доспева код чувеног Влаха Буковца, једног од најзначајнијих хрватских сликара и истакнутог професора прашке Академије.

Међутим, те 1919. године, професор Буковац је био на заласку каријере, помало уморан и мрзовољан. Такво расположење и сензибилитет професора Буковца није одговарао младом Коњовићу. Након два семестра незадовољан напушта Академију.

Чињеница је да двосеместрални боравак у овој институцији није био без значајних резултата. Сачувани цртежи типично академски, неспорно указују на Коњовићево веома дисциплиновано бављење цртежом.

Студије цртежа веома прецизне линије и финог моделовања тонских партија дају утисак волуминозности нацртаних фигура, портрета и актова. Ради се коректно урађеним студијама веома дисциплиновано спровођених интерпретација.

Милан Коњовић и Јан Зрзави

Након напуштања студија на Академији у Прагу упознаје Јана Зрзавија угледног чешког сликара, који пристаје да ради са Коњовићем. Упућује га на рад различитих цртачких поступака на основу којих је вршио корекције.

Један од захтева професора била је рад на студијама цртежа по Леонардовим репродукцијама. Одушевљен открио је неке цртачке тајне великог мајстора. Биле су то вежбе прецизног цртачког моделовања, избалансираног односа светла и сенке.

По сопственом мишљењу ту се Коњовић изборио са многим цртачким захтевима и изазовима, јер је сматрао да му је цртеж „слаба тачка“. Корисних упута и несебичне помоћи од стране великог чешког сликара Коњовић се врло радо сећао, потенцирајући чињеницу да је Јан Зрзави изузетан професор од кога је веома много научио.

Немиран дух и снажна жеља за усавршавањем одводе Коњовића у Беч у потрази за сопственим ликовним изразом где је боравио од 1921-1922. године.

Скоро целокупни период сликарства Милана Коњовића од 1912. до 1927. године, може се сматрати раздобљем уметничког школовања и усавршавања и припрема за једно аутентично изражавање које настаје прихватањем слободнијег експресионистичког изражавања.

 

(Галерија Милан Коњовић, Трг Св.Тројства 2, Сомбор)

 

Радно време:

  • понедељак од од 08 до 14 часова – не радимо са публиком
  • од уторка до петка од 08 до 19 часова
  • суботом и недељом од 09 до 13 часова

Адреса:

  • Трг Св.Тројства 2, Сомбор

Сајт: Галерија „Милан Коњовић“