Галерија Матице српске

Стална поставка Галерије Матице српске


Галерија Матице српске, са колекцијом уметничких дела насталих у периоду од XVI до XXI века, представља један од најбогатијих уметничких музеја у земљи. По значају и целовитости издвајају се збирке сликарства, графике и цртежа XVIII, XIX и XX века, које кроз сталну поставку илуструју настанак и развој српске уметности новијег доба и указују на положај и место националне културе у европском контексту.

Zgrada Galerije Matice srpske u Novom Sadu
Галерија Матице српске

Уметност XVIII века у колекцији Галерије Матице српске

Стална поставка „Уметност XVIII века у колекцији Галерије Матице српске“ кроз одабир репрезентативних дела – иконе, религиозне композиције и портрете – приказује ликовну поетику традиционалног зографског, ранобарокног и репрезентативног високог и каснобарокног српског сликарства XVIII века.

Стална поставка уметности XIX века

Људи и догађаји. Слика прошлости

Стална поставка српске уметности XIX века под називом „Људи и догађаји. Слика прошлости“ кроз уметничка дела приказује људе и догађаје значајне за историју српског народа тога доба, као и тематску и естетску опредељеност српске уметности којом се потврђује њен значај и место у контексту европске уметности XIX века.

Модернизми  – континуитети и сучељавања

Стална поставка Модернизми  – континуитети и сучељавања“ представља уметничка дела од утемељене традиције Паје Јовановића до „самоубиства слике“ Миће Поповића. Српска модерна уметност прешла је дуг развојни пут током XX века, а нека од горућих питања на том путу савладавали су уметници попут Надежде Петровић, Саве Шумановића, Милана Коњовића, Петра Лубарде и других чија су дела изложена у поставци.

Стална поставка уметности 20. века

Aктуелна изложба: Монологија. Матрица. Данила Вуксановића.

Током манифестације, посетиоци ће имати прилику да уживају и у изложбама Слике великих формата – Сведочанство епоха и Матрица. Монологија Данила Вуксановића.

(Галерија Матице српске, Трг галерија 1, Нови Сад)

Посебни програми

 

Уметност и родни идентитет – Женски насупрот мушком погледу (кустоско вођење кроз сталну поставку, Јелена Огњановић и Ивана Растовић – кустоскиње)

09. новембар од 19 часова.

У свету уређеном на темељу родне неравнотеже, ужитак гледања подељен је између активног мушког и пасивног женског. У тој пасивној улози жене су гледане и изложене за снажан визуелни ужитак, што потврђују бројна уметничка дела. Међутим, током XX века, захваљујући феминизму и све већој заступљености уметница у свету уметности, креира се нова родна политика гледања. Из тог разлога уметнице граде нови, свој поглед у уметности.

Kustosko vođenje "Umetnost i rodni identitet", Galerija Matice srpske, Novi Sad
Уметност и родни идентитет

Уметности и квир – Квир у музеју (кустоско вођење кроз сталну поставку, Никола Ивановић, кустос)

10. новембар од 19 часова.

Питање квира у српској историји уметности преставља још увек слабо истражен феномен. С обзиром да се појам користи за веома широк спектар појава, феномена и идентитета, веома га је тешко „ухватити“ и дефинисати. Прича о квиру у музеју има за циљ да укаже на (не)видљивост родних и сексуалних идентитета који измичу хетеронормативу, како у уметничким токовима ХХ века, тако и у музеолошкој пракси.

Kustosko vođenje "Umetnost i kvir", kroz stalnu postavku Galerije Matice srpske
Уметност и квир

Семинар за стручњаке у култури: Иновативни приступ у развоју пројеката у култури;Др Емир Џанић, стручњак за иновације.

09. и 10. новембар.

Галерија Матице српске ће у сарадњи са Музичком омладином Новог Сада организовати семинар за 30 стручњака у култури на тему иновација у уметности и култури. Кроз дводневну едукацију и интерактиван приступ у раду, учесници ће се упознати са темом отворених иновација и естетике, организационе културе за иновирање, гејмификацијом и уметношћу иновирања.

Уметност и приступачност -Различити у једнакости кроз уметност (предавање Марије Вребалов, саветнице за универзални дизајн и приступачност)

11. новембар од 19 часова.

Сви смо различити по више основа и на пуно тема, али нас уметност, кроз стварање и/или уживање у њој, чини да будемо једнаки. С једне стране смо исти у праву на лепоту, а с друге различити у стварању, инспирацији и доживљају. Важно је истаћи да смо пред уметничким делом сви једнаки без обзира на који начин га посматрамо, или слушамо о њему. Из тог разлога, предавање ће бити посвећено друштвеној улози установа културе у омогућавању различитости и богатства доживљаја и приступа уметности.

Kustosko vođenje kroz stalnu postavku Galerije Matice srpske u Novom Sadu pod nazivom "Umetnost i Pristupačnost"
Уметност и приступачност

Уметност и национални идентитет – Ми и други (кустоско вођење кроз сталну поставку, Станислава Јовановић Миндић, кустоскиња)

12. новембар од 19 часова.

Током XIX века у европској уметности појављује се велико интересовање за неистражене далеке и/или оријенталне културе. Постављајући их на место „других“, неукроћена дивљина природе и необични обичаји, комбиновани са раскошним бојама и осветљењем, постају велика инспирација европских уметника. Паја Јовановић, припадник у исто време Европе и Оријента изградио је свој уметнички језик и створио слику „имагинарног Балкана“, која му је донела светску славу и популарност.

"Umetnost i nacionalni identitet", kustosko vođenje u Galeriji Mtice sprske
Уметност и национални идентитет

Кустоско вођење кроз сталну поставку: Хероине српског сликарстваИвана Јањић, кустоскиња.

13. новембар од 19.00 часова.

 

Уметност и покрет – Европска ноћ музеја

14. новембар од 10 до 00 часова.

Окосницу програма Европске ноћи музеја чиниће радионица удружења Пер.Арт, који се више од две деценије бави инклузијом особа са интелектуалним инвалидитетом у перформативној уметности. Кроз радионицу са посетиоцима, идеја је да се подстакне сарадња и отвори простор за дијалог о инклузији кроз уметност и покрет.

Сатница програма:

  • 11.00 сати: Креативна радионица за децу Који народи чине културу нашег града?
  • 18.00 сати: Програм удружења Пер.Арт
  • 19.00 сати: Кустоско вођење кроз сталну поставку Квир у музеју
  • 20.00 сати: Кустоско вођење кроз сталну поставку Ми и Други
  • 21.00 сати: Кустоско вођење кроз сталну поставку Женски насупрот мушком погледу
Evropska noć muzeja 2020 - "Umetnost i pokret" kao poseban program Galerije Matice srpske
Уметност и покрет

Уметност и језик (кустоско вођење кроз сталну поставку са преводом на знаковни језик)

15. новембар од 19 часова.

Захваљујући пројекту Музеј за све и сарадњи са Удружењем преводилаца на знаковни језик у Галерији је доступна апликација са тумачењем сталне поставке прилагођеним глувим и наглувим особама. Инспирисани пројектом, биће организована шетња кроз Галерију Матице српске, где ће посетиоци имати прилику да уз тумачење на знаковни језик, сазнају више о ремек-делима српске уметности XVIII, XIX и XX века.

"Umetnost i jezik", program Galerije Matice srpske povodom nedelje muzeja
Уметност и језик

Радно време у току Манифестације:

  • од 10 до 22 часа

Адреса: 

  • Трг галерија 1, Нови Сад

Сајт: Галерија Матице српске