Manifestacija „Muzeji za 10“ po šesti put (9 – 15. novembar 2020.)

Iako uvedene epidemiološke mere ograničavaju mogućnosti muzeja da dopru do svoje publike u punoj meri, muzeji u Srbiji su pokazali veliku kreativnost koristeći snagu društvenih mreža i internet platformi. Svojim aktivnostima u digitalnom svetu muzeji su pomogli ljudima da što bolje prebrode izolaciju, da se opuste i uklone stres.

Istovremeno, nastavljane su pripreme za održavanje Manifestacije „Muzeji za 10“ u novom terminu,  od 9 do 15. novembra 2020. uz pridržavanje svih procedura propisanih od Vlade Republike Srbije,a koje se odnose na sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Kako bi još aktivnije uključili publiku pokrenuli smo Nagradni konkurs: Predstavi svoj muzej, kojim ćemo publiku pozvati da u formi kratke video forme od najviše 3 minuta predstavi svoj omiljeni muzej. Klipove ćemo predstaviti na društvenim mrežama, a najkreativnije i nagraditi.

Ove godine se po šesti put organizuje manifestacijaMuzeji za 10.  

Ovogodišnja tema, koja je ujedno i tema Međunarodnog dana muzeja je: MUZEJI ZA JEDNAKOST: RAZNOLIKOST I INKLUZIJA

Tema podstiče jačanje raznolikosti i inkluzije u ustanovama kulture i naglašava osnovnu društvenu vrednost muzeja – potencijal da stvore značajna iskustva za ljude bez obzira na njihovu etničku pripadnost, pol, socioekonomsku pozadinu, nivo obrazovanja, fizičke sposobnosti, političku pripadnost i verska uverenja.

Vreme trajanja Manifestacije: 9 – 15. novembar 2020.

Ove godine 16. Evropska noć muzeja se obeležava u subotu 14. novembra.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.