Завичајни музеј Књажевац

Етнолошка поставка

Завичајни музеј Књажевац као музеј комплексног типа у свом саставу обухвата и Музеј града у кући Алексе Аце Станојевића, Архео-етно парк Равна, као и најстарије војно утврђење у тимочкој области Timacum Minus.
Зграда Завичајног музеја у Карађорђевој 15 са сталном музејском поставком која приказује трагове живота у књажевачком крају од праисторије до данас са изложбеном галеријом у приземљу зграде.

Кућа Алексе Аце Станојевића у Његошевој 6 – Музеј града у којем је приказан грађански ентеријер с краја 19. и почетка 20. века.

Архео-етно парк у Равни са школском зградом у којој је истраживачко-конзерваторски центар, лапидаријумом са римским каменим споменицима и Етно-парком са аутентичним примерима стамбене народне архитектуре и пратећим привредним објектима. Овај комплекс Музеја на отвореном додатно је обогатио новоформирани Музеј вина са винотеком који је уврштен у понуду Путева вина Србије.

Музеј града у кући Алексе Аце Станојевића

Посебни програми

13. мај у 10 часова: „Чувари завичајног блага“ – Образовни програм за ученике првог и другог разреда основних школа. Локација: Архео-етно парк у Равни.

13. мај у 12 часова: Свечана примопредаја поклона збирке фосила Банета Стојановића Завичајном музеју Књажевац – Свечана примопредаја поклона дела приватне збирке фосила Банета Стојановића Завичајном музеју Књажевац. Локација: галерија Завичајног музеја Књажевац.

14. мај у 13 часова: Промоција књиге Етнографског института САНУ The Feast of Saint George: Different Cultural Contexts and Traditions (Празник Светог Ђорђа: различити културни контексти и традиције). Говориће МА Биљана Миленковић дипл. библиотекар саветник и др Младен Прелић виши научни сарадник са Етнографског института Сану. Промоцију радова О Тимочкој Крајини представиће др Дејан Крстић, музејски саветник, Народни музеј Зајечар.

15. мај од 10 до 14 часова: Креативна радионица – Прављење играчака од глине по узору на играчке из праисторије и антике. Прављење играчака од текстила, вуне и другог материјала  по узору на играчке из друге половине 19. и прве половине 20. века.

Едукативне радионице

16. мај од 10 до 14 часова: Креативна радионица – Прављење играчака од глине по узору на играчке из праисторије и антике. Прављење играчака од текстила, вуне и другог материјала по узору на играчке из друге половине 19. и прве половине 20. века.

17. мај у 10 часова: Едукативне радионице у оквиру програма „Образовна авантура“ Мали археолози, у импровизованој археолошкој сонди деца траже предмете из прошлости, када их пронађу попуњавају археолошке картоне и на крају врше чишћење и „конзервацију“ предмета, модератори Милена Муминовић и конзерватор Томислав Живковић.

Лочићи и поклопчићи, упознавање са традиционалним начинима прозиводње предмета од глине у грнчарској радионици. Уз демонстрацију  и асистенцију грнчара, деца ће се опробати у изради грнчарских производа ручним техникама и техником ножног точка. Демонстратори Јелена Куртић и Милена Јоцић. Локација: Архео-етно парк у Равни.

18. мај у 20 часова: Презентација изложбе Народне библиотеке Његош из Књажевца и предавање: Тихомир Р. Ђорђевић, етнолог, балканолог, фолклориста, музеолог, историчар културе, професор унуверзитета, академик – Презентацију ће водити кустоси Јелена Куртић и Милена Муминовић.

19. мај од 10 до 15 часова: Завичајни музеј Књажевац, Музеј града у кући Аце Станојевића и Архео-етно парк у Равни. Слободан улаз у све објекте музеја.

Архео-етно парк Равна

Адреса: Карађорђева 15
Сајт: Завичајни музеј Књажевац