Народни музеј Зајечар

Стална поставка 

Идејним решењем и изложеним експонатима дочаран је дуг живот на простору Зајечара и његове непосердне околине – од археолошког налазишта Феликс Ромулијана, које садржи сведочанства о животу од праисторије до средњег века, преко живота на просторима Тимочке крајине од пада под Турску власт до данс, етничке шароликости, до богатог духовног  и културног наслеђа становника овог краја.

Радул бегов конак

Најзначајнији сегмент поставке посвећен је археолошком налазишту Феликс Ромулијана (Гамзиград), које је 2007. године уписано на листу Унеска и једино је археолошко налазиште  у Србији под заштитом Унеска.

Археолошки локалитет Ромулијана

Посебни програми 

13. мај од 10 до 19 часова: Отварање манифестације и камерна изложба „Женска коса као уметнички израз, времеплов“ – Женске фризуре кроз векове: учешће неколико одељења музеја (археологија, етнологија, историја, историја уметности) и фризера из Зајечара (реконструкција – прављење једне касноантичке фризуре). Локација: испред музеја.

Радул бегов конак.

15. мај од 10 до 19 часова: „Ромулина кућа од Диониса до Христа“ – Изложба о Гамзиграду (Ромулијани), аутора др Маје Живић. Локација: испред музеја.

15. мај у 18 часова: Пројекција филма о Гамзиграду – Локација: Галерија Народног музеја.

15. мај у 20 часова: Музичко-поетско вече „Стева и пријатељи“ – Локација: Радул бегов конак.

16. мај у 19 часова: Концерт ученика ОШМО „Стеван Мокрањац“– Локација: Галерија Народног музеја Зајечар.

17. мај у 19 часова: Дечја позоришна луткарска представа – Луткарска представа „Агенција за родитеље“, по тексту Дејвида Бадијела и у режији Стевана Јовановића, коју ће приказати Драмска дружина ОШ „Десанка Максимовић“ из Зајечара. Изузетно забавна, маштовита и поучна луткарска представа о дечаку који, незадовољан својим родитељима, бира родитеље из снова и прави нове авантуре. Локација: Позориште „Зоран Радмиловић“.

Стална поставка

18. мај у 19 часова: Изложба „Полазиште и исходиште“
На изложби ће публици бити представљени експонати из археолошке, етнолошке, историјске и уметничке збирке, који говоре занимљиве приче о времену из кога су настали и људима који су их стварали и употребљавали. Локација: Галерија Радул беговог конака.

18. мај у 19 часова: Отварање изложбе „Мозаички код“ – Аутора Дуње Сирмијум. На изложби под називом „Мозаички код“, савремена уметница млађе генерације, Дуња Сирмијум, представиће мозаичке композиције у камену и цртеже великог формата на платну, како би показала снагу и енергију једне од најстаријих ликовних техника монументалног сликарства. На отварању изложбе свираће једна од две младе пијанисткиње, које ће касније наступити као гости камерног хора „Лавиринт“. Локација: Галерија Народног музеја Зајечар.

18. мај у 19.30 часова: Концерт камерног хора „Лавиринт“ – Камерни хор „Лавиринт“ формиран је марта месеца 2001. и гаји вокалну и вокално-инструменталну музику домаћих и страних аутора различитих епоха. До сада бележи велики број јавних наступа у земљи и иностранству (Бугарској, Мађарској, Италији, Републици Српској, Аустрији, Словенији, Грчкој и Чехословачкој). Добитник је бројних награда и диплома на хорским такмичењима и фестивалима. У сарадњи са познатим зајечарским музичарима, хор је учествовао у снимању градске химне Зајечару, вољени граде, монодраме Последња руковет, пројекту Бубањ караван, сарађивао је са Милошем Јаковљевићем, етнологом и кавалистом из Зајечара, са Удружењем музичких уметника Владислав Хиршл из Зајечара, са зајечарском подружницом  Српског лекарског друштва, са Словеначком културном заједницом Тимочке крајине Иван Цанкар, са Клартетом – квартетом кларинета из Зајечара, под руководством проф. Милоша Поповића, хором International Belgrade Singers и многим другим институцијама и појединцима. Од 2015, као иницијатор и суорганизатор учествује у обележавању Светског дана хорске музике. Ове године, хор се припрема за наступ на Натпевавању хорова у оквиру 54. Мокрањчевих дана, као и на Међународном хорском фестивалу у Охриду. Диригент и уметнички руководилац хора је Жељка Алексић, добитник Медаље за културни допринос Града Зајечара 2004. Локација: Галерија Народног музеја Зајечар.

Хор „Лавиринт“

Од 13. до 19. маја: Пројекција етнолошког документарног филма „Народна уметност Тимочке крајине“, аутора Сузане Антић – Прича о музејским предметима непознатих стваралаца Тимочке крајине  који су нам своју тежњу ка лепом оставили из прошлих времена, као и садржаје који представљају митове, легенде, бајке и снове људи и њихове. Локација: Радул бегов конак.

Адреса: Драгосава Срејовића 2
Сајт: Народни музеј Зајечар