Народни музеј Панчево

Стална поставка

Народни музеј Панчево основан је 1923. године, а смештен је у импресивној згради бившег Магистрата, подигнутој 1833. године у стилу неокласицизма. Поједини експонати који се овде данас чувају, попут слике „Сеоба Срба“ Паје Јовановића, заставе Војводства Српског из Велике револуције 1848. године, или предмета „Старчевачке културе“ старих око 8.000 хиљада година, по свом значају увелико превазилазе локалне оквире. Археолошка збирка садржи предмете из периода од млађег каменог доба до позног средњег века. Историјска и етнолошка поставка нуде веома занимљиве предмете из периода 18-19. века.

Сеоба Срба, Паја Јовановић

У поставци одељења за историју уметности изложени су комади намештаја и предмети бидермајер стила. На сталној поставци налазе се и предмети из уметничко-историјских збирки, као што су портрети Уроша Предића и Паје Јовановића из 19. и прве половине 20. века, дела ликовне групе Панчево 5 и савремена дела панчевачких сликара друге половине 20. века.

Застава Војводине

Посебни програми

14. мај у 19 часова: Отварање изложбе „Време прошло – време садашње“ – Аутор Љуба Бечејски, уметник из Панчева који је дипломирао на одсеку за филмску фотографију у Букурешту, где и данас живи. Изложба се састоји из дигиталних принтова оригиналних дела ренесансних, барокних или уметника каснијих епоха, праћених импресијама аутора са акцентом на еколошке моменте и промене које је модеран начин живота донео свету (на пример „Доручак на трави“ Едуарда Манеа, који Лјуба види са посеченом шумом у позадини).

17. мај у 19 часова: Отварање ауторске изложбе „Трагом банатске железнице – 125 година железнице у Банату“ – Аутори су виши кустос историчар Срђан Божовић и кустос етнолог Александра Јаковљевић. Изложба реализована у сарадњи са Клубом љубитеља железнице у Панчеву, представља дугу традицију (документи, оригинални предмети, фотографије и макете) путовања возом у Банату.

Од 16. до 19. маја: У Музеју ће бити одржан други по реду међународни „Pannonia Guitar Fest“, на коме ће у такмичарском делу наступати различите категорије ученика и студената класичне гитаре из Србије, БиХ, Македоније, Румуније и Словеније, а свако вече ће од 20 часова бити организован концерт звучних имена, виртуоза класичне гитаре.

18. мај: Испред и у дворишту Музеја биће организована продајна изложба рукотворина локалних удружења МНРО особа, као и локалних удружења грађана која се баве традиционалним занатима.

18. мај: У поподневним часовима, на платоу испред Музеја наступаће камерни састав „Три Артис“ (две виолине и виолончело).

18. мај у 19.30 часова: „Неке појединости из живота Проте Василија Живковића (1819-1891)“ – У Свечаној сали, Никола Влајић, саветник, одржаће предавање у склопу обележавање 200 година од рођења овог можда и најзначајнијег Панчевца.

18. мај у 21 час: Концерт „Бане Глуваков Трио“ – Оржаће се у дворишту Музеја.

Током Манифестације биће организована стручна вођења кроз поставке Музеја, а са посебним фокусом на предавања у вези дела „Сеоба Срба“ Паје Јовановића и Заставе Војводства Српског из 1848. као два најзначајнија експоната у нашем Музеју.

Адреса: Трг краља Петра I  7
Сајт: Народни музеј Панчево