Народни музеј Чачак

Стална поставка

Стална поставка се налази у конаку Јована Обреновића из 1835. године који је 1979. године проглашен за културно добро од великог значаја. Просторни склоп конака омогућио је да се у поставци обраде три теме: Период од праисторије до краја средњег векаЦркве и манастири чачанског краја, Устанци и ратови 1804-1941. године.

Стална поставка

Посебни програми

Од 13. до 19. маја: Изложба „Традиционала уметност Кине“ – На изложби ће бити изложено 40 радова изведених у техници туш на пиринчаном папиру коју су реализовали уметници из града Лешана. Радови су настали у оквиру пројекта културне сарадње Републике Србије и  Републике Кине током радионице која је реализовано у Чачку од 9 – 18. септембра 2018. године, у организацији Центра за визуелна истраживања Круг, а под покровитељством Амбасаде Републике Кине, Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Чачка. Место изложбе: Галерији Народног музеја.

Изложба „Традиционала уметност Кине“

14. и 16. мај од 11 до 13 часова: Радионица „Систем грејања у римским термама“ – Радионицу ће водити кустос археолог и макетар Мишо Стевановић у сарадњи са ученицима основне и средње школе. Радионица се састоји из два дела. Први део је упознавање  полазника  са локалитетом Римске треме које се налазе у самом центру Чачка и начином грејања као и деловима грејног система. Други део радионице је израда и практична примена делова система за грејање. Место радионице: Галерија Народног музеја.

„Систем грејања у римским термама“

17. мај у 14 часова: Свечано отварање туристичко-информативне табле на Споменику културе Римске терме.

18. мај од 22 до 1 час: Отворене Римске терме за посетиоце.

18. мај у 20 часова:Презентација макете Римске терме макетара Миша Стевановића. Место презентације: Градски трг испред  Дома културе.

Римске терме

Од 14 до 17. маја од 9  до 17 часова, 18. маја од 20 до 1 час: Изложба „Чудесни свет минерала и фосила – На изложби ће бити изложени минерали и фосили из Палеонтолошке збирке  Народног музеја Чачак. Уз стручно вођење кустоса публика ће имати прилику да види најинтересантније примерке кварца, калцита, сфалерита, галенита, родохрозита, као и необичnе фосиле, сведоке бурне геолошке историје чачанског краја. Место изложбе: Галерија Народног музеја.

Радно време: Радно време од 9 до 17 часова, у суботу 18. маја од 20 до 1 час
Адреса: Цара Душана 1
Сајт: Народни музеј Чачак