Музеј рударства и металургије “Бор“

Стална поставка „Историјски развој рударства и металургије од праисторије до савременог доба“

Стална поставка обухвата аквизиције које су усмерене на упознавање са историјатом рударства и металургије на теренима североисточне Србије. Рударске и металуршке алтке коришћене у рударству од праисторије до данас, светитљке за осветљавање рудничких просторија, корита и прибор коришћен за испирањезлата од антике до почетка 20. века, минеролошка збирка, као и још пуно интересантних предмета везаних за рударску културу становништва Бора и околине. Посебан сегмент представља експозиција “Духовна и материјална култура Влаха околине Бора“ на којој се посетиоци могу упознати са духовном и материјалном културом Влаха и основним видовима традиционалног привређивања, као и начином одевања и украшавања. Стална поставка у Музеју рударства и металургије, Моше Пијаде 19, отворена је за посетиоце од 8 до 20 часова.

Стална поставка

Уметничка колонија “Бакар“ – стална поставка савремене скулптуре у бронзи

Поставка пружа увид у важне појаве, поетике, ауторе и дела релевантна за развој савремене скулптуре на крају 20. и почетка 21. века. Ову поставку чини избор и преглед најзначајнијих аутора, као и њихових антологијских остварења насталих или реализованих у истоименој колонији у периоду од 1985 – 2013. године. Стална поставка у Галерији Уметничке колоније “Бакар“, Милана Васића Перице 4, отворена је за посетиоце од 8 до 20 часова.

Изложба

Посебни програми

Од 13. до 15. маја од 8 до 14 часова и 16. маја од 14 до 19 часова: „Антички сјај“ – Радионица „Антички сја“ј одвијаће се кроз сарадњу кустоса за Антички период и грађанства на датовању и валоризацији археолошких предмета и античког новца. Локација: Музеј рударства и металургије “Бор“ у Бору.

17. мај у 10 часова: „Дечији ликовни атеље“ – Учесници атељеа су ученици основних школа града Бора од петог до осмог разреда који уз помоћ различитих ликовних техника стварају радове на задату тему „Метал у функцији музејског предмета“. Овај дечији атеље подразумева едукативни и практични ликовни део. Локација: Музеј рударства и металургије “Бор“ у Бору.

Едукативне радионице

18. мај у 19 часова: Отварање изложбе „Србија и Срби на филму у Првом светском рату“ – Гостујућа изложба Југословенске кинотека из Београда која је под покровитељством Министарства културе и информисања приредила наведену изложбу, поводом обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата.  Циљ је да се ова изложба приближи, пре свега, млађим генерацијама, ученицицма основних и средњих школа и студентима, као и осталим заинтересованим грађанима. Изложба ће бити отворена поводом Међународног дана Музеја и 15. Европске ноћи музеја. Локација: Галерија Музеја рударства и металургије.

Радно време: од 8 до 20 часова, у суботу 18. маја до 22 часа.
Адреса: Музеј рударства и металургије – Моше Пијаде 19; Галерија Уметничке колоније “Бакар“ – Милана Васића Перице 4
Сајт: Музеј рударства и металургије