Музеј Крајине у Неготину

Стална поставка у централној згради Музеја

Музеј Крајине основан је 1934. године. Стална поставка у централној згради Музеја, која је изложена у приземљу и на спрату, прати историјски развој Неготинске Крајине од најстаријих времена до 20. века и  представљена је кроз експонате из археолошке, етнолошке, историјске и уметничке збирке. Археологија Музеја Крајине представљена је једним мањим делом у лапидаријуму, где је изложен део архитектонске и сакралне пластике и већим делом у приземном делу зграде, где је путем презентације највреднијих археолошких експоната приказан  период од палеолита до касног средњег века. Музејска поставка на спрату представљена је кроз експонате из етнолошке, историјске и уметничке збирке, a обухвата период с краја 19. и почетка 20. векa. Етнолошку поставку чине оне теме које представљају само језгро традиционалне културе Неготинске Крајине: занати, занимања, ткање, уређење куће, обичаји и народнa ношњa. Историјски периоди представљени су хронолошки преко историјских предмета и помоћног музејског материјала. Тако у првом делу посетиоци могу видети експонате који се односе на привредни развој Крајине, 13. пешадијски пук и период између два светска рата. У другом делу историјске поставке представљени су експонати који нам илуструју период Балканских ратова и Првог светског рата. Спратни део поставке обогаћен је уметничким сликама. Изложени су портрети истакнутих личности 19. века.

Стална поставка у Мокрањчевој кући

Налази се на спрату, распоређена је у четири просторије које су међусобно повезане. Са великог трема улази се у највећу просторију у кући. На зидовима се налазе панои на којима је представљена краћа биографија истакнутог композитора. Кроз изложена документа, преписку и личне предметe може се пратити живот и стваралаштво Мокрањца од првих дана до краја живота. У истој просторији приказана је Мокрањчева радна соба. Реконструисана је оригиналним намештајем и личним предметима уметника. У другом делу куће налази се оџаклија или огњиште, место одакле се кућа грејала и које је служило за припремање хране. Просторија која се налази у источном делу куће представља трпезарију, а у западном делу куће смештена је соба која је амбијентално уређена тако да представља собу за одмор са клавиром.

Мокрањчева кућа

Музеј Хајдук Вељка

Смештен је у кући оборкнеза неготинског из 19. века – конаку кнеза Тодорчета. У приземљу се налазe део етнолошке и историјске поставке. Етнолошка поставка представљена је експонатима традиционалног виноградарства и винарства с краја 19. и почетка 20. века, а историјска је представљена  документима из Првог српског устанка. Музејска поставка, на спратном делу Тодорчетовог конака, распоређена је у три просторије. У првој просторији налазе се портрети Хајдук Вељка Петровића различитих аутора, као и књижевна дела инспирисана Хајдук Вељком. У другој просторији налази се огњиште или оџаклија, у којој се налазе експонати из етнолошке збирке, предмети покућанства који дочаравају амбијенталну слику старе градске куће из 19. века. У трећој просторији изложени су оруђе и оружје из Првог српског устанка.

Музеј Хајдук Вељка

Посебни програми

13. мај у 19 часова: Представљање издавачке делатности Етнографског института САНУ и његових сарадника – Етнографски институт САНУ у оквиру промоције свог рада представиће своју издавачку делатност, као и најновије издање – зборник радова уреднице, научног сарадника ЕИ САНУ др Гордане Благојевић The Feast of Saint George: Different Cultural Contexts and Traditions (Празник Светог Ђорђа: различити културни контексти и традиције). О Етнографском институту САНУ и његовој целокупној издавачкој делатности, уз слајд презентацију, говориће МА Биљана Миленковић-Вуковић, дипл. библиотекар саветник, Етнографски институт САНУ и др Младена Прелић, виши научни сарадник, Етнографски институт САНУ. О књизи The Feast of Saint George: Different Cultural Contexts and Traditions (Празник Светог Ђорђа: различити културни контексти и традиције), говориће др Гордана Благојевић, научни саветник, Етнографски институт САНУ. Радове о Тимочкој Крајини објављене у издањима Етнографског института САНУ представиће др Дејан Крстић, музејски саветник, Народни музеј Зајечар. Локација: Музеј Хајдук Вељка.

Едукативна радионица

15. мај у 12 часова: Креативна радионица „Поздрав из Неготина“ – У приземљу Мокрањчеве куће налази се, у оквиру сталне поставке, изложба „Музејска заоставштина Стевана Мокрањца“, аутора Ивице Трајковића и Сање Радосављевић. Аутори су овом изложбом, поред експоната који су изложени на сталној поставци и који су дати на увид посетиоцима, приказали и експонате који су сакривени од очију јавности и чувају су у Збирци Стевана Мокрањца. Акценат је стављен на разгледнице и писма, који чине драгоцени документ једног времена и значајан су историјски извор за проучавање Мокрањчеве личности. Учесници радионице ће чути краће предавање о настанку разгледница, а потом ће сами направити и попунити разгледнице са мотивима инспирисаним изложбом. Радионицу воде музејски педагог Сања Радосављевић и мзејски водич Весна Јањић. Локација: Мокрањчева кућа

17. мај у 19 часова: Родна кућа Стевана Мокрањца, изложба фотографија и пројекција документарног записа о Планинарском друштву „Дели Јован“.  Поводом обележавања 65 година постојања неготинског планинарског друштва биће приређена изложба фотографија, као и пројекција филма о активностима које ово друштво спроводи на територији општине Неготин, а и шире, почев од 1954. године, када је основано, па до данашњих дана.

Планинарско друштво „Дели Јован“

18. мај у 19 часова: Изложба фотографија „Јужна Америка – путевима Инка“ и пројекција истоименог филма – Фотографије на изложби настале су марта 2014. године на пропутовању Јужном Америком. Изложба у Неготину је тринаеста самостална изложба овог аутора. На фотографијама се могу видети људи, архитектура и предели из Аргентине, Бразила, Парагваја, Уругваја и Перуа. Овом приликом биће приказан и кратак филм „Јужна Америка – Путевима Инка“ који је настао као жеља да се сачува и пренесе делић атмосфере са простора Латинске Америке. Локација: Музеј Хајдук Вељка.

Јужна Америка – путевима Инка

18. мај у 20 часова: Промоција публикације „100 песама – Музика моје душе“, аутора Миљана Ристића. Миљан Ристић пише прозу, поезију, афоризме. Такође, пише и рецензије музичких албума, књига и филмова. Његови литерарни радови објављивани су у више књижевних листова, публикација, фанзина, као и web магазинима, блоговима, порталима, а поједини текстови преведени су на енглески, немачки, француски, шпански језик. У интернет свету познат је као eXperiment. Под тим псеудонимом ствара на свом блогу eXperiment. У току 2016. и 2017. године био је главни уредник Буктиње – часописа за књижевност, уметност и културу. За тај временски период објављено је укупно 7 броја Буктиње од броја 47. до 53. У марту 2017. постао је члан Српског књижевног друштва.

Промоција публикације „Лудило љубави“

18. мај у 21 часова: Концерт неготинске рок групе „Адмирал Типоа“ – Адмирал Типоа (у самом почетку под називом Метеор) је група која је постојала од 1983. до 1987. године. Оснивач бенда, Александар Тасић, је од 1997. до 2003. године свирао у групи Неверне Бебе. Драгољуб Љубеновић од 2008. године, под називом Адмирал Типоа, са неколико постава наступа уживо, свирајући углавном обраде. Чланови групе: Александар Тасић – гитара, вокал (1983-1987), Драган Љубеновић – клавијатуре/ритам гитара (1983-1985); бас гитара (1985-1987; 2008- ), Славко Сладојевић – гитара (2008- ), Никола Гајић – бас гитара (1983-1985), Саша Филчић – бас гитара (1985), Дејан Стевановић /Кид/ – бас гитара (1985), Каменко Стојковић – клавијатуре (1985-1986) ✝, Горан Крчобић – клавијатуре (1986-1987), Срђан Орељ – клавијатуре (2014-2015), Недим Хаџиахметовић, Мафа – труба (1985-1986), Иван Пујић – ритам гитара, усна хармоника, саксофон (1985-1986), Драган Симоновић – бубњеви (1983-1985), Драган Радојевић – бубњеви (1985-1987), Срђан Јовић – бубњеви (2008-2010) Зоран Николић – бубњеви (2014- ).

Адреса: Музеј Крајине – Вере Радосављевић 1, Мокрањчева кућа – Војводе Мишића 10, Музеј Хајдук Вељка – Станка Пауновића 17
Сајт: Музеј Крајине у Неготину