Muzej Terra

Stalna postavka

Muzej Terra – Stalnu postavku sačinjava oko 270 skulptura iz fundusa Internacionalnog vajarskog simpozijuma skulpture u terakoti Tera. Ova likovna manifestacija osnovana je 1982. godine  i od tada se održava svake godine od 1. do 31. jula u Kikindi. Na simpozijumu Tera učestvuje od pet do osam umetnika iz Srbije i inostranstva. Svaki učesnik simpozijuma za sobom ostavlja tri skulpture – jednu velikog i dve galerijskog formata. Do sada je na simpozijumu uzelo učešća preko 260 vajara sa pet kontinenata. Na taj način tokom proteklih 36 godina nastajao je fundus simpozijuma koji danas broji preko 1000 skulptura. Pre Tere, poslednja veća produkcija skulptura u terakoti velikih dimenzija na tlu Evrope bila u arhajskom periodu etrurske kulture  u VI i početkom V veka p.n.e.

Stalna postavka predstavlja hronološki organizovanu izložbenu celinu. Nju čini odabir dela iz fundusa Simpozijuma Tera, veliki i galerijski formati, koja na najbolji način predstavljaju suštinu ove likovne manifestacije, a ujedno donose presek vodećih jugoslovenskih, srpskih i svetskih tokova u domenu savremene skulpture od 80ih do danas. Većina od učesnika Simpozijuma Tera zastupljen je sa barem jednom skulpturom.

Posebni programi

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 18 časova – Mala vajarska radionica u Muzeju Tera – U holu Muzeja Tera biće organizovana vajarska radionica na kojoj će zainteresovani posetioci moću da saznaju osnove vajanja metodom utiskivanja/ulivanja u unapred pripremljeni gipsani kalup. Svaki predmet koji bude nastao tokom radionice, nakon sušenja i pečenja u Ateljeu Tera, biće poklonjeni učesnicima radionice.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 18 časova – Zid utisaka – Tokom trajanja Noći muzeja u holu Muzeja Tera biće postavljen „zid utisaka“ tj. velika ravna ploča od sveže gline u koju će svaki posetilac moći da ostavi svoj trag –  nacrta ili napiše nešto, utisne komad gline po želji… Rezultat grupnog rada svih posetilaca biće reljef će nakon sušenja i pečenja biti izložen u muzeju.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 21 čas – Takmičenje u topanju – Topanje je stara, tradicionalna banatska dečija igra koja se sastoji od pravljenja malih konkavnih formi od blata ili gline, koje se potom udubljenjem okrenutim na dole snažno bace na pod. Od siline udarca vazduh koji tom prilikom uđe u „top“ raznese zadnju stranu uz snažan prasak. Takmičar čiji „top“ najglasnije pukne je pobednik igre. Na platou ispred Muzeja Tera biće organizovano takmičenje u topanju. Žiri, sastavljen od iskusnih „topadžija“, ocenjivaće svaki top, a na kraju igre pobednicima dodeliti diplome.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 22 časa – Multimedijalno izvođenje programa „Muzej noću“ – Predstavljanje višečasovnog multirmedijalnog programa „Muzej noću“ koji obuhvata emitovanje video rada pod istim nazivom, svetlosnih instalacija i namenskog audio dj seta za tu priliku.

Adresa: Stevana Sremca bb
Sajt: Muzej Terra