Музеј Терра

Стална поставка

Музеј Терра – Сталну поставку сачињава око 270 скулптура из фундуса Интернационалног вајарског симпозијума скулптуре у теракоти Тера. Ова ликовна манифестација основана је 1982. године  и од тада се одржава сваке године од 1. до 31. јула у Кикинди. На симпозијуму Тера учествује од пет до осам уметника из Србије и иностранства. Сваки учесник симпозијума за собом оставља три скулптуре – једну великог и две галеријског формата. До сада је на симпозијуму узело учешћа преко 260 вајара са пет континената. На тај начин током протеклих 36 година настајао је фундус симпозијума који данас броји преко 1000 скулптура. Пре Тере, последња већа продукција скулптура у теракоти великих димензија на тлу Европе била у архајском периоду етрурске културе  у VI и почетком V века п.н.е.

Стална поставка представља хронолошки организовану изложбену целину. Њу чини одабир дела из фундуса Симпозијума Тера, велики и галеријски формати, која на најбољи начин представљају суштину ове ликовне манифестације, а уједно доносе пресек водећих југословенских, српских и светских токова у домену савремене скулптуре од 80их до данас. Већина од учесника Симпозијума Тера заступљен је са барем једном скулптуром.

Посебни програми

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 18 часова – Мала вајарска радионица у Музеју Тера – У холу Музеја Тера биће организована вајарска радионица на којој ће заинтересовани посетиоци моћу да сазнају основе вајања методом утискивања/уливања у унапред припремљени гипсани калуп. Сваки предмет који буде настао током радионице, након сушења и печења у Атељеу Тера, биће поклоњени учесницима радионице.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 18 часова – Зид утисака – Током трајања Ноћи музеја у холу Музеја Тера биће постављен „зид утисака“ тј. велика равна плоча од свеже глине у коју ће сваки посетилац моћи да остави свој траг –  нацрта или напише нешто, утисне комад глине по жељи… Резултат групног рада свих посетилаца биће рељеф ће након сушења и печења бити изложен у музеју.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 21 час – Такмичење у топању – Топање је стара, традиционална банатска дечија игра која се састоји од прављења малих конкавних форми од блата или глине, које се потом удубљењем окренутим на доле снажно баце на под. Од силине ударца ваздух који том приликом уђе у „топ“ разнесе задњу страну уз снажан прасак. Такмичар чији „топ“ најгласније пукне је победник игре. На платоу испред Музеја Тера биће организовано такмичење у топању. Жири, састављен од искусних „топаџија“, оцењиваће сваки топ, а на крају игре победницима доделити дипломе.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 22 часа – Мултимедијално извођенје програма „Музеј ноћу“ – Представљање вишечасовног мултирмедијалног програма „Музеј ноћу“ који обухвата емитовање видео рада под истим називом, светлосних инсталација и наменског аудио дј сета за ту прилику.

Адреса: Стевана Сремца бб
Сајт: Музеј Терра