Завичајни музеј Рума

Посебни програми

Соколски слет

13. маја: Отварање изложбе „Више од игре“ – Изложба о спортском животу у Руми „Више од игре“. Представиће се публици историјат спорта у румској општини током 20. века, од оснивања „Сокола“ до 80-тих година! Иако је спорт у Руми био био на нивоу аматеризма, било је појединачних успеха, поготово у борилачким спортовима. Но, циљ спортских секција је био социјализовање младежи, корисно искоришћено слободно време,  рекреација кроз забаву, а све уз мото „у здравом телу – здрав дух“. Изложба „Више од игре“ надовезује се на прошлогодишњу изложбу „К’о некад у осам“ која је говорила о забавном животу Румљана као делу друштвеног живота, а као свера тог живота поред забаве био је и спорт. Аутори изложбе су кустос Александра Ћирић и Бранислава Коњевић.

Тенис у Руми

13. мај: Изложба фигурица Камелије Станковић – У холу Музеја у току трајања манифестације биће изложена грнчарија „Фигурице деце у игри“ Камелије Станковић из Сремске Митровице, која ће бити уједно и увод за претходно објашњене активности. За све игре има адекватна фигурица која представља ту игру.

Дечје игре – труле кобиле

15. мај: Изложба „Сеоско и градско, женско и мушко-универзално“ – Прегаче и кецеље из збирки Етнографског музеја Београд, аутора Светлане Митровић.

Соколи гимнастичари

18. мај: Радионица „Мала олимпијада старих игара“ – Програмска радионица такмичарског карактера повезана са изложбом „Више од игре“. Реч је о скоро заборављеним дечијим играма: вије, жмуре, петлића, школице, ластиша, вијаче… лонче боја, иде маца око тебе… Учесници ће бити деца предшколског и нижег школског узраста (I и II разред).

Адреса: Главна 182
Сајт: Завичајни музеј Рума