Музеј Срема у Сремској Митровици

Стална историјска поставка

Стална историјска поставка „Срем кроз векове“ смештена је у градском језгру Сремске Митровице у објекту  подигнутом у другој половини 18. века који има статус споменика културе, у улици Вука Караџића 3. Музејска поставка презентује изузетно богату прошлост простора између Саве и Дунава, од краја 12. до половине 20. века. На њој посетиоци, посредством музејских предмета од посебног историјског значаја, проверених естетских вредности и високог степена документарности, уз коришћење савремених музеолошких достигнућа, могу да упознају историјску прошлост Срема у четири државно правне заједнице којe су се у том временском периоду  формирале на његовом простору. Посетиоци Сталне историјске поставке могу да се упознају са географско-историјским процесом прерастања топонима у хороним (имена Сирмијум у име Срем), формирањем новог насеља које је своје име изнедрило из хришћанске традиције античког Сирмијума: Civitas Cancti Demetrii али и дубровачком трговачком колонијом у граду, првом и највећом на простору средњовековне Угарске државе, страдању Срема од упада Турака, сремским Бранковићима тадашњим српским предводницима у Угарској и њиховом градитељском и духовном делатношћу у Срему.

Стална поставка

Стална археолошка поставка

Зграда Музеја Срема на Тргу Светог Стефана 15, као и припадајуће двориште (популарно названо Лапидаријум због многобројних римских камених споменика који се налазе у њему) је од 1946. изложбени простор археолошког материјала везаног за римски град Сирмиум и територију данашњег Срема. У дворишту је презентована велелепна просторија за пријеме са предивним мозаичким подом са почетка IV века, која на јединствен начин, in situ (на месту проналска), говори о значају нашег града као Империјалног седишта. Предмети на сталној поставци ипак хронолошки осликавају континуитет насељавања нашег простора од млађег каменог доба до краја Аварског каганата, покривајући отприлике 6 000 година развоја града.

Стална поставка

Посебни програми

Од 13. до 19. маја од 9 до 17 часова: Изложба „Битка на Легету – 100. година од почетка Великог рата“ – Поводом сто година од почетка Првог светског рата у Музеју Срема организује се изложба „Битка на Легету”. Изложба је посвећена жртвама овог догађаја − српским војницима, официрима и обичним редовима, који су погинули или изгубили слободу, постали ратни инвалиди, и онима који су остали без достојанства и части у току двадесет четири сата 5. и 6. септембра 1914. године, а било је пет хиљада заробљених, око две хиљаде оних који су се удавили у Сави или погинули на сремској обали реке. На изложби су презентовани експонати (оружје, фотографије, документа) који илуструју овај догађај. Ова изложба специфична је по томе што ће се проширивати оним темпом којим је текао рат. Дакле, Музеј Срема ћеи у наредном периоду  обележавати овај догађај и подсећати посетиоце кроз шта је народ са ових простора пролазио. Битка на Легеру била је у оквиру Сремске операције. Тимочка дивизија првог позива почела је прелазак преко реке у ноћи 5/6. септембар на линији Легет – Чевртија, 8км од Митровице. У овој бици српска војска је доживела  неуспех, велики број српских војника се удавио,  а они који су прешли Саву изгинули су на Легетском пољу или одведени у заробљеништво. Губици су били приближно 7.000 војника. Место одржавања: Вука Караџића 3.

Од 13. до 19. маја од 9 до 17 часова: Изложба „Кад су Карловчани били мали“ – Гостујућа изложба Музеја из Сремских Карловаца. Место одржавања: Трг Светог Стефана 15.

Од 13. до 19. маја од 9 до 17 часова: Изложба „Испричаћу ти причу“ – Гостујућа изложба Археолошког музеја у Задру. Место одржавања: Трг Светог Стефана 15.

13, 17 и 20. мај у 14 часова: Циклус предавања о заблудама у археологији на примеру Сирмијума – предавач Звездана Штимац, студент завршне године на археологији. Место одржавања: Трг Светог Стефана 15.

15. мај у 13 часова: Стручно вођење по сталној археолошкој поставци и Лапидаријуму са Сањом Самарџијом, археологом и туристичким водичем. Место одржавања: Трг Светог Стефана 15.

16. мај у 9, 11 и 13 часова: Стручно вођење кроз изложбу „Битка на Легету – 100. Година од почетка Великог рата“ – одржаће Оливера Делић, музејски савтник и аутор истоимене изложбе. Након тога заинтересованима ће бити доступна радионица на којој ће се склапати пазле са сликама униформи, наоружања и портрета знаменитих личности тог периода. Место одржавања: Вука Караџића 3.

17. мај у 19 часова: Отварање изложбе „У вихору ратова – оружје и војна опрема на територији Срема“ – Изложба обухвата период прве половине двадесетог века, тачније период два светска рата, а у фокусу исте су оружје и војна опрема (униформе, шлемови, чизме, ранчеви, чутуре итд.), медаље. Такође, изложени ће бити и плакати са описима појединих предмета, као и фотографије. Место одржавања: Свечана сала, Вука Караџића 3.

17. мај од 9 до 17 часова и 18. мај од 10 до 1 час: „Друштвене игре“ – Креативна радионица. Група заљубљеника игара на табли окупљена око планетарно популарне средњовековне фантазије „Warhammerпрезентоваће свим заинтересованим посетиоцима Музеја Срема у малој сали у приземљу, 17. и 18. маја правила и разне моделе минијатура са којима располажу. На неколико табли присутни ће бити у прилици да виде и неке праве двобоје искусних играча из целе Србије који умеју да потрају и по неколико сати. За заљубљенике у минијатуре, организоваће се и радионица бојења фигурица. Поред презентације игре „Warhammerпосетиоци ће бити у прилици и да се упознају са осталим светски познатим играма на табли које су најчешће историјске тематике попут “Axis&Allies”, “Rome”, “Shogun”, „Risk“, “The Settlers of Catan” и многе друге.

Такође, сви заинтересовани љубитељи друштвених игара моће у току суботе 18. маја да са собом понесу своју омиљену игру на табли и на једном од столова опробају своју срећу са неким од заинтересованих посетилаца. Место одржавања: Вука Караџића 3.

Креативне радионице

18. мај од 18 до 20 часова: Креативна радионица за  мале и велике – Осмишљена је да се посетиоци забаве слагањем пазли и меморијских картица са представама експоната из Музеја Срема. Место одржавања: Трг Светог Стефана 15.

18. мај у 21 час: „Деца причају – Шта је ново у свету диносауруса“ – Предавање о најновијим сазнањима како су изгледали, живели и нестали диносауруси базирано на скорашњим открићима широм света. Алекса Теодоровић је ученик 7 разреда екперименталног одељења Митровачке гимназије. Место одржавања: Трг Светог Стефана 15.

„Грађани причају – Зашто волим свој град Сремску Митровицу“ – Кроз слике које прави приликом одласка и доласка на посао, приликом сваке шетње Емилија ће испричати о својој великој љубави према родном граду.

Адреса: Вука Караџића 3, Трг Светог Стефана 15
Сајт: Музеј Срема