Архив Војводине

Збирка литографија Франца Гераша „Аустријска војска (1620–1854)“

DIE SAMMLUNG DER LITHOGRAPHIEN VON FRANZ GERASCH „ÖSTERREICHISCHES HEER (1620-1854)”

Збирка литографија Франца Гераша „Аустријска војска (1620–1854)” Архива Војводине садржи део литографија који се налазе у Немачком историјском музеју у Берлину и у другим значајним светским институцијама. Колекција представља униформе и опрему хабзбуршке војске и њених високопозиционираних команданата. Историјски прикази су тако рађени да униформе добију главно место интересовања са прецизно исцртаним детаљима. У првом плану су особе у карактеристичним војним радњама, пешаци или коњаници. Позадину чине скицирани пејзажи, тврђаве, оружје, опрема, објекти, собни ентеријер, градови, војници. Историјске слике су својеврстан визуелани доживљај војне историје и ратне технике, духа времена и простора, које представљају пешадију, артиљерију, коњицу, инжењерију, морнарицу.

Инжињерац

Литографије ове Збирке су од велике уметничке и историјске вредности и преносе визуелни изглед развоја аустријске војске, и постројби у којима су Срби били значајни чинилац, сведочећи о културно-историјском развоју у раздобљу Хабзбуршке монархије и истакнутим историјским личностима.

Добошар и фрулаш

У сусрет години престонице културе 2021, Архив Војводине у Новом Саду у сарадњи са Историјским музејом у Берлину представиће публици Збирку литографија Франца Гераша, изложбу и каталог, као европски контекст заједничког пројекта. Програм се одвија у Архиву Војводине и у Галеријском простору и у дворишном простру Архива.    Реализацију пројекта омогућила је Фондација „Нови Сад 2021ˮ – Европска престоница културе.

Комплетна изложба је двојезична.

Пројектна активност „Историја у сликама на знаковном језику“ – У среду 15. маја у 18 часова одржаће се вођење кроз изложбу за глува и наглува лица.

Радно време у току манифестације: од 10 до 20 часа, у суботу 18. маја од 10 до 24 часа
Адреса: Жарка Васиљевића 2а
Сајт: Архив Војводине