Савремена галерија Уметничке колоније Ечка у Зрењанину

Посебни програми

13. мај у 19 часова: Отварање изложбе „Хладни поглед седамдесетих vs веселе осамдесете, примери сликарске праксе хиперреализма и постмодернизма из збирке Савремене галерије Зрењанин“ – Пројекат обрађује и презентује, кроз тематску, студијску изложбу, мултимедијалну интерактивну и интернет презентацију и едукативне програме око двадесет слика представника сликарства хладног погледа седамдесетих и постмодернистичког сликарства осамдесетих година 20. века из збирке Савремене галерије Зрењанин (Миодраг Мића Поповић, Милан Блануша, Милорад Џелетовић, Владимир Томић, Александар Цветковић, Драган Мојовић, Нада Алавања, Слободан Трајковић, Миленко Првачки, Миодраг Миљковић, Велизар Крстић, Слободан Ера Миливојевић, Евгенија Демниевска, Јармила Вешовић, Весо Совиљ, Душан Тодоровић). Изложба приказује и супротставља различите ставове и схватања уметника током ове две деценије који рефлектују кретања у уметности и друштву тог периода. Учешћем у Уметничкој колонији Ечка седамдесетих и осамдесетих година прошлог века ови уметници су утицали на формирање уметничких ставова и продор нових тенденција у локалној средини.

Од 14. до 19. маја од 10 до 13 часова: „Сликаоница“, едукативна радионица за децу предшколског узраста – Сликаоница је традиционална едукативна радионица коју Савремена галерија Зрењанин организује за децу предшколског узраста на којима се деца упознају са уметничким делима на изложби,  а уједно ће имати прилике да стварају сопствене радове у различитим ликовним техникама.

Од 14. до 17 маја од 16 до 20 часова: „Можда ћу и ја бити сликар“, радионица за децу школског узраста – Едукативни програм  пружиће акценат на радионице са децом школског узраста. У сарадњи са основним школама у граду Зрењанину и околини биће организоване радионице на којима ће се ученици упознавати са културним наслеђем своје средине, а такође ће имати прилике да кроз упознавање са различитим ликовним техникама и методама стварају своја уметничка дела. Ученици ће се са културним наслеђем своје средине упознавати и кроз интерактивну мултимедијалну и интернет презентацију.

18. мај од 20 часова: Стручно вођење кроз изложбу и представљање интерактивне и мултимедијалне интернет презентације, радионица „Можда ћу и ја бити сликар“ – Интерактивна мултимедијална и интернет презентација поред репродукција уметничких дела и основних каталошких података представиће и описе свих слика, биографије уметника, презентовати њихов рад у Уметничкој колонији Ечка кроз каталоге колонија и исечке новинских чланака из хемеротеке. Сваки посетилац ће имати прилике да, према свом интересовању, изабере садржај који му одговара и упозна се са културним наслеђем које се чува у збирци Савремене галерије Зрењанин.

У току 15. Европске ноћи музеја радно време је до 24 часа.

Адреса: Трг слободе 7
Сајт: Савремена галерија Уметничке колоније Ечка