Народни музеј Зрењанин

Стална поставка

Стална поставка – Примењена уметност

Народни музеј Зрењанин спада у категорију музејских установа комплексног типа, завичајног карактера и својим истраживачким радом покрива подручје средњег Баната. Унутар збирки пет одељења Музеја смештено је преко 33.000 музејских предмета. Простор сталне поставке Музеја има површину од 1200 м2. На првом спрату посетиоци имају прилику да погледају Уметнички део сталне поставке који обухвата два сегмента – примењену и ликовну уметност. Такође, на првом спрату се налази и Соба историје спорта. Део сталне поставке на другом спрату Народног музеја обухвата поставке Природњачког, Археолошког, Историјског и Етнолошког одељења. Презентација збирки одвија се у оквиру сталне поставке и тематских изложби. Тренутно зрењанински Народни музеј располаже и са три изложбена простора у приземљу зграде – то су Салон, Мали салон и Хол Музеја, који је адаптиран у изложбени простор.

Стална поставка – Етнологија

Посебни програми

13. мај у 18 часова: Пројекција филма „Чујте, Срби! Арчибалд Рајс“ – Првог дана обележавања манифестације „Музеји за 10“, у Малом салону НМЗ биће уприличена пројекција филма „Чујте, Срби! Арчибалд Рајс“. Овај играно-документарни филм редитеља Горана Вукчевића представља сведочанство о животу швајцарског професора универзитета и публицисте, који је био велики пријатељ српског народа у најтежим временима ратних искушења од 1914. до 1918. године. Мали салон НМЗ.

13. мај: Камерна поставка „Плодови Медитерана“ – Камерна поставка ће бити организована од стране Природњачког одељења НМЗ. Публика ће имати прилике да види морске звезде, шкољке, пужеве, јежеве, корале и др. Аутор поставке је Наташа Кнежевић, виши кустос – биолог. Стална поставка НМЗ – други спрат.

Плодови Медитерана

14. мај у 19 часова: Отварање изложбе „Дубровник, Млини, Цавтат“ – Изложба слика Милана Коњовића. Биће представљено 30 слика у власништву Галерије “Милан Коњовић” из Сомбора, које су настале претежно на подручју Далмације и француске ривијере.
Надлежни кустос изложбе је Оливера Скоко, виши кустос-историчар уметности НМЗ. Салон НМЗ.

Слике Милана Коњовића

16. мај у 19 часова: Отварање изложбе „Зооморфни орнамент у традиционалној култури Баната на примеру збирке Етнолошког одељења НМЗ“ – Циљ изложбе и пратећег каталога је да на основу материјала Етнолошког одељења Народног музеја Зрењанин прикаже зооморфне орнаменте и њихову богату симболику. Богатство зооморфних орнамената можемо да пратимо кроз облике ликовног изражавања на предметима за свечану и свакодневну употребу. На изложби ће бити анализиране и представљене како реалне представе животиња, тако и оне стилизоване форме. Анализом збирке утврђено је да је зооморфни орнамент најчешће употребљаван на текстилном ентеријеру, деловима покућства, ношњи, а појављује се спорадично и на музичким инструментима, лулама и појединим занатским производима. Изложбом се указује и на узајамност материјалне и духовне културе која је дубоко прожета у традиционалној култури Баната. Аутор изложбе је Бранка Бабић, кустос етнолог-антрополог НМЗ. Мали салон НМЗ.

Зооморфни орнамент

18. мај у 16 часова: Камерна поставка „Одјеци Баухауса“ – У питању је камерна поставка која има за циљ да започне истраживање на тему да ли је немачки Баухаус успео да остави свој траг у некадашњем Зрењанину и Банату. На изложби ће бити заступљени предмети из домена примењене уметности који су израђени у маниру или под утицајима Баухауса. Непосредан повод за изложбу је 100-годишњица од оснивања ове немачке уметничке школе. Аутор поставке је Дејан Воргић, кустос историчар уметности НМЗ. Пролаз ка Атријуму.

Одјеци Баухауса

18. мај: Камерна поставка „10 година ОК Пролетер“ – Одељење историје спорта Народног музеја Зрењанин организује обележавање јубилеја – 10 година од оснивања Одбојкашког клуба Пролетер који је и једини мушки одбојкашки клуб у Граду. Поставку ће чинити пехари, медаље али и фотографије које ће пратити развијање и успехе клуба. За десет година постојања, Клуб је од Друге војвођанске лиге напредовао до Друге републичке лиге Србије, где се и данас налази. Оснивач клуба је Милица Лудошки, а тренер првог тима Предраг Танацковић – наш прослављени одбојкашки стручњак. У протеклих десет година постојања одбојкашког клуба Пролетер освојено је прегршт медаља, пехара и признања, а оно што је најважније да је кроз клуб прошло на стотине деце од којих су неки и чланови млађих селекција репрезентације Србије. Од сезоне 2011/2012 године основана је и женска селекција клуба која се такмичи у Првој војвођанској лиги. Аутор поставке је Синиша Оњин, кустос историчар НМЗ. Стална поставка НМЗ – први спрат.

18. мај од 16 до 17 часова: Ликовна радионица „На крилима слободе“ – Радионица је тематски повезана са изложбом „Зооморфни орнамент у традиционалној култури Баната“. Намењена је деци узраста 5-10 година. Радионицу воде кустос историчар уметности Ивана Арађан и кустос етнолог – антрополог Александра Ђукић. Мали салон НМЗ.

18. мај од 17 до 19 часова: Радионица „Дошао је петао, крилима лепетао“ – Разгледајући изложбу Етнолошког одељења Зооморфни орнамент у традиционалној култури Баната, деца ће се најпре упознати са животињским мотивима који се јављају као декоративни орнамент на употребним предметима. Фигуре животиња биле су чест украс на обредним хлебовима, али таквих предмета у збирци нашег музеја нема. Зато ћемо у креативном делу радионице израђиваити животиње од теста и правити наше обредне хлепчиће. Деца ће од теста израђивати оне животиње које су њима најинтересантније и чија симболика им се највише допала. Материјал за радионицу обезбеђује Народни музеј Зрењанин. Радионицу воде кустоскиње Етнолошког одељења НМЗ – Бранка Бабић и Ксенија Михић. Салон НМЗ.

18. мај од 17 до 20 часова: Археолошко-конзерваторска радионица „20.000 година под морем“ – У овој радионици учесници ће прилику да своје импресије, знање и машту о фосилизованим морским врстама пренесу цртањем и сликањем на папир или вајањем на глину. Радионица би се тематски ослањала на поставку природњачког одељења у којој ће бити изложене морске биљне и животињске врсте, које су настањивале морско дно у далекој прошлости(фосилизоване шкољке, пужеви, јежеви, итд.), и неке које се и данас могу често наћи и видети(морска звезда, јежеви, корали, итд.). Радионица је едукативног и забавног карактера, а намењена је за децу и учеснике узраста од 5 до 15 година. Радионицу воде кустос археолог Александар Шаламон и конзерваторке НМЗ Оливера Старчевић, Дијана Борош, Татјана Петровић и Ана Костадиновић Немет. Атријум НМЗ.

20.000 година под морем

18. мај од 18 до 20 часова: Детективска игра „Пронађи своју звезду“ – На сталној поставци НМЗ биће сакривене морске звезде које посетиоци треба да уоче те на формулару који преузму од представника Педагошке службе таксативно наведу на којим одељењима и на којим местима у оквиру њих су звезде сакривене. Победник ће бити проглашен у Атријуму НМЗ. Стална поставка НМЗ.

18. мај у 20 часова: Концерти – Концерт Средње музичке школе „Јосиф Маринковић“ из Зрењанина, на ком ће, уз пратњу дувачког оркестра, наступити солисти и камерни састави. Наступ Омладинског хора музичке школе „Јосиф Маринковић“ из Зрењанина на ком ће се прикупљати средства за њихов одлазак на хорско такмичење у Италији. Наступ мешовитог хора „Паноника“. Атријум НМЗ.

18. мај у 21 час: Предавање „Ча је живот венго фантажија“ – У простору изложбе слика Милана Коњовића „Дубровник, Млини, Цавтат“ ће се, уз видео-пројекцију, одржати предавање о неким карактеристикама медитеранског поднебља и медитеранског хедонизма. Предавач: Оливера Скоко, виши кустос историчар уметности НМЗ. Салон НМЗ.

Народни музеј Зрењанин

18. мај у 22.30 часа: Пројекција етнолошких филмова – Први филм: У сарадњи са Етнографски музејом и Међународним фестивалом етнолошког филма приказује се етнолошки филм „Циповка – хлеб који се смеје на месец“, који је на прошлогодишњем фестивалу добио награду за допринос нематеријалном културном наслеђу. Године 2016. циповка је уписана на листу нематеријалног куптурног наслеђа Републике Србије. Други филм: „Банатски блуз“ – Банатско село, чувено по широко ушореним улицама, великим авлијама и пуним амбарима, готово да више не постоји. Нико неће да буде сељак па су се сви турили у град, оставили су врућу супу у подне, дружење на клупи испред куће и непрегледну равницу. Душа је још пре 40 година банатске гајде заменио електричном гитаром али је ипак остао веран свом завичају. Сваког дана се брије код сеоског брице, врућу супу срче у подне, али увече не седи на клупи испред куће већ у свом блуз кафићу. Организатор: Ксенија Михић, кустос етнолог – антрополог. Атријум НМЗ.

Од 13. до 19. маја: Фото-конкурс – Посетиоци Народног музеја Зрењанин ће бити у прилици да фотографије које су направили у просторијама Музеја током манифестације „Музеји за 10“ и Европске ноћи музеја јавно поделе на својим друштвеним мрежама уз hashtag #zrmuzejza10. Комисија ће потом извршити селекцију фотографија те ће на званичним страницама Музеја бити објављено неколико најмаштовитијих чији ће аутори бити адекватно и награђени.

Радно време у току манифестације: Стална поставка радним данима од 8.30 до 19 часова, у суботу 18. маја од 16 до 24 часа
Адреса: Суботићева 1
Сајт: Народни музеј Зрењанин