Градски музеј Вршац

Зграда Конкордије

„Банатски колаж“, стална поставка предмета из Етнолошке збирке вршачког музеја везаних за занате, ношњу, свакодневни живот и обичаје на подручју Баната.

Вршачка хроника“, хроника града Вршца кроз 19. и почетак 20. века приказана у неколико прича: настанак града, индустријализација, култура, свакодневни живот, спорт.

„Хладно оружје из збирке музеја“, историјат, технике израде и употреба разних врста хладног оружја у распону од бронзаног доба до 20. века из Историјске збирке музеја.

„Паја Јовановић – Нова поставка“, изложба слика и цртежа нашег чувеног сликара Паје Јовановића из збирке музеја допуњена са 2 уља из колекције Епархије Банатске у Вршцу, као  и досада неизложеним фотографијама и личним предметима сликара.

Зграда „Апотека на степеницама“

„Апотека на степеницама“ је прва и најстарија апотека у граду, и једна од најстаријих у земљи. Отворена 1784. године као „Апотека код спаситеља“. Последњи власник, од 1927. године, био је Александар Јовановић, полубрат чувеног сликара Паје Јовановића, а као апотека је радила до 1971. када је, као део Градског музеја, претворена у изложбени простор. У простору овог објекта Градског музеја Вршац је следећа поставка: природњачка збирка Градског музеја Вршац коју чине експонати из области палеонтологије, остеологије као и орнитологије.

Апотека на степеницама

Захваљујући Феликс Милекеру који је од преузимања дужности кустоса Градског музеја Вршац 1882. године предано, са пионирским жаром прикупљао „старине“ фосиле остатке биљног и животињског света, али истовремено радио и на формирању колекције савременог биодиверзитета. Данашња Природњачка збирка вршачког музеја може се похвалити веома ретким примерцима биљака и животиња из различитих периода њиховог развоја.

Посебно дивљење изазива изузетно добро очувана збирка препарираних животиња, настала крајем 19. и почетком 20. века. Захваљујући сарадњи са Заводом за заштиту природе из Новог Сада, чији су стручњаци обрадили најзначајније примерке колекције Градски музеј Вршац после више деценија, може да представи део великог богатства Природњачке збирке, која се свртава у једну од најстаријих и најбогатијих у Србији.

Музеј Роберта Хемерштила у Гудурици

У музеју се могу видети слике, графике и цртежи Роберта Хамерштила, аустријског сликара рођеног у Вршцу, као и изложба Делићи сећања“ која приказује кратку историју села Гудурице, познатог по производњи вина и популацији коју чине 17 етничких заједница. Посете по претходној најави.

Посебни програми

18. мај: Вршачки замак – Програм – Од 12 до 16.30 часова организује се такмичење у припремању средњовековног гулаша, у којем учествује 7 екипа ловачких удружења. Од 16.30 до 17 часова проглашавање победника и додела награда. Од 15 до 17 часова такмичење у средњовековним играма. Од 17 до 17.30 часова проглашење победника и додела награда. Од 18 до 19 часова презентација „Вршачко утврђење – стратегија одбране“, мултимедијална презентација о историји утврђења и начину његовог функционисања у опсадама. У 19 часова одржаће се концерт хора.

Вршачки замак

Радно време у току манифестације:
Адреса: Булевар Жарка Зрењанина 20
Сајт: Градски музеј Вршац