Завичајни музеј Жупе

Завичајни музеј Жупе из Александровца званично је отворен на Светог Саву, 27. јануара 1991. године. Заузима достојно место и углед у стручним круговима, научној и широј јавности и афирмисана je институција у области заштите културних добара. Настанак музеја везан је пре свегa за удружење „Collegium historiсum Župa“ тј. дружине основане при гимназији у Александровцу, седамдесетих година прошлог века, која је више деценија радила на сакупљању, чувању и презентовању културно–историјског богатства Жупе под палицом професора историје Милослава Бонџића. Из њиховог вишедеценијског преданог рада је прво настала Завичајна збирка смештена у Дому културе, а касније и музеј.

Музеј је од отварања смештен у најужем центру Александровца, у кући „попа Марка“ која се налази под заштитом државе. Укупна површина подрумског и спратног дела музеја је 381 метара квадратних и у њему је смештена археолошка, етнографска и историјска поставка са око 3000 предмета. Централни део збирке су четири неолитске венере – теракоте  из периода млађег неолита 4500 – 3200 година пре нове ере: Lady of Aleksandrovac, Venus de Župa, Madame de Vitkovo i Madame de Venčac. Имена су добила приликом излагања на великој светској изложби 1991. године у музеју Тера Амата у Ници.

Музеј похрањује још неколико десетина јако вредних предмета од најранијих периода људске цивилизације до данас. Фототека музеја садржи око 7.000 фотографија и негатива а библиотека oko 1700 књига. Музеј има врло развијену издавачку делатност при којој посебно издвајамо часопис „Жупски зборник“ који излази једном годишње.

На овогодишњој Манифестацији, у суботу 18. маја у периоду од 10 до 19 часова посетиоци ће моћи да виде изложбу слика Саве Николића – Пољанског „Пробуђени духови житних поља“. Овај жупски уметник израђује врхунска уметничка дела од сламе већ 47 година. Јединствени начин уметничког израза препознат је како у нашим тако и међународним оквирима о чему сведоче бројне самосталне и групне изложбе као и признања.