Dečji kulturni centar Beograd

 

Retrospektivna izložba Likovnog ateljea Dečjeg kulturnog centra Beograd „Snaga likovnosti“

 

Dečji kulturni centar Beograd postoji preko 65 godina, a Likovni atelje osnovan davne 1956. godine pri tadašnjem Domu pionira, a nalazio se u Knez Mihailovoj 9. Njim je rukovodila Ivanka Lukić-Šotra, akademski slikar. U septembru 1964. godine, Atelje se seli u Takovsku 8, gde se i danas nalazi, a rad sa decom preuzima mr Leposava Tufegdžić, slikarka i likovni pedagog izuzetnog senzibiliteta. Od 1979. godine na tome uspešno radi Goran Simić, blizak saradnik Lele Tufegdžić, a od 2002. godine Katarina Bulajić Pavlović, magistar slikarstva.

Likovni radovi dece i mladih svedoče u prilog teoriji da samo ono iskonsko, slikano i naivno nosi u sebi svežu i jaku stvaralačku snagu, jer deca su oduvek crtala i uživala su u samom stvaralačkom procesu. Uvek ih je podsticala obogaćena sredina sa intuitivnim pedagogom koji poštuje autentičnost dečjeg likovnog izraza. Sa gledišta dubinske psihologije i modernog shvatanja umetnosti to stvaralaštvo je uočeno i priznato kao prava stvaralačka vrednost.

Na izložbi će biti predstavljeni višestruko nagrađivani dečji radovi u različitim likovnim tehnikama  u selekciji Lidije Seničar, urednika likovnih programa i Katarine Bulajić Pavlović, likovnog predagoga Dečjeg kulturnog centra Beograd.

 

Posebni programi

15. maj od 17.30 do 19 časova – Otvoreni ateljei za građanstvo u radnom ambijentu – pod sloganom slavnog Pikasa: Trebale su mi četiri godine da počnem da slikam kao Rafael i ceo život da počnem da slikam kao dete. Likovni atelje i Atelje za primenjenu umetnost DKCB.

 

Radno vreme u toku manifestacije: od 10 do 20 časova
Adresa: Takovska 8
Sajt: Dečji kulturni centar Beograd