Дечји културни центар Београд

 

Ретроспективна изложба Ликовног атељеа Дечјег културног центра Београд „Снага ликовности“

 

Дечји културни центар Београд постоји преко 65 година, а Ликовни атеље основан давне 1956. године при тадашњем Дому пионира, а налазио се у Кнез Михаиловој 9. Њим је руководила Иванка Лукић-Шотра, академски сликар. У септембру 1964. године, Атеље се сели у Таковску 8, где се и данас налази, а рад са децом преузима мр Лепосава Туфегџић, сликарка и ликовни педагог изузетног сензибилитета. Од 1979. године на томе успешно ради Горан Симић, близак сарадник Леле Туфегџић, а од 2002. године Катарина Булајић Павловић, магистар сликарства.

Ликовни радови деце и младих сведоче у прилог теорији да само оно исконско, сликано и наивно носи у себи свежу и јаку стваралачку снагу, јер деца су одувек цртала и уживала су у самом стваралачком процесу. Увек их је подстицала обогаћена средина са интуитивним педагогом који поштује аутентичност дечјег ликовног израза. Са гледишта дубинске психологије и модерног схватања уметности то стваралаштво је уочено и признато као права стваралачка вредност.

На изложби ће бити представљени вишеструко награђивани дечји радови у различитим ликовним техникама  у селекцији Лидије Сеничар, уредника ликовних програма и Катарине Булајић Павловић, ликовног предагога Дечјег културног центра Београд.

 

Посебни програми

15. мај од 17.30 до 19 часова – Отворени атељеи за грађанство у радном амбијенту – под слоганом славног Пикаса: Требале су ми четири године да почнем да сликам као Рафаел и цео живот да почнем да сликам као дете. Ликовни атеље и Атеље за примењену уметност ДКЦБ.

 

Радно време у току манифестације: од 10 до 20 часова
Адреса: Таковска 8
Сајт: Дечји културни центар Београд