Градски музеј Врбас – Културни центар Врбаса

Стална поставка „Човек и природа: склад суживота“

Стална поставка конципирана је тако да проведе посетиоца кроз период дуг осам миленијума. Овај дуг период у коме су се смењивале различите културе представљен је презентовањем археолошке и историјске збирке. Тема асоцира на Црну бару, водоток захваљујући којем је у давна времена човек застао на свом путу и нашавши идеалне услове за живот формирао прво насеље, баш овде. Данас, миленијумима касније, Црна бара „утопила“ се у Велики бачки канал и сада је заиста и црна и бара. Склад који је трајао негде се загубио, човек је престао да се прилагођава природи са жељом да је потчини, искористи, а за узврат не да ништа. И сада смо ту. Тема покушава да заинтригира и натера на размишљање о нашој улози у развоју свести о очувању наслеђа, како природног тако и културног, о неопходности да се појединачно да допринос и очувању и унапређењу наслеђеног. Циљ Сталне поставке јесте и да посетиоцу дочара и оживи слику Врбаса и његове уже околине, односно, да прикаже живот човека и његових достигнућа на овим просторима од првих – неолитских заједница до доласка Турака – од VI миленијума старе ере до XVI века наше ере, а затим, са формирањем насеља на коме се и данас налази, до савременог доба.

 

Посебни програми

13. мај: „Ликовни живот у Врбасу“ – Вишедневна изложба радова сликара „Атеље 05#, 20-25 радова. Тема: Ликовна уметност из перспектива инжењера, лекара, радника односно чланова Удружења ликовних аматера „Атеље 05“. Отварање у 19 часова.

14. мај у 19 часова: Досељавање Русина и Украјинаца у Врбас – КУД „Карпати“ као чувар русинске и украјинске традиције. Тема: досељавање Русина и Украјинаца у Врбас и њихов суживот са осталим националностима насељеним у Врбасу. Предавачи: Децешен Васиљ и Комбиљ Јарослав и промоција књиге Ивана Франка „Boa Constrictor“, у паузама предавања наступ певачке групе и оркестра КУД „Карпати“ и изложба традиционалних предмета из приватне колекције Славка Барановског.

15. мај у 19 часова: Досељавање Мађара у Врбас – КУД „Сирмаи Карољ“. Тема: досељавање Мађара у Врбас и суживот са осталим националностима. КУД „Сирмаи Карољ“ као чувар мађарске традиције. Предавање: Ђезе Бордаш. Певачка група КУД „Сирмаи Карољ“.

16. мај у 18 часова: „Зауставите Дунав и сказаљке старе“ – Основна музичка школа Врбас. Тема: музика као најуниверзалнији начин комуникације међу људима. Историјат музичке школе и промоција монографије аутора Владимира Увалина. У паузама музицирање наставника музичке школе.

17. мај од 10 до 20 часова: Ликовна колонија – Чланови УЛУВ. Тема: ликовна култура у Врбасу – традиција, будућност, перспективе. Ликовна колонија 10-12 сликара у дворишту музеја.

17. мај у 19 часова: Промоција књиге поезије Емсуре Хамзић „Санак ме мори“. Вече посвећено поезији, севдалинкама и севдаху.

18. мај у 19 часова: „Досељавање Срба у Врбас“ – Драмски студио Гимназије „Жарко Зрењанин“ Врбас. Тема: досељавање Срба на просторе Врбаса и Бачке и њихов суживот са осталим националностима.  Јубилеј 210 година постојања Гимназије у Врбасу. У паузама наступ хора Гимназије са музичком пратњом.

19. мај у 19 часова: Промоција књиге Душанке Марковић „Свадбени обичаји Срба у Војводини“. О књизи говори ауторка и гости, у паузи наступ тамбураша са сватовским песмама, наступ дела фолклорног ансамбла Врбас, читање делова књиге Милица Миловић.

Адреса: Маршала Тита 88
Сајт: Градски музеј Врбас