Завичајни музеј Рума

Посебни програми

 

Српкиња, хероина Великог рата

14. мај у 19 часова – Отварање изложбе Фондације Балканкулт  „Српкиња, хероина Великог рата“ – Изложба осветљава херојску улогу жене, сељанке и грађанке, на чијим плећима су остали породица, кућа, имање, попаљено и опљачкано огњиште и брига за вољене који су били на фронту, те предочава улогу жене у Првом светском рату. Аутор изложбе је Димитрије Вујадиновић.

К’о некад у осам…

17. мај у 19 часова – Отварање изложбе „К’о некад у осам…“ – Изложба приказује  друштвено-забавни живот у Руми током 50-тих и 60-тих година XX века. Обзиром да је протекло више од пола века од тог периода,  сматрамо да би било интерасантно и значајно присетити се овог времена, са музеолошког становиштва. Посредством пригодних паноа са фотографијама, плакатима, новинским текстовима и другим документарним материјалом, као и тродимензионалним предметима, аудио-визуелним средставима (музика и филм), посетиоци ће бити у прилици да виде различите облике друштвено-забавног живота као што су биоскопске пројекције, позоришне представе, игранке, фестивали и друге манифестације, школске приредбе и друго. Изложбу ће пратити каталог и други информативно-пропагандни материјал. Аутори изложбе су Александра Ћирић и Ђорђе Бошковић, кустоси историчари Завичајног музеја Рума.

Изложба уникатног накита

Од 14. до 20. маја – Посетиоци ће имати прилику да погледају изложбу уникатног накита од сребра и злата. Аутор изложбе је вајар Милош Раденковић, предавач на ФПУ.

 


Адреса: Главна 182
Сајт: Завичајни музеј Рума