Музеј Срема у Сремској Митровици

 

Стална поставка

 

Стална археолошка поставка смештена је у објекту на Тргу Светог Стефана 15, као и у припадајућем дворишту (популарно названо Лапидаријум због многобројних римских камених споменика који се налазе у њему). Овде је од 1946. изложбени простор археолошког материјала везаног за римски град Сирмиум и територију данашњег Срема. Предмети на сталној археолошкој поставци хронолошки осликавају континуитет насељавања нашег простора од млађег каменог доба до краја Аварског каганата у IX веку, покривајући отприлике 6 000 година развоја града.

Стална историјска поставка „Срем кроз векове“ налази се у Улици Вука Караџића 3 у објекту  подигнутом у другој половини 18. века који има статус споменика културе. Ова музејска поставка презентује изузетно богату прошлост простора између Саве и Дунава, од краја 12. до половине 20. века.

Поводом сто година од почетка Првог светског рата у Музеју Срема организована је и изложба „Битка на Легету“. Изложба је посвећена жртвама овог догађаја − српским војницима, официрима и обичним редовима, који су погинули или изгубили слободу, постали ратни инвалиди, и онима који су остали без достојанства и части у току двадесет четири сата 5. и 6. септембра 1914. На изложби су презентовани експонати (оружје, фотографије, документа) који илуструју овај догађај.

Изложба „Црно и бело – прича о чоколади“

 

Посебни програми

 

14. мај у 14 часова – Отварање изложбе Природњачког музеја из Београда „Црно и бело – прича о чоколади“ – Посетиоци ће на изложби сазнати где је пронађена најстарија чоколада на свету, како је изгледала чоколада Маја и Астека и коју је улогу имала у њиховом животу, али и како је кроз историју и различите цивилизације, уз помоћ индустријског развоја и комерцијалних захтева настајала савремена чоколада у којој свакодневно уживамо. Сазнаће такође шта је праслина а шта пралина, када је и ко водио чоколадни рат, где се налази Академија чоколаде и где постоји чоколадно ропство. Видеће чоколаде разних облика, величина и укуса, прибор и посуде за чоколаду какве су користили Маје и Астеци, прву  „у устима топиву“ чоколаду, направљену давне 1879., прву кутију за пралине креирану пре скоро сто година, прву чоколаду са наших простора и још много других занимљивих и укусних експоната. На изложби ће бити приказан вишеструки значај чоколаде, не само као омиљене посластице, већ и као привредни, економски и цивилизацијски фактор. Изложба се организује у просторијама централне зграде Музеја на адреси Вука Карџића 3.

14. мај у 21 час – Пројекција филма – „Сремскомитровачке вертикале“, 1969, Војнофилмски центар, трајање 25 минута. Филм је снимљен поводом 50 година КПЈ. Мала сала Музеја Срема у улици Вука Караџића 3.

15. мај у 13 часова – Предавање – Популарно и едукативно предавање са презентацијом о историјским занимљивостима о Сирмијуму. Предавање ће представити Сирмијум кроз књигу др Мирослава Јеремића, а биће приказане локалитети од значаја за развој града. Програм се одвија у Лапидаријуму Музеја Срема.

18. мај у 18 часова – Предавање младих археолога – Предавање на тему „Како су живели римски војници“.  Предавање држе два дванаестогодишња дечака из Сремске Митровице који ће на свој начин представити оно што знају о римској војсци. Програм се одвија у Лапидаријуму Музеја Срема.

18. мај у 21 час – Пројекција филма – „Прича о споменику“, 1980, режисер Светилав Прелић, трајање 30 минута. Филм је снимљен поводом реконструкције и изградње Спомен гробља. Мала сала Музеја Срема у улици Вука Караџића 3.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 18 часова – Радионица „Римске игре и играчке“ – Радионица укључује предавање о римском начину играња и практичну демонстрацију како су се Римљани забављали играма на таблама.  Посетиоци ће моћи у току Ноћи музеја да се укључе у играње игара типичних за римску популацију, а биће представљени и предмети који се дефинишу као дечје играчке, попут минијатурних керамичких посуда. Програм се одвија у Лапидаријуму Музеја Срема.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 18 часова – Радионица за израду римског накита – У оквиру радионице биће одржано предавање о римском накиту на сваких два сата а израђени накит ће бити понуђен на продају посетиоцима. Програм се одвија у Лапидаријуму Музеја Срема.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 18 часова – Радионица „Све што знамо о Аварима“ – Постављање табле са подацима о Аварима у задњој просторији сталне археолошке поставке. Табла ће пратити холограм златног појаса који се везује за Аваре. На њима ће бити објашњене историјске чињенице али и представљени археолошки налази који су на нашем простору бројни. Музеј Срема – Трг Светог Стефана 15

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 20 часова – Програм изложбе „Црно и бело – прича о чоколади“ биће употпуњен фонтанама са црном и белом чоколадом.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 21 час – Радионица за израду римских фризура – Радионица за израду римских женских фризура је атрактиван програм на којем се уз помоћ демонстратора – фризерки приказује начин на који су римске жене пратиле моду у погледу фризура. Такође се на популаран начин публика уводи у расправу око тога како је то заиста било и како је то изгледало у Сирмијуму на основу споменика и представа грађана овог изузетног римског града. Програм се одвија у Лапидаријуму Музеја Срема.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 21, 22 и 23 часа – Пројекција филма „На трагу царске палате – Пројекат Глац / On the trail of an imperial palace – Project Glac“ – Сценарио, режија, камера и фотографија: Слободан Максић. Снимци дроном: Dr Andrew Yip. Превод: Слободан Максић и Зорана Катарановска. Србија 2018. Трајање: 25 минута Филм прати српско- аустралијски тим стручњака и студената током прве кампање археолошких ископавања на локалитету Глац, код Сремске Митровице, 3 километра од некадашњег Сирмијума. На простору данашње Србије рођено је седамнаест римских царева. Тројица су на овом тлу подигли палате: Галерије у Ромулијани, Максимин Даја у Шаркамену и Константин на Медијани. Да ли Глац крије још једну царску палату показаће предстојеће дугогодишње аустралијско-српско истраживање. У Лапидаријуму Музеја Срема на адреси Трг Светог Стефана 15 (у случају лошег времена Мала сала Музеја Срема, Вука Караџића 3).

 


Адреса: Вука Караџића 3, Трг Светог Стефана 15
Сајт: Музеј Срема