Музеј наивне уметности „Илијанум“ у Шиду

 

Посебни програми

 

Од 14. до 20. маја – Стална поставка – У сталној поставци музеја налази се 31 слика аутора Илије Башичевића. Слике су распоређене у три изложбене просторије. У сталној поставци су слике из свих Илијиних циклуса, како би посетиоцима било што боље представљено комплетно стваралаштво аутора.

15. мај  у 18 часова – Слатка промоција „Љуте Сремице“ –  реч је о промоцији необичних гастрономских производа наше суграђанке, који су већ стекли бројне поклонике доброг и необичног залогаја, пре свега захваљујући друштвеним мрежама, али до сада у нашој средини нису промовисани. Реч је о слатком од љутих папричица, пекмезима од разног воћа са љутим папричицама итд. Музеј на овај начин жели да покаже да је отворен за сарадњу са широм друштвеном заједницом и да промовише креативне и оригиналне људе из своје околине.

18. мај (Међународни дан музеја) од 11 до 13 часова – Традиција МНУ „Илијанум“ Шид је да Међународни дан музеја обележи у дружењу са децом која похађају основну шклу „Ј.Јовановић Змај“ у Шиду. У питању је основна школа за децу са посебним потребама. Ова дружења су у облику радионице на којој ученици, њима примереним техникама, раде ликовни рад по предлошку једне слике Илије Башичевића. На почетку радионице ученици буду упознати са животом уметника, а одабрани рад буде им представљен занимљивом причом кустоса. Радови настали на досадашњим радионицама красе зидове како нашег музеја и њихове школе, тако и бројних установе и институција у нашем месту, али и ван њега.

18. мај (Међународни дан музеја) у 19 часова – Досадашња дугогодишња пракса музеја је показала да су најмање посећене манифестације које се организују у дане викенда. Стога смо одлучили да дан раније обележимо Европску ноћ музеја пројекцијом дугометражног документарног филма „Илија Башичевић Босиљ“ (сценарио и текст Жика Митровић, редитељ Жика Митровић).

 


Радно време: радним данима од 8 до 18 часова, суботом од 9 до 15 часова, недељом само за заказане посете.
Адреса: Светог Саве 5
Сајт: Музеј наивне уметности „Илијанум“