Додељено признање „МУЗЕЈ ЗА 10“ за 2016. годину

Награђени музеји - ПРизнање МУЗЕЈ ЗА 10 за 2016. годину
Награђени музеји – ПРизнање МУЗЕЈ ЗА 10 за 2016. годину

 

Поводом Међународног дана музеја, 18. маја, данас је у Музеју Војводине, одржана Свечана седница Скупштине Музејског друштва Србје, Националног комитета ICOM-a и Оснивачког одбора манифестације „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“. Додељене су награде „Михаило Валтровић“ и НК ICOM-a, као и признање музејске манифестације „Музеј за 10“ за истакнути допринос у прошлогодишњој манифестацији.

 За укупно залагање и одговор на тему „Мој музеј, мој град“, признање „Музеј за 10“ за 2016. годину добили су следећи учесници:.

ГАЛЕРИЈА САВРЕМЕНЕ ЛИКОВНЕ УМЕТНОСТИ, НИШ

Галерија без сталне поставке, већ две године за редом организује програме у оквиру манифестације на чак четири локације у Нишу. Поред изложби уметника који су за Ниш везани рођењем и стваралаштвом, као што је позната уметничка породица Ђорђевић, чији су радови били изложени у Галерији „Србија“ и Слободан Радојковић у Салону 77, нишка публика је могла да види и изложбу Мој град – мој музеј у Павиљону у Тврђави. Фокус изложбе био је у интеракцији са публиком кроз дечије ликовне радионице, концерт песама старог Ниша и програм „Моји суграђани – карикатура уживо“, познатог нишког карикатуристе Саше Димитријевића који је у самом изложбеном простору, током трајања изложбе цртао карикатуре посетилаца.

ГРАДСКИ МУЗЕЈ СОМБОР

Први пут је прошле године учествовао у манифестацији, а за ту прилику је припремио богат и разноврсан програм којим су посетиоци инспирисани да постану активни учесници. Програмом Музеј у мом дому омогућено је суграђанима да у музејском амбијенту прикажу предмете из свог породичног наслеђа који за њих имају посебну вредност. Чајанком са пријатељима музеја настојало се да се у необавезном дружењу окупе сви који су донацијама или активним учешћем у програмима обележили рад музеја, чиме се везе музеја и локалне заједнице продубљују и учвршћују. Поред тога, организоване су бројне активности за децу, као што су Квиз из историје Сомбора или Потрага за музејским благом. Селфи у музеју: потрага за идентитетом, још један је од домишљатих начина да се публика, посебно млада, идентитетски веже за свој музеј, што и јесте један од циљева манифестације.

 

Градски музеј Сомбор - Селфи у музеју, 2016.
Градски музеј Сомбор – Селфи у музеју, 2016.

.

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ ЈАГОДИНА

Завичајни музеј Јагодина заслужио је нашу пажњу и признање, првенствено због великог ентузијазма и залагања. Иако су први пут учествовали, издвојили су се бројним активностима. Програм Музеја обележила је изложба „Биберче“– минијатурне посуде из праисторијских збирки Завичајног музеја Јагодина, као и посебни програми – предавања и радионице за децу, а свака од њих била је представљена посебно осмишљеним плакатом.

 

Завичајни музеј Јагодина - Радионица Тајна песка, 2016.
Завичајни музеј Јагодина – Радионица Тајна песка, 2016.

.

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ, ПЕТРОВАЦ НА МЛАВИ

Овај музеј учесник је манифестације од њеног оснивања. Поред сталне поставке, колектив са тек неколико запослених успешно је организовао традиционалну изложбу Цртежи за стрип и илустрацију Божидар Божа Веселиновић, којом се из године у годину евоцира успомена на даровитог стрип цртача и суграђанина и промовише девета уметност. Изложбу су пратиле бројне радионице стрипа за децу. Уз ове активности, Музеј је угостио Природњачки музеј из Београда са изложбом „Старо и нестало воће Србије“ и Археолошки парк Виминацијум, чиме је, на одређени начин антиципирао овогодишњу тему „Музеј у гостима“. Колективу Музеја у осмишљавању и реализацији програма за 12. Европску ноћ музеја помогла су два локална удружења: Удружење гљивара „Вилино коло“ са изложбом јестивих гљива, њиховом припремом и дегустацијом, док се за укусе из целог света побринуо Одред извиђача „Млава“. Још један пример добре сарадње музеја и локалне заједнице.

 

Завичајни музеј Петровац на Млави, Удружење гљивара 2016
Завичајни музеј Петровац на Млави, Удружење гљивара 2016.

.

МУЗЕЈ ВОЈВОДИНЕ

Због укупног залагања у 2015. и 2016. години Музеј Војводине заслужио је да понесе ово признање. Јединствен пројекат, осмишљен за манифестацију 2015,  Музеј за децу, којим је најмлађим посетиоцима кроз игру и играчке објашњено функционисање музеја, изузетан је пример успешног програма који је наставио да живи и након манифестације с великим изгледима да прерасте у део сталног програма за децу, коме се у Музеју Војводине поклања изузетна пажња. О томе сведочи девет тематски различитих радионица за децу које су пратиле ову и остале изложбе и сталну поставку 2015. године. И током манифестације 2016. програми за децу су пратили све реализоване изложбе, а један дан је био посвећен искораку музеја у град, па су се радионице, предавања и концерт одржали у Дунавском парку.

 

Музеј Војводине, Музеј за децу, 2016.
Музеј Војводине, Музеј за децу, 2016.

 

.МУЗЕЈ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Тадашњи Музеј историје Југославије, а садашњи Музеј Југославије осмислио је и реализовао, један од најоригиналнији програма на тему „Мој музеј, мој град“. Програм под називом (Пре)познавање – Музеј 25. мај остварио је креативну сарадњу са најнепосреднијом локалном заједницом али и широм публиком. Програм је настао у циљу истицања архитектонских вредности Музеја 25. мај, првог наменски грађеног музеја у Београду. Осмишљен је као шетња која почиње на тераси смештеној на врху солитера преко пута Музеја, као својеврсном видиковцу са кога се панорамски разгледа Београд, а могу се видети и други објекти пројектанта Музеја 25. мај, Михаила Мике Јанковића. Доживљај је употпуњавала амбијентална поставка у самом Музеју: архивски и видео материјал, звучна мапа музејског комшилука и тактилно доступна макета. Програм је реализован у сарадњи са стручњацима, али и уз активно учешће оних људи којима овај простор представља свакодневно окружење, што на најбољи начин одсликава идеју повезивања музеја са локалном заједницом.

МУЗЕЈ НАИВНЕ УМЕТНОСТИ „ИЛИЈАНУМ“, ШИД

Стални учесник Манифестације, Музеј наивне уметности „Илијанум“, поред сталне поставке посвећене стваралаштву Илије Башичевића Босиља, прошлогодишњи програм обележио је двема изложбама. На изложби Мој Илија, приказана су Босиљова дела која се налазе у приватном власништву Шиђана. Изложба  фотографија Сећања оживљава успомене на један период историје Шида у коме се чин склапања грађанског брака одвијао у простору Музеја, па је упућен позив суграђанима да донесу породичне фотографије које о томе сведоче. Осим тога, „Илијанум“ је већ традиционално Међународни дан музеја прославио са ученицима школе за децу с инвалидитетом „Јован Јовановић Змај“ из Шида, организовањем ликовне радионице. Укључивањем локалне заједнице, како оне најшире, тако и њеног најрањивијег дела у реализацију програма Манифестације, Музеј наивне уметности „Илијанум“ из Шида на најбољи начин је одговорио на тему „Мој музеј, мог град“.

Илијанум, Шид, Мој Илија, 2016.
Илијанум, Шид, Мој Илија, 2016.

 

.МУЗЕЈ ПОНИШАВЉА, ПИРОТ

Пиротски музеј, из године у годину, активно учествује у манифестацији. У 2016, поред сталне поставке и документарне изложбе Музеј Понишавља у „Слободи“, на којој су представљени текстови о Музеју у локалном листу, чиме је сумирана интеракција музеја и локалне заједнице, програм је усмерен првенствено на рад са публиком и то у сарадњи са појединцима и удружењима из локалне средине. Програми су били разноврсни, од археолошких радионица за децу, до радионица традиционалне исхране за старије суграђане, преко трибине Женске приче и фото путописа суграђана. Синергију музеја и локалне заједнице одсликава и изложба И док школско звоце звони… настала након јавног позива коме су се одазвали и појединци и пиротске школе. Напор који је Музеј Понишавља уложио да поред локалне заједнице анимира и локалну самоуправу да подржи одржавање манифестације у Пироту, као и успех који је на том плану постигнут, посебно су вредни пажње и потврђују оправданост постојања Манифестације.

НАРОДНИ МУЗЕЈ ЛЕСКОВАЦ

Богатим програмом током манифестације који је у 2016. проширен на три локације, Народни музеј Лесковац је уложио додатне напоре да својој публици да што бољи увид у музејске фондове, од археологије до савремене уметности, али и да је активно укључи у своје програме, првенствено кроз радионице за младе Мој музеј, мој град и Мали водичи, чиме се на најбољи начин одазвао централној теми манифестације.

НАРОДНИ МУЗЕЈ ШАБАЦ

Народни музеј Шабац такође је пример како се ентузијазмом и залагањем ангажованих кустоса постижу добри резултати. Било је то прво учешће Народног музеја Шабац у Манифестацији, па је нова стална поставка, отворена 2015, била окосница дешавања, коју су допуниле две изложбе: Наталија Обреновић у фонду Бранка Стојановића, Историјског музеја Србије и Пре и после ватре. Публика је анимирана додатним активностима, а први посетиоци награђени су Водичем кроз Музеј, чиме су такође стимулисани да се у програме Музеја активније укључе.

 

Народни музеј Шабац, Гостујућа изложба ИМС - Наталија Обреновић
Народни музеј Шабац, Гостујућа изложба ИМС – Наталија Обреновић