Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

 

Stalna postavka

 

Stalna postavka predstavlja antologijska dela jugoslovenske moderne umetnosti prve polovine XX veka, u jedinstvenoj postavci koju je osmislio sam Pavle Beljanski. Remek-dela poput „Crvene terase“ Milana Milovanovića, „Kupačice“ Jovana Bijelića, „Doručka na travi“ Save Šumanovića, „Starog Bara“ Peđe Milosavljevića ili „Žetve“ Milana Konjovića samo su mali deo bogatstva izloženog u prvoj namenski sagrađenoj muzejskoj zgradi za zbirku jednog kolekcionara, prema projektu Iva Kurtovića.

 

Taktilna postavka „Dodirni i oseti“

 

Taktilnom postavkom, namenjenom slepoj i slabovidoj publici, obuhvaćena su odabrana umetnička dela iz kolekcije, u cilju isticanja različitosti predstava u psihološkom i likovnom smislu. Reprodukcije slika, gipsani odlivci skulptura, prateći taktilni dijagrami, audio-vodiči i tifolo staza, menjaju pristup klasičnog doživljaja muzejskih eksponata čineći ih dostupnim za sve posetioce. Prateći primere dobre muzejske prakse u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu, ova specijalna postavka realizovana je radi prilagođavanja programa muzeja publici sa invaliditetom.

* Za potrebe osoba sa invaliditetom na ulazu u muzej postavljena je prilazna rampa.

 

Posebni programi

 

Od 14. do 20. maja od 10 do 22 časa – Izložba „Pasteli Marka Čelebonovića“ – Novosadskoj publici će biti prikazani radovi u tehnici pastela koji se čuvaju u porodici slikara. Izborom od 23 pastela biće prikazan ne samo opus nego i pravac u kome Čelebonović kao slikar intimističke poetike postaje bliži problemima same realizacije slike i njene simbolike. Remek-dela slikarstva Marka Čelebonovića iz perioda između dva svetska rata deo su stalne postavke Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

14. maj u 19 časova – Koncert klasične muzike Trio MAM – Program koncerta klasične muzike u izvođenju trija MAM, obuhvatiće različite žanrove, od baroka do savremenih autora. Trio MAM nastao je spontano, iz želje za muziciranjem i udruženim nastupanjem tri mame – Marijane Josipović Mirković (flauta), Anđelke Simikić (klavir) i Marije Vasić (flauta). Zajednička druženja, međusobna iskustva i ljubav prema deci i muzici ove umetnice pretočile su u zvuk trija MAM.

15. maj u 12 časova – Radionica i kamišibaji predstava „Kreativni na svoj način“ – Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, Novi Sad za korisnike Radnog centra ŠOSO Milan Petrović sa Domom učenika. Nakon obilaska stalne postavke i razgovora o umetničkim delima iz kolekcije Pavla Beljanskog, druženje sa korisnicima Radnog centra ŠOSO Milan Petrović u Spomen-zbirci upotpuniće studenti Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Novi Sad. Oni će u okviru ispitnih priprema za tu priliku pripremiti i izvesti kamišibaji predstavu. Kamišibaji je svojevrsni papirni teatar, japanska veština pričanja priča uz pomoć ilustracija, koja vuče korene iz 9. ili 10. veka, ali se u današnjem obliku razvila krajem 1920-tih godina. Kamišibaji izvođač zarađivao bi od prodaje slatkiša, putujući iz grada u grad, dok bi malu drvenu pozornicu sa ilustrovanim karticama postavljao na bicikl, pripovedajući uzbudljive priče za decu i odrasle. Svoje utiske i emocije o umetničkim delima i odgledanoj predstavi, korisnici Dnevnog centra biće u prilici da iskažu u okviru likovne radionice. Nastali radovi biće izloženi za vreme Evropske noći muzeja (19. maj), kao i u nedelju, 20. maja.

15. maj u 19 časova – Projekcija filma Marko Čelebonović – serijal Slikari i vajari – Filmsko veče u okviru izložbe „Pasteli Marka Čelebonovića“, (reditelj Gojko Škarić, scenario Nikola Kusovac, proizvodnja Radio-televizije Beograd). Polučasovno ostvarenje nastalo je 1986. godine, kada je i preminuo Marko Čelebonović (Beograd, 22. novembar 1902 – Sen Trope, 23. jul 1986). Ovaj jugoslovensko-francuski slikar, akademik SANU i profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, u emisiji i sam govori o umetnosti, kao i o sećanjima na životne okolnosti koje su uticale na njegovo stvaralaštvo. Među odabranim delima, u emisiji su kao ilustacija prikazana i vrhunska ostvarenja iz predratnog umetnikovog opusa, koja se čuvaju u kolekciji Pavla Beljanskog. Poseban osvrt na problematiku prostora slike u ovom filmskom portretu Marka Čelebonovića dao je i Stojan Ćelić, umetnik i autor monografske studije o Čelebonoviću iz 1977. godine.

16. maj u 12 časova – Poverenje u sopstvene snage. Primer javnog nastupa u muzeju radionica za tinejdžere – Predavač: Biljana Grbović, Udruženje roditelja Matica. Radionica je osmišljena tako da na zanimljiv način doprinese ličnom razvoju tinejdžera. Različitim aktivnostima radiće se na jačanju samopouzdanja prisutnih mladih ljudi i podsticanju razvoja njihove emocionalne i socijalne inteligencije. Potom će se razgovarati o javnom nastupu, kroz konkretan primer i savete, iz ugla jednog kustosa u muzeju. Autorke programa su dr Lada Marinković i prof. Biljana Grbović. Profesor razvojne psihologije, dr Lada Marinković je i psihoterapeut Transakciono analitičke orijentacije (Panonske radovaonice, Teen telefon, Moje telo-moje blago, SOS telefon, Niste sami – mi smo sa vama, Nauči da učiš, itd). Autorka je monografije Uloga oca u formiranju identiteta adolescenata i udžbenika Psihologija detinjstva i adolescencije. Prof. Biljana Grbović je master dizajner medija u obrazovanju, Relax kids coach, EFT voditelj, koordinator Udruženja roditelja Matica.

16. maj od 18 do 21 čas – Otvoreni atelje studenata Akademije klasičnog slikarstva Univerziteta EDUCONS iz Sremske Kamenice – U izložbenom prostoru Spomen-zbirke studenti Akademije klasičnog slikarstva prikazaće posetiocima proces nastajanja njihovih radova inspirisanih delima iz kolekcije Pavla Beljanskog.

17. maj u 19 časova – Promocija monografije „Marko Čelebonović 1902–1986“ – Izdavač: Galerija RIMA, Kragujevac. U okviru pratećeg programa aktuelne izložbe Pasteli Marka Čelebonovića, biće održana promocija kapitalnog izdanja monografije posvećene ovom umetniku koju je 2017. godine objavila Galerija RIMA iz Kragujevca. O knjizi će govoriti urednik Aleksandar Milojević, recenzent dr Irina Subotić, kao i autorke publikovanih tekstova, dr Lidija Merenik, dr Ana Bogdanović i Nevena Martinović. Reč je o velikom istraživačkom i izdavačkom poduhvatu koji je okupio naslednike iz porodice Čelebonović i sve značajne muzejske ustanove koje baštine Čelebonovićeve slike, uključujući i Spomen-zbirku Pavla Beljanskog. Monografiju Marko Čelebonović potpisuje pet autora, istoričara i teoretičara umetnosti, sa različitim tumačenjima Čelebonovićevog stvaralaštva: dr Ješa Denegri, dr Lidija Merenik, dr Ana Bogdanović, MA Sofija Milenković i Nevena Martinović, koja kao posebnu temu obrađuje pastele ovog umetnika. Iako ne zanemaruje prethodna tumačenja Čelebonovićevog slikarstva, ova monografija donosi sasvim nova čitanja njegovog dela.

18. maj (Međunarodni dan muzeja) od 13 do 18 časova – Istražujmo umetnost uz pomoć Google Arts & Culture – Kao odgovor na temu Međunarodnog dana muzeja posetiocima će biti omogućeno da istraže aplikaciju Google Art Institut-a (Google Arts & Culture) i kolekciju Pavla Beljanskog sagledaju u širem kontekstu, kroz prizmu njene povezanosti i pripadnosti korpusu svetske kulturne baštine. U okviru aplikacije publika će pretraživati umetnička dela iz celog sveta koristeći različite parametre i filtere (zemlje, gradovi, kolekcije, teme itd), u zavisnosti od interesovanja ili će uz pomoć kustosa savladati formiranje personalizovanih online kolekcija. Zahvaljujući saradnji sa Spomen-zbirkom, Google Art Project (danas Google Cultural Institute) je od 2012. godine svoje delovanje proširio i na Srbiju. Tada je međunarodnoj i domaćoj javnosti pružen uvid u izbor od 50 vrhunskih ostvarenja nacionalne umetnosti prve polovine 20. veka koja se čuvaju u ovoj instituciji, potvrđujući njihovo mesto u društvu svetske umetničke baštine. Spomen-zbirka je prvi i do nedavno jedini muzej iz Srbije među 1000 institucija zastupljenih u okviru projekta Google Arts&Culture.

18. maj (Međunarodni dan muzeja) od 11 do 12.30 časova – Čitaonica u muzeju – Literarno-likovna radionica Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke u Novom Sadu, ogranak „Danilo Kiš“, koordinator: Sonja Milošević. Slušajući priče kustosa o pejzažima na delima iz kolekcije Pavla Beljanskog deca će uz pomoć bibliotekarki Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke moći da „izmaštaju“ idealan skriveni vrt.

18. maj (Međunarodni dan muzeja) od 18 do 21 čas – Otvoreni atelje studenata Akademije klasičnog slikarstva Univerziteta EDUCONS iz Sremske Kamenice – U izložbenom prostoru Spomen-zbirke studenti Akademije klasičnog slikarstva prikazaće posetiocima proces nastajanja njihovih radova inspirisanih delima iz kolekcije Pavla Beljanskog.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 10 do 24 časa – Stalna postavka Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Dodirni i oseti – taktilna postavka, Izložba Pasteli Marka Čelebonovića, Postavka polaznika radionice Kreativni na svoj način, Noć knjiga – muzejski katalozi, razglednice, suveniri u ponudi.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 10 do 24 časa – Otvoreni dečji kutakSpomen-zbirke Pavla Beljanskog.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 17 časova – Dela iz/van muzeja – Kreativna radionica na Trgu galerija. Koordinatori: Marina Santrač, Aleksandra Đorđević, Pavle Golijanin.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 18 do 24 časa – Otvoreni atelje studenata Akademije klasičnog slikarstva Univerziteta EDUCONS iz Sremske Kamenice.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 18.40 časova – Kviz „Muzejska mozgaonica“ – Centar za obrazovanje Kefalo.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 19 časova – Dečja radionica „Dela za muzej – svet pastela koji nas okružuje“ – Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i OŠ Tvrđava.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 21 čas – Teatar senki – Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača iz Novog Sada.

20. maj od 12 do 20 časova – Otvoreni dečji kutakSpomen-zbirke Pavla Beljanskog.

 

Radno vreme u toku manifestacije: od 10 do 22 časa, u subotu 19. maja od 10 do 24 časa
Adresa: Trg galerija 2
Sajt: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog